بنا بر اعتقاد مقامات و کارشناسان بهداشتی کشور، نه تنها ترکیبات محصولات آرایشی و بهداشتی تقلبی نامعلوم است، بلکه آلودگیهای زیادی در آنها مشاهده شده است که خطرات زیادی از قبیل حساسیت پوستی، کچلی، آکنه شدید و صدمات کبدی جبرانناپذیری در بدن مصرفکننده ایجاد میکند. حتی برخی از کارشناسان سطح هشدارها را در این باره بالا بردهاند و گفتهاند: ترکیب شیمیایی استفاده شده در اینگونه مواد مانند مواد محافظ از جمله مواد پارابنها و فتالاتها ارتباطی مستقیم با رشد تومورهای سرطان بهویژه تومورهای سرطان سینه دارند.با توجه به اظهارات مقامات بهداشتی کشور مبنی بر وجود سرب در بیش از 33 مورد محصول خارجی تقلبی و اینکه سرب میتواند بر سلامت انسان تأثیر مخربی بگذارد، تصمیم به تهیه گزارشی میدانی در ارتباط با وجود محصولات آرایشی و بهداشتی تقلبی در بازار تهران گرفتیم.
ابتدا وارد یکی از مغازههای جنب بازار مروی واقع در خیابان ناصر خسرو در شمال بازار بزرگ تهران شدیم و فروشنده این مغازه که فارسی را با لهجه شیرین عربی صحبت میکرد در پاسخ به این سؤال مبنی بر وجود محصولات تقلبی در بازار فروش محصولات آرایشی گفت: اگر در این بازار شما چهارچشمی به هر چیزی نگاه کنی بهطور کامل متوجه همه چیز میشوی اما اگر تنها با دو چشم به همه چیز نگاه کنی هیچ نمیبینی، مثلا مارک اصلی یک ادکلن گرانتر از مارک کپی شده و تقلبی آن است واغلب مشتریان به خاطر ارزانی به سمت محصولات تقلبی میروند.
مثلا مایع اصلی لنز 12هزار تومان است و مایع تقلبی آن 9هزار تومان اما این مایع تقلبی فقط حاوی آب است و نه چیز دیگری. بهعنوان مثال برس کرهای اصل با یک سال گارانتی 10هزار تومان است و کپی آن هزار تومان است که معلوم نیست چه جنسی و چه نوع محصولی در ساخت آن به کار میرود. در واقع مردمی که بضاعت مالی ندارند همواره بهدنبال جنس ارزانتری هستند. همراه عکاس روزنامه وارد یکی دیگر از مغازهها شدیم و فروشنده با خوشرویی پذیرفت به سوالات در ارتباط با وجود محصولات تقلبی آرایشی پاسخ دهد. او ضمن تایید وجود محصولات آرایشی تقلبی در بازار از جمله رژهای لب حاوی سرب در پاسخ به این سؤال که وجود محصول آرایشی تقلبی در بازار چه تبعاتی را به همراه دارد؟ گفت: زمانی یک مشتری یک محصول آرایشی با کیفیت را میخرد و مدتی بعد دوباره آن جنس را میخرد اما این بار محصول تقلبی به وی میفروشند، در نتیجه مشتری اعتمادش را از دست میدهد و دیگر بهدنبال آن جنس نمیرود.
یکی دیگر از فروشندگان لوازم آرایشی و بهداشتی نیز در پاسخ به این سؤال مبنی بر اینکه نظارتی از سوی وزارت بهداشت اعمال میشود؟ گفت: وزارت بهداشت اگر هم بخواهد نظارت داشته باشد بهدلیل گستردگی حوزه فروش محصولات آرایشی در بازار، کنار خیابان و در ایستگاههای مترو نخواهد توانست نظارت کافی اعمال کند. در حال حاضر استندهایی ایجاد شده که به فروش محصولات مجاز آرایشی با مجوز وزارت بهداشت میپردازند و یا شرکتها ملزم به ارائه محصولات بهداشتی به مغازهها هستند.
اما با این حال اجناس تقلبی چینی وارد بازار میشود و قاب بسیاری از محصولات خارجی که وارد میشود را تخلیه میکنند و به جایش مواد تقلبی پر میکنند. متأسفانه ورود اجناس تقلبی از چین و پر کردن ظرف اجناس خارجی در ایران با مواد تقلبی سبب میشود که خانمها بهعنوان مثال بر اثر استفاده ریمل مژههای خود را از دست بدهند یا پس از استفاده از کرمهای تقلبی پوست صورتشان چروک شود و زیبایی خود را از دست بدهند، عوارض استفاده از لوازم تقلبی آرایشی غیرقابل جبران و بازگشت است.همچنین مشاهدات خبرنگار ما از منطقه شرق تهران در میادین نبوت و رسالت حاکی از این است که بسیاری از دستفروشان انواع و اقسام محصولات آرایشی تقلبی چینی را در پیاده رو بساط کرده و با قیمتهای ارزان به مردم میفروشند.