گروه محیط‌زیست- اسد افلاکی: مدیرکل دفتر امور منابع جنگلی سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری کشور می‌گوید هیچ درخواستی برای ساخت مجتمع گردشگری در جنگل ابر وجود ندارد.

جنگل ابر

این منطقه با توجه به حساسیت ویژه‌ای که دارد باید به‌عنوان یک اثر طبیعی حفظ وصیانت شود، به‌ویژه آنکه در فهرست آثار طبیعی ملی کشور هم به ثبت رسیده است.

گردشگری بی‌ضابطه

مهندس فرامرز غیبی در گفت‌وگو با همشهری افزود: متأسفانه هنوز صنعت گردشگری به‌ویژه اکوتوریسم در کشور ما جایگاهی ندارد و آنچه امروز تحت عنوان طبیعت‌گردی انجام می‌شود اغلب بدون رعایت ضوابط و معیارهای تعریف شده صورت می‌گیرد، در نتیجه پای طبیعت‌گردان به هر گوشه‌ای از طبیعت که باز شده جز تخریب ثمر دیگری نداشته است.

بر این اساس، چگونه می‌توان در رویشگاهی که اهمیت جهانی دارد و مجموعه‌ای ارزشمند از گونه‌های گیاهی و جانوری را در خود جای داده، مجوز ساخت و راه‌اندازی مجتمع گردشگری داد؟ گردشگری تحت هر شرایط و عنوانی که باشد قطعا روی گونه‌های گیاهی و جانوری این منطقه تأثیر می‌گذارد و عملکرد آن را تحت‌الشعاع قرار می‌دهد.

مدیرکل دفتر امور منابع جنگلی سازمان جنگل‌ها و مراتع با تأکید براینکه اجرای هر طرح گردشگری در جنگل ابر این رویشگاه را با خطر جدی مواجه می‌سازد، تصریح کرد: نمونه اجرای طرح گردشگری در طبیعت بکر را می‌توان در گردنه حیران دید. آیا واقعا اجرای چنین طرحی با طبیعت سنخیت دارد؟ باز شدن پای گردشگران به جنگل ابر، باعث اختلال در کریدورهای حیات وحش و تغییر در زیستگاه می‌شود و جمعیت حیات وحش را به مخاطره می‌اندازد. ضمن آنکه ایجاد سازه‌های سنگین در دل جنگل نه تنها بر گونه‌های گیاهی اثر نامطلوب دارد که تهدیدی برای امنیت حیات وحش محسوب می‌شود.

غیبی در ادامه گفت: هر طرح گردشگری در طبیعت باید با رعایت ملاحظات زیست‌محیطی اجرا شود. با این حال، منطقه جنگلی ابر با توجه به حساسیت ویژه‌ای که دارد اجرای هیچ طرح گردشگری را برنمی‌تابد. به همین دلیل حتی درصورت صحت این خبر، بعید می‌دانم نهادهای متولی با آن موافقت کنند.وی در این گفت‌وگو از مرمت جاده قدیمی جنگل ابر خبر داد و گفت: این جاده بنا به درخواست مسئولان محلی و با نظارت کامل و سختگیرانه در حال انجام است و هیچگونه تعریضی صورت نمی‌گیرد. در طول اجرای عملیات هم ماموران ویژه منابع طبیعی در محل حاضر هستند و بر عملیات نظارت می‌کنند و از این نظر نگرانی وجود ندارد.

مجوزی درخواست نشده

مهندس‌حسن میرعماد، مدیرکل منابع طبیعی استان سمنان هم در‌باره مجوز ساخت مجتمع گردشگری در جنگل ابر گفت: اگر چنین درخواستی مطرح شده بود حداقل مسئولان استان از کم‌وکیف آن باخبر بودند اما صدور این مجوز صحت ندارد. در عین حال تأکید مسئولان ذی‌ربط استانی بر اجرای طرح‌های گردشگری در حاشیه و خارج از رویش جنگل ابر است.وی مهم‌ترین عوامل تهدید‌کننده جنگل ابر را ورود بی‌ضابطه گردشگران به این اکوسیستم شکننده عنوان کرد و افزود: برای صیانت از این رویشگاه ارزشمند، ضروری است ورودی‌های متعدد به جنگل مسدود شود و اجازه ندهند گردشگران به هر نقطه‌ای که می‌خواهند وارد شوند. بنابراین در چنین شرایطی عنوان کردن صدور مجوز برای ساخت مجتمع گردشگری در جنگل ابر محلی از اعراب ندارد. به فرض اگر چنین مجوزی هم درخواست شود، سازمان‌ها و نهادهای متولی با آن مخالفت خواهند کرد.

آمادگی برای مقابله با آتش

میرعماد همچنین از هماهنگی و تعامل منابع طبیعی با سایر سازمان‌ها و نهادهای اجرایی استان برای مقابله با آتش‌سوزی‌های احتمالی در جنگل ابر خبر داد و گفت: در حال حاضر، علاوه بر تجهیز نیروها بر شمار آنها نیز افزوده شده و تعدادی از این نیروها به‌طور شبانه‌روزی در منطقه حضور دارند.

این گزارش می‌افزاید: روز گذشته همزمان با اعلام خبر ثبت جنگل ابر در فهرست آثار ملی طبیعی کشور برخی منابع آگاه از توافق منابع طبیعی، محیط‌زیست و میراث فرهنگی و گردشگری برای ساخت مجموعه گردشگری در این رویشگاه جنگلی خبر دادند.
جنگل ابر با 14‌هزار هکتار وسعت یکی از ارزشمندترین رویشگاه‌های جنگلی کشور است و 500‌هکتار از رویشگاه‌های جنگلی ابر به‌گونه سرخدار اختصاص دارد که اهمیت ابر را دو‌چندان کرده است زیرا کل رویشگاه‌های سرخدار در جهان به 4‌هزار هکتار محدود می‌شود. جنگل ابر به‌رغم برخورداری از گونه‌های گیاهی ارزشمند همواره با چالش‌های جدی در خصوص خطر تخریب مواجه بوده است.

کد خبر 147464

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار محیط زیست

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز