به گزارش مهر، رئیس جمهوری سوریه در گفتگو با شبکه تلویزیونی "آ ار دی" آلمان با بیان اینکه، ملت باید درباره آینده کشورشان و اینکه من باید بمانم یا بروم تصمیم بگیرند بیشترین قربانیان درگیریها در سوریه را حامیان نظام دانست و تصریح کرد آمریکا از تروریستها در سوریه حمایت سیاسی می کند.
بشار اسد در این گفتوگو که در اشپیگل به چاپ رسده است در پاسخ به این پرسش که آیا شما آماده هستید کناره گیری کنید در صورتی که این اقدام شما صلح و پایان خونریزی در کشورتان را به همراه آورد؟ اظهار داشت : یک رئیس جمهور نباید در زمان چالشهای ملی کشورش فرار کند و ما در حال حاضر در برابر یک چالش ملی در کشورمان قرار داریم. رئیس جمهور نمی تواند در چنین شرایطی به سادگی خود را کنار بکشد. از طرف دیگر ما تنها در صورتی می توانیم در یک سمت باقی بمانیم که از حمایت عمومی نسبت به خود مطمئن باشیم. پاسخ این سوال شما باید از طرف عموم و نه توسط رئیس جمهوری داده شود. اینکه من باید بروم یا نه مسئلهای است که ملت سوریه باید درباره آن تصمیم گیری کنند.
اسد در ادامه گفت: اگر من از حمایت عموم مردم برخوردار نبودم چگونه میتوانستم در سمت خود باقی بمانم. آمریکا، غرب، و بسیاری از قدرتهای منطقهای علیه من هستند اگر ملت سوریه هم علیه من بودند من چگونه میتوانستم در جایگاه خود باقی بمانم؟ پس من باید بگویم که هنوز مانند قبل از حمایت اکثریت مردمی برخوردارم، اما اینکه چند درصد حامی من هستند آماری در این باره در اختیار ندارم. اما من برای اینکه در چنین شرایطی در جایگاه خود باقی بمانم به حمایت عموم نیاز دارم.
اسد در ادامه خاطر نشان کرد: در سوریه قدرت در دستهای یک خانواده نیست. در سوریه دولت و سازمانهایی وجود دارد که شاید ایدهآل نباشند. اما یک خانواده بر کشور ما حکومت نمیکند.ما یک دولت هستیم. شرکت کردن در اعتراضات، حق مشروع ملت است.نه تنها اعتراض کنندگان، بلکه اکثریت ملت سوریه خواهان اصلاحات سیاسی و نه آزادی در کشور هستند. ما آزادی داریم. البته نه آزادی ایدهآل. مردم سوریه مشارکت بیشتر در امور سیاسی را میخواهند و این منطقی است. اما اکثریت مردم در اعتراضات شرکت نمیکنند. هم معترضان و هم گروههای دیگری وجود دارند.
اسد در ادامه اظهار داشت: ما تا زمانی که قربانی را نمیشناسیم نمیتوانیم از مجرم صحبت کنیم. قربانیانی که غرب از آنها سخن میگویند اکثرا از حامیان دولت هستند. پس چطور ما میتوانیم همزمان هم مجرم باشیم و هم قربانی؟ اکثریت قربانیان در درگیریهای سوریه حامیان نظام بوده و بخش اعظم آنها انسانهای بیگناهی هستند که توسط گروههای مختلف در کشور ما کشته میشوند.
وی افزود: یک کمیته بررسی در سوریه وجود دارد که همه جنایتهایی که در کشور ما رخ میدهد را بررسی میکند. لیستهایی که به ما ارائه میشود نشان میدهد که بخش اعظمی از کشتارها توسط گروههای مختلف انجام میشود. این باندها متفاوت بوده و شامل القاعده یا گروههای افراطی و یا گروههای بیتوجه به قانون هستند که سالها پیش خود را از نیروی پلیس بیرون کشیدهاند.
رئیس جمهوری سوریه در بخش دیگری از این گفتگو درباره عاملان کشتارهای حوله اظهار داشت: باندهای جنایتکار از خارج و نه از داخل این شهر بودند و پلیس و این شهر را مورد حمله قرار دادند و خانوادههای قربانیان در این حملات نه از گروههای مخالف بلکه، از طرفداران و حامیان دولت بودند.
وی در ادامه با تاکید بر اینکه عاملان این جنایت با روشهای مختلف از جمله به تن کردن یونیفورم نظامیان دولتی میخواستند دولت را متهم به ارتکاب این اقدام خشونت آمیز کنند در بخش دیگری از این گفتگو این رفتار را یک استراتژی از طرف شورشیان دانسته و تصریح کرد آنها این گونه اقدامات را نه تنها در حوله بلکه در بسیاری از شهرهای سوریه انجام میدهند.
بشار اسد در بخش دیگری از این گفتگو، آمریکا را هم بخشی از درگیریها در سوریه دانسته و گفت: ایالات متحده یک چتر حمایتی برای باندهای جنایتکار در سوریه پهن کرده و از آنها حمایتهای سیاسی میکند، برای اینکه سوریه را ناآرام کنند.
وی در ادامه آمریکا را مسئول کشتار غیر نظامیان در سوریه ارزیابی و تاکید کرد: تا زمانی که آمریکا از هر راهی تروریستها در سوریه را حمایت میکند شریک آنها محسوب میشود.
وی درباره واکنش سوریه در برابر مداخله نظامی احتمالی غرب گفت: اولویت ما این است که از کشور خود دفاع کنیم و انتقامگیری مد نظر ما نیست . این وظیفه و همچنین هدف ما است. مسئله این نیست که ما در برابر چنین حملهای آماده هستیم یا نه. ما از کشور خود دفاع میکنیم و باید در برابر چنین اقدامی آماده باشیم.
اسد همچنین در بخش دیگری از این گفتگو خاطر نشان کرد: ما هرگز درهای کشور خود را بر روی یک کشور و یا نمایندگان هیچ کشوری نمیبندیم تا زمانی که آنها میخواهند برای یافتن راه حلی در سوریه سهیم باشند با این فرض که آنها در این امر جدی و صادق هستند. اما آمریکا خود درب گفتگو را بسته است. ما هیچ مسئلهای نداریم. من بار دیگر آشکارا اعلام میکنم که ما برای هر نوع کمک و مذاکره (برای حل بحران سوریه) آماده هستیم.
وی در ادامه درباره مذاکره با مخالفان اظهار داشت: گفتگو یک گزینه استراتژیک است. اما تا زمانی که مخالفان با تروریستها ارتباط دارند و تا زمانی که این گفتگوها هنوز شکل نگرفته است باید با تروریسم مبارزه کرد. شما نمیتوانید تنها و به سادگی روی گفتگو تاکید کنید تا زمانی که ملت شما و سربازان آن کشته میشوند.
اسد در بخش دیگری از این گفتگو با اعلام آمادگی مجدد برای مذاکره با تمام گروهها در بخش دیگری از این گفتگو درباره طرح کوفی عنان گفت : این طرح و تصمیمات کوفی عنان نباید شکست بخورد. وی تا به حال کارهایی دشوار اما بسیار خوب را انجام داده است. ما میدانیم که وی با موانع بسیاری روبروست، اما تصمیمات وی نباید با شکست روبرو شود. طرح وی طرح بسیار خوبی است.
رئیس جمهوری سوریه در ادامه بزرگترین مانع بر سر طرح صلح کوفی عنان را این دانست که بسیاری از کشورها اصلا موفقیت اقدامات وی را نمیخواهند پس آنها مرتبا تروریستها در سوریه را با سلاح و پول حمایت میکنند و تلاش میکنند تا طرح کوفی عنان برای حل بحران سوریه را به شکست بکشانند.
وی در بخش دیگری از این گفتگو در پاسخ به این پرسش که چه کشورهایی بیشترین کمکها را به شورشیان در سوریه می دهند؟ اظهار داشت : زمانی که ما مدرک صحیحی در این باره نداریم باید به دنبال نشانهها باشیم. آنها همان کشورهایی هستند که رسما اعلام کردهاند می خواهند از تروریستها در سوریه حمایت کنند. در درجه اول وزیر امور خارجه عربستان سعودی و همتایش در قطر. آنها حمایت آشکار خود را از تروریستها اعلام کردهاند. ترکیه نیز کمکهای لجستیکی برای قاچاق سلاح به کشور ما ارائه میدهد. ایالات متحده نیز عمدتا آن طور که ما میدانیم از شورشیان حمایتهای سیاسی میکند.
اسد در بخش دیگری از این مطلب وقایع در مصر و لیبی و سوریه را دو سناریوی کامات متفاوت ارزیابی کرده و اظهار داشت: ما در یک شرایط کاملا متفاوت نسبت به مصر و لیبی قرار داریم. و ما سیاستهای متفاوتی را نسبت به دیکتاتورهای سابق این دو کشور دنبال میکنیم که هیچ اشتراک و مقایسهای بین آنها وجود ندارد.
وی در بخش دیگری از این گفتگو خاطر نشان کرد: کسی که برای کشورش کار و خدمت میکند هیچ ترسی ندارد. وقتی که شما از ملت خود حمایت میکنید چرا باید هراسی به دل راه دهید؟
اسد در بخش پایانی این گفتگو در پاسخ به این پرسش که شما چه راه حلی را برای درگیریها در کشورتان پیشنهاد میدهید اظهار داشت : ما باید یک راه حل را روی دو محور مورد بررسی قرار دهیم. یکی اینکه باید با ترورستها مبارزه شود بحثی جداست و این در همه دنیا رواج دارد. شما چه کاری انجام میدهید وقتی که کسی غیر نظامیان را میکشد؟ در چنین شرایطی شما باید مبارزه کنید و هیچ آمادگی مذاکره در این شرایط وجود نخواهد داشت. اما محور دوم گفتگو با گروههای سیاسی مختلف و همزمان در پیش گرفتن روند اصلاحات است که به اتحاد همه گروهها منجر شود. این مردم هستند که در پای صندوقهای رای تصمیم میگیرند که چه کسی باید وارد عرصه شود.
وی همچنین تصریح کرد: من علاقهمندم در هر زمان کشورم را در همه عرصههای فرهنگی اقتصادی و در تمام عرصهها در حال شکوفایی ببینم. اما بدون امنیت این امر میسر نیست و بدون امنیت هیچ رویایی برای آینده بهتر وجود نخواهد داشت.