دوشنبه ۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۱ - ۱۲:۵۵
۰ نفر

همشهری‌آنلاین: بیش از چهل روز از درگذشت استاد زنده‌یاد جلال ذوالفنون گذشت. یاران و دوستان و علاقه‌مندان ساز و سلوک این چهره نامدار عرصه موسیقی سنتی یکشنبه شب در تالار برج میلاد گرد آمدند و از او گفتند و برایش خواندند و نواختند

 به گزارش همشهری‌آنلاین در این نشست نکوداشت که با عنوان «آتش در نیستان» به همت خانواده و اعضای مکتب «ذوالفنون» در برج میلاد برگزار شد ابتدا گلنوش ، یکی از دو دختر استاد جلال ذوالفنون ضمن قدردانی از دست‌اندرکاران برج میلاد متنی را برای حاضران و به مناسبت چهلمین روز درگذشت  استاد خواند که در بخشی از آن آمده بود «بابا جلال این چهل روز بدون تو برایم چهل سال گذشت، اما نوای سازت در تمام این روزها مرهم دل غم دیده‌ام بود. هرچند که دلم می‌خواهد، عشق خالصت را بار دیگر تجربه کنم اما می‌دانم که صدای ساز تو جاودانه است و تو خود جاودانه شدی و به ستاره بداهه نوازی بدل گشتی.»

در ادامه این مراسم نماآهنگی از زندگی ذوالفنون به همراه قطعاتی از ساخته‌های  او پخش شد و سپس سهیل ذوالفنون و مسعود حبیبی  مدرس و نوازنده چیره‌دست دف به دونوازی دف و سه‌تار پرداختند.

در ادامه این مراسم گلنوش ،‌گلپر و سهیل ذوالفنون، لوح تقدیری را برای قدردانی از زحمات مادرشان ـ مشروطه زنگنه- به او تقدیم کردند.

سپس شاگردان و اعضای مکتب «ذوالفنون»  با خواندن متنی از استادشان که اهداف مکتب ذوالفنون را بیان می‌کرد به اجرای برنامه پرداختند.
 مهرداد ترابی  از شاگردان شناخته شده استاد که در نت کردن برخی از کارهای ایشان مددکارشان بود،گفت: ذوالفنون برای همه ما زنده است به ویژه برای این گروه که همچون پدر استاد برادر و دوستی بود.

او تصریح کرد: از دست رفتن ذوالفنون را باور نمی‌کنیم و معتقدیم که او اسوه هنر ،‌تواضع باقی خواهد ماند و قطعا اگر کسانی روزگاری به عنوان شاگرد در مقابل او ظاهر شده‌ بودند و امروز در این مجلس حضور پیدا می‌کردند، این سالن حتما به همین اندازه شلوغ می‌شد.

این نوازنده و مدرس سه‌تار ادامه داد: ما طی سال‌ها در خدمت ایشان بودیم و در شکل گیری کارهای نوشتاری و صوتی با او همکاری داشتیم، البته چند نفری از ما همچون رضا قاسمی امروز جایشان در این اجرا خالی است، اما امیدوارم بتوانیم نمونه خوبی از جمعی باشیم که ایشان در زمان حیات پرواندند.

ترابی در ادامه سخنانش به مجموعه «گل صدبرگ» اشاره کرد و افزود: سال 64 اثری در عرصه موسیقی ظاهر شد که سرفصلی برای موسیقی و تحقق ساز سه تار بود و با انتشار این مجموعه شاگردان این ساز افزایش یافتند و بسیاری از نوازندگان نیز به سمت سه تار گام برداشتند که بعدها در سایر فعالیت‌های استاد ذوالفنون نیز ادامه یافت. لذا اعضای مکتب دوست داشتند تا با اجرای دوباره بخش‌هایی از این آلبوم یادی از آن اثر و زنده یاد ذوالفنون کنیم و بخشی از آن خاطرات را برای شنوندگان زنده نگه داریم.

به گفته او آلبوم و قطعات «گل صدبرگ» به عنوان یک اثر ماندگار و جریان ساز در موسیقی ایران باقی خواهد ماند.

گروه مکتب ذوالفنون

این گروه با صدای علی صدیقی راد به بازخوانی و بازنوازی گل صدبرگ پرداختند.

به گزارش همشهری‌آنلاین آلبوم گل صدبرگ حاصل کار گروهی سه نفره متشکل از رضا قاسمی،جلال ذوالفنون و شهرام ناظری بود که به مناسبت هشتصدمین سال تولد مولانا منتشر شد.

more

گزارش همشهری‌آنلاین از نشست نقد و بررسی کتاب  گل صدبرگ

در بخش دیگری از این مراسم یکی از نمایندگان گروه نیکوکاری شهرک غرب با ذکر خاطراتی از همکاری‌های این موسسه با زنده‌یاد ذوالفنون گفت: از حدود 10 سال قبل با ایشان آشنا شدیم و در تمام این سال‌ها زنده‌یاد ذوالفنون با همراهی استادکریم زمانی به محافل خیریه ما می‌آمد و در همکاری با موسساتی چون محک، کهریزک و... ثابت قدم بوده و تلاش‌های زیادی در این عرصه می‌کرد.

 او سپس یکی از اشعار خود را به یاد ذوالفنون خواند و افزود: در این جلسات خانم الهی قمشه‌ای نیز حضور داشتند و همراه با سه تارنوازی استاد اشعاری را برای اعضای این موسسه می‌خواندند و باعث شادی دل این دوستان می‌شدند.

اجرای حسام‌الدین سراج با همراهی گروهی از نوازندگان همچون مسعود حبیبی و سهیل ذوالفنون از دیگر بخش‌های این برنامه بود.

 سراج  که با گروه بیدل و سرپرستی ذوالفنون اجراهای خاطره‌انگیزی را به صحنه برده بودند،پیش از شروع این اجرا خطاب به حاضران گفت: جلال ذوالفنون هیچگاه نمی‌میرد و همواره در دل‌های ما زنده است و ما همیشه به یاد ایشان بوده و هستیم به خصوص در این ایام که فرزندشان نیز در کنار ما حضور دارند و گروه را همکاری می‌کنند.

او برنامه‌ی این گروه در مراسم نکوداشت ذوالفنون را اجرایی بداهه تلقی کرد و افزود: ما تنها دو جلسه تمرین داشتیم اما این اجرا را به زنده یاد ذوالفنون تقدیم می‌کنیم.

مهدیه الهی قمشه‌ای نیز در بخش دیگری از مراسم بزرگداشت جلال ذوالفنون، با مرور خاطرات خود و خانواده‌اش با زنده یاد ذوالفنون گفت: ما امشب گردهم آمده‌ایم تا یاد استادی را گرامی بداریم که همواره باعث خوشی ما شده است و تاثیرات بسزایی در تک تک ما داشته است.

او در همین رابطه یادآور شد: از حدود 17 ،‌18 سال پیش با خانواده ایشان همسایه بودیم و به خوبی به یاد دارم که در ایام جنگ و بمب‌باران که دلمان می‌گرفت، چطور دور هم جمع می‌شدیم و گوش به ساز او می‌دادیم.

الهی قمشه‌ای همچنین از همسر زنده یاد ذوالفنون یاد کرد و افزود: ایشان در تمام این سال‌ها به عنوان پشتوانه بسیار محکمی برای ذوالفنون حضور داشت و ایمان دارم که امشب استاد ذوالفنون با آن چهره مهربان بر ما لبخند می‌زند و شاد است.

او در بخش پایانی سخنانش گفت: اولین شبی که ایشان به خانه ما آمدند و به نواختن ساز پرداختند، من را بسیار تحت تاثیر قرار داد به طوری که براساس آن فضا و تحت تاثیر پنجه ایشان، شعری گفتم که امشب برایتان می‌خوانم.

 اجرای دولتمند خلف و پسرش بخش دیگری از این مراسم بود.

 دولتمند خلف پیش از اجرای گروه با لهجه تاجیکی خود در گذشت زنده یاد ذوالفنون را به نمایندگی از جامعه هنری تاجیکستان به خانواده این هنرمند و جامعه هنری ایران تسلیت گفت و سه قطعه را برای حاضران اجرا کرد.

در ادامه نیز فرزاد هوشیار پارسیان -مدیرعامل شرکت برج میلاد- لوح تقدیر دکتر قالیباف را به خانواده ذوالفنون اهداء کرد.

سهیل محمودی نیز در بخش پایانی این مراسم به بررسی جایگاه و تاثیر گذاری ذوالفنون در سه تار نوازی ایران پرداخت و آن را با تاثیر مولانا بر اوزان شعری مقایسه کرد. و سپس و در آخرین بخش این مراسم بامداد فلاحی و  گروهش به اجرای برنامه پرداختند.

  از جمله افرادی که در این مراسم حاضر بودند می‌توان در این مراسم، هنرمندانی چون محمد سریر ، داود گنجه‌ای، حمید رضا نوربخش، ، هوشنگ کامکار، داریوش پیرنیاکان، فریدون شهبازیان، و سید محمد میرزمانی ـ مدیر دفتر موسیقی ـ حضور داشتند.

کد خبر 169524
منبع: همشهری آنلاین

برچسب‌ها

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز