دوشنبه ۱۳ فروردین ۱۳۸۶ - ۱۴:۲۴
۰ نفر

سمیه شرافتی: محققان انگلیسی به تازگی با انتشار گزارشی اعلام کرده‌اند دو سوم افرادی که از رنگ‌موهای شیمیایی استفاده می‌کنند، دچار نوعی از واکنش‌های آلرژیک می‌شوند.

این محققان هشدار داده‌اند که واکنش‌های آلرژیک می‌توانند به ابتلا به درماتیت یا التهاب پوست صورت و یا در موارد شدیدتر به تورم صورت منجر شود. همچنین تحقیقات اخیر در لندن نشان داده است درصد مراجعه بیماران مبتلا به درماتیت طی شش سال گذشته دو برابر افزایش یافته و در درمانگاه‌ها به 11/7 درصد برای بزرگسالان رسیده است.

این در حالی است که متخصصان پوست در کشور ما نیز علاوه بر این‌که تاکید می‌کنند مساله آلرژی ناشی از رنگ‌مو جدید نیست و از زمانی که رنگ‌موها وارد سیستم آرایشی و بهداشتی شدند، آلرژی و حساسیت نسبت به آن‌ها هم وجود داشته، معتقدند افزایش آمار افراد مبتلا به آلرژی‌های ناشی از استفاده از رنگ‌مو به دلیل افزایش جمعیت و افزایش استفاده‌کنندگان از این فرآورده‌هاست.

قبل از استفاده تست شود

«اساسا در محصولات خارجی همیشه جمله قبل از استفاده تست شود برای استفاده از رنگ‌موها قید می‌شد، چون اغلب مردم نسبت به ماده موجود در این رنگ‌ها به نام پارافنی‌لینیدیامین حساسیت داشتند.»

دکتر حسین طباطبایی دبیر انجمن پوست و مو ضمن بیان این جملات تاکید می‌کند، این به آن معنا نیست که تمام استفاده‌کنندگان به این ماده حساسیت داشته باشند.

وی به  تحقیقی که در مورد رنگ‌موها و آلرژی ناشی از آنها در مرکز آموزش و پژوهش بیماری‌های پوست و جذام دانشگاه تهران انجام شده اشاره می‌کند و می‌گوید: «از سال 1371 تا 1381 به مدت ده سال بر روی 222 نفر از این بیماران مطالعه‌ای انجام شد و مشخص شد که 6/3 درصد از این افراد به ماده اصلی رنگ‌مو که همان پارافنی‌لینیدیامین است حساسیت و آلرژی نشان دادند. همچنین در مطالعه‌ای که از سال 1382 تا پایان 1383 بر روی250 نفر از افراد استفاده‌کننده از این رنگ‌موها انجام شد، مشخص شد که دو درصد از این افراد نسبت به رنگ‌مو واکنش آلرژیک نشان دادند.»

با این اوصاف، متخصصان ایرانی معتقدند درصد افرادی که به رنگ‌موها آلرژی پیدا می‌کنند زیاد نیست، یعنی این‌طور نیست که دو سوم مردم نسبت به این رنگ‌موها آلرژی تماسی پیدا کنند، ولی در درصدی از مردم حساسیت‌های آلرژیک نسبت به رنگ‌موها بخصوص رنگ‌موهای تیره و سیاه که حاوی ماده پارا‌فنی‌‌لینیدیامین است، به‌وجود می‌آید.

دکتر بلیغی، متخصص پوست و مو در مورد واکنش به حساسیت ایجاد شده نسبت به این ماده می‌گوید: «این افراد نسبت به این ماده بار اول حساسیت پیدا می‌کنند و بارهای بعدی که از آن استفاده می‌کنند دچار یک واکنش آلرژیک نسبتا شدید در قسمت سر می‌شوند. جالب این‌جاست که این واکنش آلرژیک در خود موها اتفاق نمی‌افتد و در اطراف مو یعنی در پیشانی، گوش و پشت گردن واکنش‌های آلرژیک به‌صورت خارش، تاول، پوسته‌ریزی و قرمزی که گاهی اوقات تمام صورت را می‌گیرد و باعث تورم چشم‌ها می‌شود.»

وی با اشاره به اینکه اکثرا بیماران این واکنش‌ها را مربوط به آلرژی نسبت به رنگ‌مو نمی‌دانند چون انتظار دارند این علائم در ناحیه سر خودشان را نشان دهند نه در ناحیه صورت ادامه می‌دهد: «این در حالی‌ است که ماده رنگ‌مو زیاد با پوست کف سر تماس پیدا نمی‌کند و با پوست اطراف بیشتر در تماس است اما به طور کلی رنگ‌مو به خاطر مواد شیمیایی مختلفی که دارد به‌خصوص رنگ‌موهایی که برای روشن کردن و بلوند کردن مو استفاده می‌شوند و در آن‌ها اکسیدان به‌کار می‌رود، این مواد به ساقه مو صدمات جدی می‌زنند و مو را بد‌حالت می‌کنند حتی ممکن است در اغلب موارد منجر به ریزش مو شود. پس به نظر می‌رسد عوارض رنگ‌موها بیشتر عوارض تحریکی ناشی از آن‌ها است و واکنش‌های آلرژیک ناشی از آنها تا سال‌ها باقی می‌ماند.»

دکتر بلیغی در این باره معتقد است: «در این موارد ما به افرادی که تمایل زیادی به استفاده از رنگ‌مو دارند توصیه می‌کنیم که از هیچ‌گونه فرمول شیمیایی استفاده نکنند چون علی‌رغم این‌که تمام این فرآورده‌ها با اسامی مختلف و محصول کارخانه‌های مختلف هستند ولی اکثرا ماده شیمیایی آن‌ها یکی است. در این موارد بهتر است از رنگ‌موهای گیاهی مثل حنا و فرآورده‌های نظیر آن استفاده کرد. حتی عوض کردن نوع رنگ‌مو با یک مارک دیگر هیچ کمکی به این بیماران نمی‌‌کند. همچنین برای این بیماران از داروهای ضد حساسیت و کورتون‌های خوراکی برای درمان استفاده می‌کنیم.»

افزایش آمار آلرژی بدلیل افزایش مصرف

بررسی‌ها نشان داده که بیش از 75 درصد از خانم‌ها و در حدود 18 درصد از آقایان از رنگ‌مو استفاده می‌کنند که در مورد آقایان دلیل اصلی استفاده آن‌ها پوشانیدن موهای سفید‌رنگ است. ولی متخصصان کشور ما تاکید می‌کنند که آمار استفاده از رنگ‌موها در مردان نیز نسبت به گذشته رو به افزایش است و البته نهایتا بیش از 5 درصد از این افراد تا‌کنون تجربه آلرژی های پوستی و صدمات مو را داشته‌اند که متاسفانه این آمار در حال افزایش است. گفتنی است، در آلمان، فرانسه و سوئد مصرف رنگ‌موهای حاوی این ترکیب ممنوع شده است.

محققان معتقدند که حتی در اکثر رنگ‌موهایی که بسیار معروف و پر‌فروش نیز هستند مواد شیمیایی زیادی وجود دارد که به موها صدمه می‌زند. بنابر همین گزارش در کشورهای غربی جوانان به دنبال تغییر دادن رنگ‌موهای خود بیشتر از رنگ‌های گرم و قرمز استقبال می‌کنند و در این نوع رنگ‌های قرمز و قوی بیشتر از مواد شیمیایی استفاده شده است که ثبات بیشتری داشته و بسیاری از مردم نیز فکر می‌کنند ثبات بیشتر آن‌ها نشانه مرغوبیت رنگ است.

در صورتی که بررسی‌ها نشان داده که هرچه رنگ ثبات بیشتری داشته باشد و دیرتر از بین برود میزان مواد شیمیایی موجود در آن نیز بیشتر است و خود این امر زمینه‌ساز بسیاری از صدمات و آلرژی‌های پوستی و مشکلات مو در افراد است.

کد خبر 18620

برچسب‌ها

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز