به گزارش ایرنا، ' محمد علی حمزه ' رییس موسسه اقیانوس شناسی گفت: کارشناسان این ایستگاه به دنبال گشتهای نوار ساحلی لاشه نیمه متلاشی شده یک نهنگ را در سواحل ماسهای منطقه 'لیپار' نزدیک روستای 'کچو' مشاهده کردند.
وی با اشاره به اینکه پس از بررسی کارشناسان ایستگاه، اولین بار این نهنگ توسط بومیان منطقه در اواسط بهمن 1390 مشاهده شده است افزود: با آنکه لاشه نهنگ فاسد شده اما میتوان اظهار کرد که این جانور احتمالا مدت زمان زیادی است که در دریا تلف شده و لاشه آن هفته گذشته توسط امواج به ساحل آورده شده است.
حمزه افزود: به دلیل پوسیدگی زیاد لاشه و تغییر شکل اولیه بدن جاندار، تعیین جنس و نوع گونه آن به طور دقیق میسر نبود، اما با توجه به دنداندار بودن جانور و برخی خصوصیات ظاهری، کارشناسان ایستگاه احتمال میدهند که این نهنگ از نوع نهنگ اسپرم باشد.
رئیس ایستگاه پژوهشی مرکز اقیانوسشناسی چابهار با بیان اینکه نهنگها جزو بزرگترین موجودات کره زمین هستند و به راسته Cetacea پستانداران دریایی تعلق دارند گفت: این پستانداران به دو گروه اصلی Mysticetiیا Baleen whales (نهنگهای بالیندار) و Odontocetiیا Toothed whales(نهنگهای دنداندار) تقسیم میشوند.
نهنگهای دنداندار حدود 50 میلیون سال پیش در شمال غربی اطلس، اروپا، آسیا، شمال غربی آرام، جنوب شرقی آرام(نیوزیلند) و ژاپن)، جنوب غربی اقیانوس اطلس(آمریکای جنوبی) و شمال شرقی آرام یافت شدند. این زیر راسته شامل گونههایی مانند نهنگ اسپرم، نهنگ قاتل، نهنگ بلوگا، پوریوزیزها و دلفینها هستند.
اعضای این زیر راسته شکارچیان فعالی هستند که از پستانداران دریایی کوچکتر و ماهیها تغذیه میکنند. دارای دندانهای یک شکلاند و فقط یکبار رشد میکنند و در صورت تلف شدن جانشین آن به وجود نمیآید.
این نهنگها دارای یک سوراخ بینی و دو کانال هستند که قبل از خروج در سطح سر به هم وصل میشوند.همچنین دارای قابلیت تولید اصوات ماوراء صوت قابل فهم هستند که از طریق آن مسافت خود از اشیاء را تخمین میزنند و با یکدیگر ارتباط برقرار میکنند. زیر راسته نهنگهای دنداندار دارای 10 خانوادهاند که 2 خانواده از آنها در آبهای جنوبی ایران گزارش شده است.
حمزه افزود: اسپرم وال یا نهنگ عنبر بزرگترین جانور زیر راسته نهنگهای دنداندار است. این نهنگ در گذشته بسیار صید شده است ولی به نظر نمیرسد که در معرض خطر باشد. نرها بین 15 تا 18 متر و گاهی تا 20 متر طول دارند. طول مادهها 10 تا12 متر است. وزن این نهنگها 33 تا 55 تن است .
وی با بیان اینکه قلب یک نهنگ عنبر 20 تنی با طول 13 متر 116 کیلوگرم است اظهار داشت: رنگ بدن این گونه، خاکستری تا خاکستری مایل به آبی تیره و همچنین سیاه است. بیشترین غوص را در میان نهنگها دارد و تا عمق km 2/3 درآب فرو میرود. سرعت فرو رفتن آنها در آب6/5 مایل در ساعت است. نهنگ عنبر گاهی اوقات سر خود را برای دیدن و شنیدن از آب بیرون میآوردو با سرعت 4 تا 12 گره دریایی حرکت میکنند.
حمزه افزود: غذای این نهنگ را ماهی مرکب، اسکوئید، باراکودا، آلباکور و حتی کوسه تشکیل میدهد، اما بیشتر آنها از اسکوئید تغذیه میکنند. اگر اسکوئید عظیم الجثه بتواند بازوهای خود را به سوراخ تنفسی نهنگ عنبر برساند و آن را مسدود سازد، نجات مییابد. آرواره بالایی فاقد دندان و آرواره پایینی 40 دندان دارد که هر کدام 2/0 متر طول دارند. طول دوران بارداری آنها بین 13 تا 16 ماه و دوره شیرخوارگی این نهنگها 2 سال است. طول عمر نرها 32 سال و ماده ها 22 سال است .این نهنگ متعلق به آبهای عمیق است و معمولا فقط هنگامیکه دیگر فلات قارهای موجود نباشد و یا در حالت مرگ است به ساحل میآید.