به گزارش همشهری، براساس طرحی که هماکنون مراحل مطالعاتی آن در بورس کالای ایران دنبال میشود، در آیندهای نزدیک معاملات املاک و مستغلات کشور در بورس کالای ایران امکانپذیر میشود تا براساس آن با شکلگیری یک بازار رقابتی، قیمت مسکن در یک بازار شفاف و کارا براساس نظام عرضه و تقاضا تعیین شود.
هرچند هنوز اطلاعات کاملی درمورد جزئیات راهاندازی رینگ املاک در دسترس نیست اما آخرین اطلاعات بیانگر آن است که معاملات رینگ املاک بورس کالا ابتدا براساس معاملات املاک نهادها، بانکها و سازمانهای بزرگ که هماکنون در قالب مزایده انجام میشوند، آغاز خواهد شد. مسئولان بورس کالا تأکید میکنند این بازار قرار نیست جای بنگاههای معاملات ملکی را بگیرد.
سابقه انجام معاملات در بخشهای مختلف بورس کالا نشان داده که این بورس از ظرفیت و پتانسیلهای زیادی برای شفافسازی قیمتها در بخشهای مختلف اقتصادی برخوردار است، بهطوری که در طول چندسال گذشته انجام معاملات آتی سکه در بورس کالا ایران توانست شفافیت زیادی در معاملات نقدی سکه بهوجود بیاورد و بخش زیادی از نقدینگی سرگردان جامعه را هم جمعآوری کند.
ارزش کل معاملات آتی سکه در بورس کالا در سال گذشته به 12میلیارد دلار(13هزارو 100میلیارد تومان) رسید. بر همین اساس پیشبینی میشود، بورس کالای ایران بتواند با تأسیس بورس املاک مرجعی برای تعیین قیمت املاک در کشور شود و پس از 70سال حاکمیت بنگاههای املاک برای تعیین قیمت مسکن در کشور شکسته شود و شاخص جدیدی برای تعیین قیمت مسکن در کشور بهوجود آید.
در همین رابطه روز گذشته حسین پناهیان، مدیرعامل بورس کالای ایران در گفتوگو با همشهری درباره تشکیل بورس املاک کشور گفت: طرح راهاندازی رینگ املاک بورس کالا در قالب بازار دوم در دست بررسی است و مراحل مطالعاتی و پژوهشیاش را دنبال میکند. حسین پناهیان گفت: ورود هرنوع کالا به بورس کالای ایران طبق دستورالعمل پذیرش انجام میگیرد و طبیعتاً بر اساس این دستورالعمل این نوع کالاها باید دارای استانداردهای ویژهای باشند.
او افزود: باتوجه به اینکه برخی کالاها ذاتاً یا بهدلیل ماهیت غیررقابتی بازارهای مرتبطشان فاقد این استانداردها هستند لذا برای پاسخگویی به نیاز فعالان این بازارها تأسیس تابلوی فرعی بهعنوان یکی از برنامههای بورس کالا مطرح است.او ادامه داد: بر همین اساس دستورالعمل تابلوی فرعی بورس کالای ایران تدوین شده است که پس از تصویب آن در سازمان بورس برخی از کالاهای مذکور بهصورت تدریجی از طریق این تابلو عرضه میشوند و معیارهای رقابتپذیری را کسب میکنند و وارد بورس کالا خواهند شد.
او اعلام کرد: باتوجه به اینکه عمده کالاها و نهادههای اصلی مورد استفاده در موضوع ساختمان از جمله مقاطع فولادی و سیمان در بورس کالا پذیرش شده و عرضه میشوند یقیناً با تأسیس تابلوی فرعی در بورس کالا و تکمیل زنجیره نهادههای بخش ساختمان، زمینه ورود کالاهای دیگر بهعنوان مثال املاک، به این بازار رقابتی فراهم خواهد شد و شفافسازی بیشتری در قیمت این بخش ایجاد میشود.