ساری- بتول سلطانی- خبرنگار همشهری: تب کریمه کنگو یک بیماری حاد تب‌دار خونریزی‌دهنده ویروسی است که از طریق گزش کنه یا تماس با خون، ترشحات یا لاشه دام و انسان آلوده منتقل می‌شود. مسافران تابستانی در سفر به استان‌های شمالی باید مواظب گوشت‌هایی که از مغازه‌ها خریداری می‌کنند باشند.

 

خطر انتقال بیماری تب کریمه کنگو در کمین این دسته از مسافران است.این بیماری نخستین‌بار در کریمه (اوکراین) و کنگو (زئیر) گزارش شده‌است به همین دلیل نام تب خونریزی‌دهنده کریمه- کنگو به‌خود گرفته است. این بیماری قابل انتقال از حیوان به انسان است. در بدن حیوانات بدون علامت بوده و تنها ممکن است که حیوان، تب مختصری داشته باشد و پس از گزش کنه آلوده، ویروس کمتر از یک هفته در بدن دام باقی می‌ماند.

مخزن اصلی ویروس در طبیعت کنه سخت از خانواده هیالوما است. ویروس در تمام مراحل تکامل کنه در بدن کنه باقی می‌ماند و از طریق تخم به نسل‌های بعد منتقل می‌شود.کنفرانس تب خونریزی‌دهنده کریمه کنگو (CCHF) که با همت دانشگاه علوم پزشکی مازندران در سالن اجتماعات آیت‌الله کوهستانی این دانشگاه برگزار شد قائم‌مقام رئیس دانشگاه علوم پزشکی مازندران با بیان اینکه بیماری‌های ویروسی تب دار و خونریزی‌دهنده نوعی بیماری حاد سیستمیک به‌شمار می‌آیند، گفت: این بیماری‌ها اعتبار، اقتدار، اقتصاد و بهداشت کشورها را تحت‌تأثیر خود قرار می‌دهند.

دکتر فرهنگ بابا محمودی افزود: تا‌کنون 25ویروس خونریزی‌دهنده شناخته شده است که متأسفانه برای بسیاری از این بیماری‌ها درمانی وجود ندارد.وی محل اصلی ویروس cchf در بدن انسان را بستر عروق دانست و تصریح کرد: این ویروس به راحتی قابل تولید و تبدیل به ذرات تنفسی هستند.

قائم‌مقام رئیس دانشگاه علوم‌پزشکی مازندران بیان کرد: این ویروس در نواحی نسبتا زیادی از جهان پراکنده است که باعث ناپایداری در سیستم گردش خون، افزایش نفوذپذیری در عروق و نیز خونریزی منتشر در بدن می‌شود.وی یکی از مسائل عمده در این بیماری را انتقال ویروس تب کریمه کنگو به کارکنان بیمارستانی و آزمایشگاهی در اثر ترشحات و خون بیماران مبتلا عنوان و تصریح کرد: این افراد رعایت ایزولاسیون و مراقبت پرستاری و اقدامات آزمایشگاهی را جدی بگیرند.

قائم‌مقام رئیس دانشگاه علوم پزشکی خاطرنشان کرد: تب بالای 40درجه، درد شکم، هرگونه خونریزی بدون زمینه خاص یا تروما، استفراغ و اسهال، سردرد شدید، گیجی و افت فشار خون از مهم‌ترین عوامل احتمال به ویروس cchf است.
وی به افراد توصیه کرد که از ذبح سنتی دام‌ها به‌شدت خودداری کرده و گوشت مورد نیاز خود را از کشتارگاه‌های صنعتی تهیه کنند.
دکتر بابامحمودی اظهار داشت: در سال87 یک نفر در شهر ساری و در سال89 یک مورد و امسال نیز یک مرد 50ساله به بیماری تب کنگو مبتلا شدند که خوشبختانه حال عمومی این افراد خوب گزارش شده است.وی هدف از برگزاری این سمینار را آشنایی با کلیات بیماری‌های تب‌دار خونریزی‌دهنده ویروسی به‌ویژه تب کنگو و موضوعاتی همچون ویروس‌شناسی CCHF، اپیدمیولوژی CCHF، علائم بالینی و تشخیصی CCHF، پیشگیری و درمان از این بیماری و نیز مراقبت‌های لازم حین پرستاری بیان کرد.

رئیس آزمایشگاه مرجع کشوری آربوویروس‌ها و تب‌های خونریزی‌دهنده ویروسی انیستیتو پاستور ایران نیز در این کنفرانس به مردم هشدار داد که از ذبح و تهیه گوشت به‌صورت سنتی خودداری کنند و از گوشت‌هایی که با نظارت دامپزشکی در کشتارگاه‌های صنعتی ذبح می‌شوند استفاده کنند.دکترصادق چینی‌کار، این بیماری را نوعی بیماری مشترک بین انسان و دام عنوان و تصریح کرد: این بیماری 50 تا 80درصد منجر به مرگ می‌شود.

وی کنه را مهم‌ترین حامل ویروس cchf دانست و افزود: این ویروس در گستره بزرگی از جهان قرار دارد که از طریق خون و ترشحات دام‌های ناقل این بیماری به انسان سرایت می‌کند.رئیس آزمایشگاه مرجع کشوری آربوویروس‌ها و تب‌های خونریزی‌دهنده ویروسی انیستیتو پاستور ایران، با اشاره به اینکه کشورهای همسایه ایران از جمله پاکستان، افغانستان، کویت، مصر و عربستان با این بیماری مواجه هستند اظهار داشت: خون‌های مشکوک به این بیماری در سه‌دوره نمونه‌گیری می‌شوند.
دکتر چینی کار گفت: رعایت بهداشت و نکات ایمنی در جلوگیری از شیوع این بیماری بسیار مؤثر است و مردم به‌خصوص کسانی که با دام سروکار دارند این موارد را رعایت کنند.

رئیس آزمایشگاه مرجع کشوری آربوویروس‌ها و تب‌های خونریزی‌دهنده ویروسی انیستیتو پاستور ایران، ترشحات خونی دام آلوده را از مهم‌ترین عامل انتقال بیماری تب کریمه کنگو به انسان‌ها دانست و خاطرنشان کرد: افرادی که با ذبح دام سروکار دارند باید از امکانات حفاظتی همچون ماسک، دستکش و عینک استفاده کنند.

دکتر چینی‌کار، گوشت‌های تازه که بلافاصله قطعه قطعه شده و مورد مصرف قرار می‌گیرند را بسیار خطرناک دانست و گفت: این گوشت‌ها باید 12 ساعت در حرارت 4درجه نگهداری شوند تا ویروس تب کریمه کنگو در لاشه‌های گوشت دام از بین رود.
وی با اشاره به اینکه تهیه واکسن بیماری کریمه کنگو کاری زمانبر و طولانی است افزود: تاکنون واکسن این بیماری تهیه نشده است.

چینی کار ادامه داد: بیشتر مبتلایان به تب کریمه کنگو مرد و در سنین بین 20 تا 40 سال هستند.وی اظهار داشت: دامداران، کشاورزان و پزشکان در معرض ابتلا به این بیماری قرار دارند و باید رعایت موارد بهداشتی را جدی بگیرند.همچنین کارشناس مسئول مبارزه با بیماری‌های مشترک انسان و حیوان مرکز مدیریت بیماری‌های واگیر وزارت بهداشت در کنفرانس یک روزه تب خونریزی‌دهنده کریمه کنگو گفت: بیماری تب کریمه کنگو از طریق شیر دام‌های آلوده منتقل نمی‌شود.

دکتر محمدزینلی با تأکید بر اینکه تا‌کنون هیچ گزارشی مبنی بر اینکه این ویروس از طریق شیر به انسان نیز سرایت کند، نداشتیم، تصریح کرد: حتی اگر دام بیمار باشد انسان نیز از طریق مصرف شیر آن، آلوده نمی‌شود.وی اذعان داشت: بسیاری از مناطق روستایی با دام در ارتباط هستند، به همین دلیل بیماری‌های مشترک بین انسان و دام در این مناطق بیشتر مشاهده می‌شود.

کارشناس مسئول مبارزه با بیماری‌های مشترک انسان و حیوان مرکز مدیریت بیماری‌های واگیر وزارت بهداشت، تب مالت را یکی از این بیماری‌های مشترک انسان و دام عنوان و تصریح کرد: خوشبختانه ابتلا به این بیماری منجر به مرگ نمی‌شود.
وی با بیان اینکه این بیماری 30 تا 50درصد کشنده است گفت: بیماری CCHFدر برخی از کشورهای همسایه ایران از شیوع فراوانی برخوردار است.

دکتر زینلی میزان کشندگی cchf در سال78، 50درصد، در سال84، 43درصد- در سال90،17.7درصد عنوان کرد و تصریح کرد: از ابتدای سال‌جاری تاکنون میزان کشندگی بیماری تب کریمه کنگو به 25درصد رسیده است.وی بیان داشت: از سال79 تا‌کنون در مازندران، شش مورد احتمال به بیماری تب کنگو و سه‌ مورد قطعی شناسایی شده است.

کارشناس مسئول مبارزه با بیماری‌های مشترک انسان و حیوان مرکز مدیریت بیماری‌های واگیر وزارت بهداشت، با تأکید بر اینکه آگاهی‌های عمومی درخصوص پیشگیری از این بیماری باید افزایش یابد گفت: این بیماری تنها از طریق خون و ترشحات دام آلوده به ویروس cchf منتقل می‌شود.

دکتر زینلی حیوان گزیدگی را نیز یکی دیگر از عوامل انتقال بیماری مشترک بین انسان و حیوان دانست و اظهار داشت: سالانه 120هزار تا 130هزار مورد حیوان گزیدگی در کشور گزارش می‌شود که کمتر منجر به مرگ افراد می‌شود.وی خاطرنشان کرد: 90درصد از حیوان گزیدگی‌ها توسط سگ صورت می‌گیرد.

مدیرکل دامپزشکی مازندران هم در این کنفرانس گفت: مردم گوشتی را مصرف کنند که دارای مهر دامپزشکی باشد زیرا این دام‌ها قبل، حین و بعد از ذبح تحت نظر بازرسان قرار می‌گیرند.دکتر مجید مختاری از برگزاری دوره‌های آموزشی برای کارگران کشتارگاه‌ها و نیز بازرسین بهداشتی گوشت، کارشناسان و دامپزشکان و مدیریت کشتارگاه‌ها خبر داد و تصریح کرد: همزمان با اپیدمی تب کریمه کنگو این دوره‌ها برای آگاهی و پیشگیری از این بیماری برگزار شد.

وی به واگذاری مسئولیت جدید به مسئولان فنی- بهداشتی کشتارگاه‌ها اشاره کرد و افزود: به‌منظور پیشگیری از مبتلا شدن به ویروس تب کریمه کنگو، به مسئولان فنی - بهداشتی کشتارگاه‌ها تأکید شده بازرسی قبل از کشتار را نیز انجام دهند تا از کشتار دام‌های تب دار و توزیع لاشه‌های پرخون جلوگیری شود.

دکترمختاری تأکید کرد که دام‌هایی که مشکوک به‌وجود کنه یا بیماری cchf هستند باید از چرخه کشتار خارج شوند.
وی با بیان اینکه سمپاشی دام‌ها از برنامه‌های روتین سازمان دامپزشکی است گفت: طرح جامع مبارزه با انگل‌های خارجی بدن دام که کنه‌ها نیز جزو این انگل‌ها محسوب می‌شوند در دستور کار ما قرار دارد.

مدیرکل دامپزشکی مازندران خاطرنشان ساخت: هزینه سمپاشی دام و جایگاه دام‌ها تا پایان سال89 از طریق پرداخت یارانه دولتی به‌صورت رایگان انجام می‌شده که همزمان با اجرای هدفمندسازی یارانه‌ها، پرداخت دولتی هزینه سموم قطع شد لذا بخشی از اعتبارت سمپاشی توسط سازمان دامپزشکی تأمین شده است.

دکترمختاری اذعان داشت: برای مراقبت از دام‌ها از عامل بیماری تب کریمه کنگو در مناطقی که احتمال وجود کنه می‌رود، سمپاشی در حال انجام است.وی خاطرنشان کرد:

به صاحبان دام‌ها نیز اعلام شد دو هفته قبل از کوچ دام‌ها، حمام سم و سمپاشی در مراتع مورد نظر را انجام دهند.
دکتر مختاری با بیان اینکه در بیماری cchf هیچ‌گونه علائمی در دام غیر از تب خفیف مشاهده نمی‌شود گفت: مردم گوشتی را مصرف کنند که دارای مهر دامپزشکی باشد زیرا این دام‌ها قبل، حین و بعد از ذبح تحت نظر بازرسان ما بوده و 24 ساعت در سردخانه نگهداری می‌شوند.

وی تصریح کرد: مردم به هیچ وجه نگران نباشند زیرا این بیماری شغلی است و افرادی که با دام سروکار دارند مانند دامپزشکان، چوپانان، قصابان و نیز کسانی که به منطقه روستایی و کوهستانی مسافرت می‌کنند در معرض ابتلا قرار دارند.

مدیرکل دامپزشکی مازندران، انتقال کشتارگاه‌های سنتی به صنعتی را از سیاست‌های کمیته ساماندهی کشتارگاه‌های دام استان دانست و تصریح کرد: کشتارگاه‌های سنتی شرق استان ازجمله نکا در سال85، گلوگاه و بهشهر طی سال89 تعطیل شده‌اند.

دکترمختاری با اشاره به اینکه 90درصد از کشتار دام‌های گلوگاه در کشتارگاه صنعتی ساری انجام می‌شود افزود: 85درصد از گوشت‌های مصرفی مردم بهشهر در کشتارگاه‌های صنعتی فراهم می‌شود.

 

کد خبر 174518
منبع: همشهری آنلاین

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار پزشکی

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز