بیش از سه چهارم شهروندان به اینترنت دسترسی دارند، خدمات گسترده الکترونیکی در اختیار کاربران قرار دارد و رسانهها و وبلاگ نویسان آزادند تا هرچه دوست دارند را به صورت آنلاین منتشر کنند. نام چنین مکانی کشور استونی است.
این کشور با داشتن 1.27 میلیون نفر جمعیت، برترین کشور در گزارش جدیدی است که روز دوشنبه توسط Freedom House درباره وضعیت آزادی اینترنت در سال 2012 منتشر شدهاست. این کشور از کمترین موانع و محدودیتها در دسترسی به اینترنت و از کمترین میزان تخطی از قوانین اینترنتی برخوردار است.
بر اساس این گزارش استونی به مدلی برای دسترسی آزادانه به اینترنت، به عنوان موتوری برای توسعه اجتماعی، تبدیل شدهاست و تمرکز برنامه در این کشور از موضوعات ابتدایی از قبیل دسترسی، کیفیت و هزینه خدمات اینترنتی به مباحثی از قبیل امنیت، ناشناس ماندن، محافظت از اطلاعات خصوصی و حقوق شهروندان از اینترنت تغییر یافته است.
رتبه دوم در گزارش "آزادی در شبکه 2012"، به آمریکا تعلق یافته است، 12 کشور دیگر از قبیل بلاروس، عربستان، ازبکستان و تایلند نیز در دسته کشورهایی قرار گرفته اند که اینترنت آنها آزاد نیست.
همچنین 20 کشور از 47 کشور از ژانویه 2011 مسیر منفی را در راستای آزادی اینترنت پیمودهاند که از آن جمله میتوان به بحرین، پاکستان و اتیوپی اشاره کرد. در زمینه سانسور نیز تنزل رتبههایی به ویژه در خاورمیانه دیده میشوند که نشاندهنده به کارگیری سانسور، خشونت و حبس علیه وبلاگنویسان است. در عربستان، ازبکستان، اتیوپی و چین مقامات پس از مشاهده نقش اینترنت در انقلاب مصر و تونس، مقررات جدید را برای آن وضع کردهاند.
لیست 14 کشوری که مسیر مثبتی را در راستای آزادی اینترنت طی کردهاند نیز شگفتیهایی در خود دارد؛ تونس و برمه بیشترین میزان بهبود را پس از بازشدن فضای سیاسی تجربه میکنند. این لیست همچنین اسامی کشورهایی که در خطر نزول در آزادی اینترنت قرار دارند را اعلام کرده که آذربایجان، لیبی، مالزی، پاکستان، روسیه، رواندا و سریلانکا از آن جملهاند.
بر اساس این گزارش در 19 کشور از 47 کشور مورد بررسی از ژانویه سال 2011 تا کنون قوانین جدیدی برای محدود ساختن آزادی بیان، ورود به حریم خصوصی کاربران، و یا مجازات افراد به جرم ارسال محتوی ناخوشایند بر روی اینترنت وضع شدهاست. در 26 کشور از 47 کشور مورد بررسی از جمله تعدادی از کشورها با دولتهای دموکرات دست کم یک وبلاگنویس را به جرم ارسال محتوی دستگیر کرده و در 19 کشور نیز وبلاگنویسان به همین جرم مورد تعرض فیزیکی و ضرب و شتم قرار گرفتهاند.
بر اساس گزارش فاکس نیوز، آزادترین اینترنت جهان به ترتیب در کشورهای استونی، آمریکا، آلمان، استرالیا، مجارستان، ایتالیا، فیلیپین، بریتانیا، آرژانتین و آفریقای جنوبی وجود دارد.