آژانس بینالمللی انرژی اتمی، امروز در بیانیهای اعلام کرد، بازرسان آژانس در سفر دو روزه خود به ایران، در رسیدن به توافق با جمهوری اسلامی ایران موفق نبودهاند.
به گزارش «تابناک»، در این بیانیه همچنین آمده است: جمهوری اسلامی ایران اجازه بازدید از یک مرکز نظامی کلیدی را که مورد نظر بازرسان بوده، به آنها نداده است.
بر پایه گزارشها، مرکز مورد نظر، منطقه نظامی «پارچین» در شرق تهران بوده است؛ منطقهای که بارها در بازدیدهای سالهای گذشته بازرسان آژانس، بازرسی شده و حتی در گزارشهایی که آنان منتشر کردند، هیچ گونه مورد مشکوکی در آن مجتمع گزارش نشده است.
در همین باره، «رویترز» ضمن بیان این خبر به نقل از آژانس بینالمللی انرژی اتمی نوشته است: «در هر دو دور مذاکرات، تیم آژانس تقاضای دسترسی به مرکز نظامی پارچین را مطرح کرد؛ اما ایران اجازه نداد چنین بازدیدی انجام شود».
آژانس مدعی است ایران در تأسیسات نظامی پارچین، آزمایشهای انفجاری پرقدرتی را انجام داده که به باور آنها «نشانههای محکمی از احتمال توسعه برنامه تسلیحاتی است».
«یوکیا آمانو»، دبیر کل آژانس نیز گفته: «ناامیدکننده است که ایران تقاضای ما برای بازدید از پارچین را نپذیرفت. ما با روحیهای سازنده وارد عمل شدیم، ولی هیچ توافقی نشد».
آمانو همچنین در رابطه با سخنان پیشین علی اصغر سلطانیه، نماینده ایران در آژانس که گفته بود، مذاکرات بیشتری با آژانس در راه است، اظهار داشته هیچ برنامهای برای دیدارهای بعدی نیست.
این گزارش آژانس در حالی منتشر میشود که جمهوری اسلامی ایران، بارها تمایل خود را به مذاکرات سازنده با آژانس اعلام کرده و شورای عالی امنیت ملی نیز به تازگی در نامه ای به کاترین اشتون، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، نسبت به از سرگیری مذاکرات با گروه 5+1 ابراز تمایل کرده بود.
ذکر این مهم لازم است پیش از سفر بازرسان آژانس نیز نشانههایی مبنی بر احتمال مطرح شدن خواستهای غیرمعقول از سوی آنها وجود داشت که اکنون درستی این نشانهها ثابت شده است. بازرسان آژانس همواره اجازه دسترسی به مراکز غنیسازی را داشته و ایران نیز حسن نیت و شفافیت خود را در این زمینه به اثبات رسانده است، ولی اجازه دسترسی به مراکز حساس نظامی، امری است که با امنیت کشور در تضاد بوده و هیچ کشور دارای حاکمیتی چنین خواسته ای را نخواهد پذیرفت.
بنا بر اخبار منتشره، یکی دیگر از درخواستهای بازرسان، گفتوگو با دانشمندان کلیدی ایران بوده است؛ دانشمندانی که تا کنون چهار تن از آنان به اعتراف عوامل «موساد» و «سی.آ.ای»، توسط آنان، ترور شده و به شهادت رسیدهاند.
ایران بر این باور است که اطلاعات دانشمندان هسته ای ایران را آژانس بینالمللی انرژی اتمی در اختیار سرویسهای ترور اسرائیل گذاشته است؛ بنابراین، هیچ تضمینی نیست که این سازمان بار دیگر نام دانشمندان دیگری از ایران را در اختیار سرویسهای ترور نگذارند.
اعلام این خبر در حالی است که افکار عمومی ایران به شدت از مسئولان ایرانی خواستهاند که نام دانشمندان ایرانی را در اختیار بازرسان آژانس نگذارند. افکار عمومی ایران بر این باروند که به محض انتشار نام این دانشمندان و همچنین مصاحبه با آنان، نام و مشخصات هویتیشان توسط آژانس در اختیار سرویسهای ترور قرار خواهد گرفت.