به گزارش همشهریآنلاین این آلبوم بر اساس داستانی است که از قرار زندهیاد احمد شاملو به دلیل آشنایی با فرهنگ و فولکلور و تجربیاتی که در کتاب کوچه و گردآوری خردهفرهنگها و افسانههای مردم مناطق مختلف داشت، آن را سرود.
شعری شبیه قصه پریا منتها این بار قهرمان این داستان مردی است به نام حسینقلی که نقش آن را میکائیل شهرستانی بازگویی کرده است و خود شاملو هم با صدای گیرا و پر و پیمانش نقش راوی را در این نمایش-قصه به عهده گرفته است.
این اثر به کارگردانیِ میکائیل شهرستانی و تهیهکنندگیِ فرهنگ جولائی با شرکت گویندگان زیر ضبط شده است: شهین علیزاده (ننهچاه)، رضا کاووسی (حوضبابا)، مجید حمزه (پشتبام) و شهیندخت نجفزاده (دریا).
پیام جهانمانی، نوازندهی تار و آهنگساز که پیش از این تکنوازیهای او منتشر شده و آهنگسازی اش در آلبوم سرخانه هم در یاد دوستداران جدی موسیقی مانده است، آهنگسازی این اثر را انجام داده است
گزارش همشهریآنلاین از نشست نقد و بررسی آلبوم سرخانه
شروین مهاجر با (کمانچه و کمانچه آلتو) و مانی بیات با (افکت صوتی) او را در این اثر همراهی میکنند.
مردی که لبنداشت داستان مردی به نام حسینقلی است که لب ندارد و از این بابت معذب است و نزد ننهچاه،حوضبابا،پشتبام،دریا و ... می رود و از آنها میخواهد که برای لحظاتی لبخودشان را به او قرض بدهند اما آنها استنکاف میکنند تا این که در نهایت راوی که شاملو نقش آن را میخواند میگوید:
آی خنده خنده خنده
رسیدی به عرض ِ بنده؟
دشت و هامونو دیدی؟
زمین و زَمونو دیدی؟
انار ِ گُلگون میخندید؟
پِسّهی خندون میخندید؟
خنده زدن لب نمیخواد
داریه و دُمبَک نمیخواد:
یه دل میخواد که شاد باشه
از بند ِ غم آزاد باشه
یه بُر عروس ِ غصه رُ
به تَئنایی دوماد باشه!
حسینقلی!
حسینقلی!
حسینقلی حسینقلی حسینقلی!»
به گزارش همشهریآنلاین شاملو علاوه بر آنکه شاعری نامدار و چیره دست بود، از صدای گرم و گیرایی برخوردار بود و بسیاری از علاقهمندان آثارش و نیز کارهایی را که او خوانده(از جمله منتخباتی از حافظ و مولانا و نیما یوشیج به آهنگسازی فرهاد فخرالدینی) با صدا و خوانش او تاثیر آن ابیات و غزلها را صد چندان کرده است.اقبال از این آثار به اندازهای بود که منجر به شکایت وارثان شاملو از برخی ناشران شد.