ویژگیهای ظاهری گوشت قرمز
* باید در کشتارگاههای مجاز تهیه شده و ممهور به مهر دامپزشکی باشد.
* باید رنگ طبیعی گوشت دام را داشته و تیره نباشد. (البته رنگ برخی گوشتها نظیر گوساله، تیرهتر از رنگ گوشت گوسفند است).
* سطح گوشت نباید حالت لزج داشته باشد.
* تغییر رنگ قرمز به سبز، قهوهای و خاکستری و ایجاد یک لایه لزج و چسبناک از علائم فساد گوشت است.
* گوشت باید سفتی و قوام خود را داشته باشد.
* چربی باید سفت و سفید و یا متمایل به سفید و بدون هیچگونه بوی بد باشد.
* گوشت نباید خشک و حالت چروکیده داشته باشد.
فساد گـوشت
ایجاد تغییرات نامطلوب به دلیل عدم کنترل رشد میکروارگانیسمها که سرانجام منجر به تجزیه میشود را فساد میگویند و نشانههای معمول آن لعابدار، چسبنده، بدبو، بدعطر و طعم و بیرنگ شدن است. این علایم گوشت را نامطبوع میکند و سلامت آن را زیر سۆال میبرد. ایجاد فساد، ناشی از تعداد زیاد میکروبهاست و وقتی که تعداد میکروبها به حدود ۱۰ میلیون در هر سانتیمتر مربع از سطح گوشت برسد، آثار فساد ظاهر میگردد.
آلودگیهای گوشت
آلودگیهای گوشت را میتوان به دو دسته تقسیم کرد:
آلودگیهای اولیه: این نوع آلودگیها شامل بیماریهای مختلف دام است که به عنوان یک عامل مولد، نقش کمتری در فساد دارد.
آلودگیهای ثانویه: این نوع آلودگیها در مراحل مختلف کشتار دام، نگهداری، توزیع و فروش گوشت یا ضمن تهیه فرآوردههای گوشتی در اثر تماس گوشت با مواد آلوده ایجاد میشود.
ارزش غذایی گوشت
گوشت حاوی پروتئین مرغوب و با کیفیت بالاست؛ یعنی تمام اسیدهای آمینه ضروری را برای تأمین نیازهای بدن انسان در خود دارد.
در لابهلای بافتهای گوشت، مقادیری چربی نامرئی وجود دارد و علاوه بر چربی نامرئی، مقداری چربی مرئی نیز روی عضلات ذخیره شده است. چربی گوشت از نظر تغذیهای قابل توجه است؛ زیرا بیشتر از نوع اشباع شده میباشد (البته گوشت لخم اسیدهای چرب اشباع شده کمی دارد).
گرچه با پخت گوشت پروتئینهای آن تغییر زیادی نمیکنند اما به هر حال روش پخت مرطوب، روش مناسبتری است که در آن ارزش غذایی گوشت بیشتر حفظ میشود
گوشت، غیر از پروتئین و چربی، حاوی مقادیری مواد معدنی و ویتامین نیز میباشد. همچنین سرشار از آهن است. آهن موجود در گوشت، کیفیت بالایی دارد و به راحتی جذب بدن میشود. همچنین منبع مهمی از ویتامینهای گروه B میباشد.
مقایسه انواع گوشتها
هم گوشتها، چه سفید و چه قرمز، منبعی غنی از پروتئین هستند.
یکی از ویژگیهای گوشت مرغ، به عنوان گوشت سفید، این است که میزان کلسترول آن در مقایسه با گوشت قرمز کمتر میباشد. در رابطه با پروتئینها نیز میتوان گفت میزان آن با گوشت گاو یکسان، اما انرژی دریافتی از آن به مراتب کمتر است (زیرا چربی کمتری دارد).
پروتئین گوشت ماهی نیز حاوی تمام اسیدهای آمینه مورد نیاز بدن، همچنین حاوی ویتامینها و مواد معدنی است. میزان چربی ماهی در مقایسه با گوشت قرمز بسیار کمتر است. البته چربی ماهی، غیراشباع است؛ در حالی که چربی گوشت قرمز و حتی گوشت سفید طیور به طور عمده چربی اشباع میباشد. گوشت مرغ در مقایسه با گوشت گاو، چربی اشباعشده کمتری دارد.
بهتر است گوشت سفید و کمچرب جایگزین گوشت قرمز شود. مصرف متعادل این نوع گوشت، تأثیر خوبی بر قوای جسمی و فکری انسان دارد.
نکــات مـهم
مصرفکنندگان گوشت باید نکات بهداشتی زیر را رعایت کنند:
* گوشت از جایی خریداری شود که محل فروش آن بهداشتی باشد.
* هنگام خرید دقت شود که نگهداری و عرضه گوشت قرمز حتماً در داخل یخچالهای ویتریندار باشد.
* در صورت استفاده از گوشتهای بستهبندی شده حتماً به مجوز بستهبندی سازمان دامپزشکی کشور روی برچسب و تاریخ بستهبندی و انقضای آن کاملاً دقت شود.
* گوشتهای بستهبندی شده موجود در فروشگاه باید در یخچال نگهداری شده باشند.
* داخل بستهبندی گوشت خونابه یا آب منجمد شده وجود نداشته باشد.
* تا حد امکان فاصله زمان خروج گوشت از یخچال و فریزر تا مصرف باید کوتاه باشد، زیرا گوشت منجمد شده بعد از آب شدن، نسبت به تهاجم میکروبها بسیار حساس است.
* گوشت و غذاهای گوشتی، قبل از مصرف باید دوباره به طور کامل حرارت داده شوند.
* گوشتی که پخته و بلافاصله خورده نمیشود، باید سریعاً سرد شود تا منطقهای از درجه حرارت که میکروب سالمونلا در آن رشد سریع دارد، هر چه زودتر سپری شود.
* تکههای کوچک گوشت منجمد را میتوان مستقیماً در حالت منجمد طبخ کرد؛ اما پختن تکههای بزرگ مشکل است. در این حالت درجه حرارت پخت را باید نسبتاً پایین در نظر گرفت تا از زیاد پختن لایه خارجی غذا قبل از رفع انجماد قسمتهای داخلی جلوگیری شود.
تغییر رنگ قرمز به سبز، قهوهای و خاکستری و ایجاد یک لایه لزج و چسبناک از علائم فساد گوشت است
* برای رفع انجماد تکههای بزرگ میتوان مدتی آنها را در یخچال قرار داد.
روش انجماد، یکی از بهترین روشهای نگهداری مواد غذایی از نظر کیفیت محصول، به خصوص در مورد گوشت است. در حالت انجماد، کمترین صدمات تغذیهای به گوشت وارد میشود. جهت رفع انجماد مواد پروتئینی، اصولیترین روش این است که ماده غذایی منجمد از فریزر به داخل یخچال منتقل شود. بدیهی است ماده غذایی منجمد باید داخل ظرفی قرار گیرد تا مایعات حاصل از رفع انجماد داخل آن جمعآوری شود. این مایعات دارای ارزش تغذیهای بالایی هستند و نباید دور ریخته شوند.
مایعات حاصل از رفع انجماد گوشت را دور نریزید
بـهترین شیـوه طبخ گـوشت
از آنجا که گوشت خام بسیار آلوده است، مصرف نیمه پخته آن به هیچوجه توصیه نمیشود و پخت صحیح و کامل گوشت برای حفظ ارزش غذاییاش ضروری است. گوشت به شیوههای مختلفی طبخ میشود که میتوان آنها را به ۲ گروه عمده پخت مرطوب و خشک تقسیم کرد.
پخت مرطوب شامل روش بخارپز و آبپز و پخت خشک شامل روش کبابی و سرخ کردن است. گرچه با پخت گوشت پروتئینهای آن تغییر زیادی نمیکنند اما به هر حال روش پخت مرطوب، روش مناسبتری است که در آن ارزش غذایی گوشت بیشتر حفظ میشود. البته در این روش باید به میزان حرارت و زمان پخت نیز توجه داشت.
به این ترتیب که زمان و میزان حرارت باید به گونهای تنظیم شود که با توجه به وزن و حجم گوشت و مواد غذاییای که همراه آن پخته میشوند، گوشت کاملاً مغز پخت شود و نیمه نماند اما پختن بیش از حد آن و به اصطلاح «جا انداختن غذا» نیز توصیه نمیشود.
در شیوه پخت خشک به خصوص روش کبابی با توجه به اینکه در آن روغن مازادی استفاده نمیشود از نظر دریافت کالری اضافه، بر سرخ کردن ارجحیت دارد. البته در این روش نیز نباید فراموش کنیم که چربی خود گوشت را تا حد امکان از آن جدا کنیم.
روش سرخ کردن با روغن نیز به هیچوجه توصیه نمیشود زیرا در حرارت بالا، ترکیبهای روغن میتوانند همراه با سایر مواد مغذی موجود در گوشت به ترکیبهای سمی و سرطانزا تبدیل شوند. حتی روش کباب کردن نیز باید با حرارت کنترل شده انجام شود زیرا کباب کردن گوشت با حرارت بالا یا پایین مضر است زیرا در حرارت پایین احتمال ایجاد ترکیبهای سمی و سرطانزا افزایش پیدا میکند و وقتی گوشت دود میکند یا تغییر رنگ میدهد و سیاه میشود به معنی ایجاد این ترکیبهای سمی است. بنابراین در درجه اول از روشهای پخت مرطوب و بعد از روش کبابی بدون روغن استفاده شود.
روزی چقدر گوشت بخوریم؟
گرفتن کالری از گوشت تنها که پر از چربی است، مضرات فراوانی دارد و سیرکننده هم نیست. یکی از دلایلی که میزان ابتلا به بیماریهای قلبی-عروقی در کشورهای اروپایی بالاست، داشتن این نوع عادت غذایی است. البته در کشورهای اسکاندیناوی، مصرف ماهی هم زیاد است و شاید مصرف ماهی تا حدی جبرانکننده مواردی مثل زیاد خوردن گوشت قرمز باشد.
ایدهآل این است که ما حدود ۱۰۰ تا ۱۵۰ گرم گوشت قرمز یا مرغ و ماهی همراه سبزیجات فراوان و در کنار آن یک ماده غذایی حاوی کربوهیدرات مثل نان، برنج، سیبزمینی و حتی نخودسبز مصرف کنیم. پس خوردن غذای گوشتی با سبزیجات برای هر روز عادت خوبی نیست اما مصرف هرازگاهی آن اشکالی ندارد. بهترین سبزیجاتی که میتوان در کنار گوشت خورد کلم بروکلی، لوبیا سبز، کدو، هویج، نخودسبز و ذرت هستند.
منبع: تبیان