در کمتر جایی هم دیده میشود و این کمیاب بودنش هم ویژگی دیگری است که آن را متمایز کرده است.
اشتباه نکنید، دربارهی اختراع جدید یا خودروی خاصی صحبت نمیکنم. بحث دربارهی موجودی منحصربهفرد است که در همین نزدیکیهای خودمان زندگی میکند و شهرت جهانی دارد. موجودی قوی و دوست داشتنی و سریع که البته زورش به ما آدمها نرسیده و همین باعث شده که روز به روز از جمعیت جامعهاش کاسته شود. این اتفاق ناخوشایند باعث شده امروز این جانور را با شهرت دیگری هم بشناسیم؛ یکی از در معرض خطرترین جانداران دنیا؛ «یوزپلنگ ایرانی».
همهی این ویژگیها دست به دست هم داد تا جشنوارهای برگزار شود و ما را بیش از پیش با این حیوان آشنا کند؛ حیوانی که از کل دنیا فعلاً فقط کشور ما را برای زندگی دارد. بهتر است توضیحهای بیشتر را از زبان مرتضی اسلامی دهکردی، مدیرعامل انجمن یوزپلنگ ایرانی بخوانید:
- چی شد که یوزپلنگ ایرانی دارای جشنواره شد؟
ماجرا از آن جا شروع شد که 9 شهریور 1373 یک یوزپلنگ به علت تشنگی زیاد به همراه سه تولهی خود برای خوردن آب به نزدیکی یکی از باغهای شهرستان بافق میآید، اما مردم به دلیل ناآگاهی و اطلاع نداشتن از این حیوان کمیاب به آنها حمله میکنند. یوز مادر نمیتواند تولههایش را نجات دهد و خودش میگریزد. یکی از تولهها در آنجا تلف میشود. یک نفر آگاه ماجرا را به ادارهی حفاظت از محیطزیست بافق اطلاع میدهد،اما یکی دیگر از تولهها در راه امدادرسانی از بین میرود و تنها یکی از تولهها را میتوانند نجات دهند که بعد از درمان، به پارک پردیسان تهران منتقل شد. نام این یوزپلنگ را «ماریتا» میگذارند. ماریتا به دلیل این که تنها یوزپلنگ در اسارت آسیایی بود، به سرعت مشهور شد، عکسش روی مجلات معتبر دنیا به چاپ رسید و به نماد یوزپلنگ آسیایی تبدیل شد. تا آن که در سال ۱۳۸۶ به پیشنهاد انجمن یوزپلنگ ایرانی، ۹ شهریور، سالگرد نجات ماریتا، به عنوان «روز ملی حفاظت از یوزپلنگ ایرانی» نام گرفته.
- سرنوشت ماریتا چه شد؟
در سال 1382 مریض شد و مرد.
- بعد از این که چنین روزی نامگذاری شد، به فکر جشنواره هم افتادید؟
بله، الآن شش سال است که جشنوارهی «روز ملی حفاظت از یوزپلنگ ایرانی» برگزار میشود و امسال این جشنواره در تاریخ 16 و 24 شهریور برگزار شد.
- گویا امسال جشنواره را فقط در اینترنت برگزار کردید، نه؟
بله، امسال تصمیم گرفتیم جشنواره در دنیای مجازی برگزار شود و به همین منظور وبسایتی به نام cheetaday.com ساختیم و یک ویدیوی کوتاه آموزشی در آن قرار دادیم به اضافهی همهی توضیحاتی که باید دربارهی یوزپلنگ ایرانی به مردم داده شود. از مردم خواستیم در مدت جشنواره این ویدیوی چند دقیقهای را ببینند و با یوزپلنگ آشنا شوند.
- خوب به جز ماجرای ماریتا دیگر چه چیزی باعث شد تا به فکر جشنواره یوزپلنگ ایرانی بیفتید؟
یوزپلنگ آسیایی که امروز به یوزپلنگ ایرانی شهرت یافته حیوان نادری است که در گذشته در آفریقا و آسیا پراکندگی گستردهای داشته است اما به مرور از تعدادش کاسته شده و در حال حاضر تنها در ایران وجود دارد. چیزی حدود 70 قلاده یوزپلنگ در شهرهایی مانند یزد، سمنان، کرمان، اصفهان، خراسان شمالی و خراسان رضوی وجود دارند که باید از آنها محافظت شود. برای این که مردم با این حیوان آشنا شوند، برنامههای زیادی تا به حال برگزار شده است.
- و از این برنامهها نتیجه هم گرفتهاید؟
خیلی زیاد. طی یک دههی گذشته، مردم خیلی بیشتر آشنا شدهاند تا جایی که خودشان با ما تماس میگیرند و از نقاط مختلف، حتی جاهایی که اطلاعاتی از آنها در دسترس نبوده گزارش میدهند. در کل، سطح آگاهی مردم خیلی بیشتر شده است.
- این که مردم یا یوزپلنگ آسیایی آشنا شوند، بتوانند آن را تشخیص بدهند و خطر انقراض آن را درک کنند، یک طرف قضیه است،اما طرف دیگر ترسی است که مردم از حیوانات وحشی دارند که منجر به بلایی شد که سر خانوادهی ماریتا آمد.
درست است اما در همین آموزشها یاد میدهیم که یوزپلنگ با این که گوشتخوار است اما خلق و خویی متفاوت با دیگر حیوانات وحشی دارد. تا به حال در هیچ کجای دنیا گزارشی مبنی بر حملهی این حیوان به انسان دیده نشده است، در حالیکه دیگر حیوانات گوشتخوار مثل گرگ و پلنگ این طور نیستند. پوزپلنگ ایرانی مانند گربهی خانگی نیست، اما درنده هم نیست و به انسان حمله نمیکند. حتی اگر از دام اهلی هم به درستی محافظت شود، به آن هم حمله نخواهد کرد. من خودم چندین بار در قفس از یوزپلنگ ایرانی عکاسی کردهام، کاری که شاید دربارهی شیر و پلنگ و گرگ نتوان انجام داد.