به گزارش خبرگزاری رویترز از قاهره سازمان جهانی بهداشت (WHO) چهارشنبه 15 مارس (23 اسفند) اعلام کرد قلیانهای آبی معروف مصری زیان بیشتری از سیگار دارند.
بسیاری از مصریها که از این قلیانها میکشند، معتقدند عبور دود از میان آب درون محفظه شیشهای آن برخی از سموم تنباکو را تصفیه میکند. اما حسین جزایری رئیس منطقه مدیترانه شرقی سازمان جهانی بهداشت میگوید اینطور نیست.
جزایری در کنفرانس خبری که در آن انتشار اولین گزارش در مورد خطرات کشیدن قلیانهای آبی را اعلام کرد، گفت: " دهها سال است که عقیده کاذب فراگیری وجود داشته است که قلیانهای آبی از سیگار خطر کمتری دارند."
جزایری گفت که دود استنشاقشده از قلیان نه تنها همه مواد سرطانزای دود سیگار را دارا است، بلکه مونوکسیدکربن بیشتری از آن هم دارا است؛ به علاوه دود قلیان مجموعهای از مواد سرطانزای دیگر هم دارد که ناشی از سوختن زغال است و خطر انتقال بیماریهای عفونی مانند سل و هپاتیت از فطعه دهانی مشترک قلیان هم وجود دارد.
بررسی WHO نشان میدهد که یک قلیانکش عادی 2 تا 3 بار در روز از قلیان استفاده میکند و مقدار نیکوتین دریافتی در هر وعده قلیان کشیدن از نیکوتین دریافتی کشیدن یک بسته سیگار هم بیشتر است.
عثمانیها در قرن 17 میلادی قلیانهای آبی را به مصر آوردند، و گرچه به بازار آمدن سیگار در قرنهای بعدی استفاده از قلیان به مناطق روستایی محدود شد، در دههای اخیر کشیدن قلیان دوباره در میان مصری رواج پیدا کرده است.
به خصوص زنان مصری تحت تاثیر این مد جدید و با تصور زیان کمتر قلیان نسبت به سیگار به کشیدن آن روی آوردهاند.
مصطفی کمال از موسسه پژوهشی مبارزه با دخانیات مصر میگوید، از یک سوم 34000 مرگ و میر سالانه ناشی از دخانیات در مصر به قلیان مربوط است