علیرضا قهاری با بیان اینکه بزرگداشت «تهران» در مراسمی سه روزه از 29مهرماه تا یکم آبانماه در موزه هنرهای امام علی برگزار میشود، به ایسنا گفت: متأسفانه ما هنوز تهران را بهخود تهرانیها معرفی نکردهایم. به همین دلیل در هر یک از روزهای این مراسم، به آینده تهران از ابعاد مختلف توجه میشود.
وی با تأکید بر اینکه مراسم نکوداشت روز تهران، یک الگو برای دیگر نقاط میتواند باشد، گفت: تهران با جمعیت چند میلیونیاش همه را در خود پذیرفت، اما تهرانیها در کنار نازیباییهای زیادی که برای شهر بهوجود آوردند، آن را درک نکردند.وی در توضیح چگونگی برگزاری این مراسم افزود: 29مهرماه در افتتاحیه مراسم درباره «محور خیابان ولیعصر؛ گذشته، حال و آینده آن» توسط علیاکبر صارمی و علیرضا تغابنی بحث، سپس جشنواره مستند تهران با حضور محمدرضا اصلانی برگزار میشود. همچنین پس از آن، اسکندر مختاری درباره تاریخ تهران صحبت میکند.
به گفته قهاری، در دومین روز از این مراسم، منظر ذهنی تهران (تهران تغزلی) توسط حبیبالله شیبانی و محمدمهدی محمودی مورد بررسی قرار میگیرد و «زبان تاریخ تهران» توسط فضائلی بررسی میشود و درباره «جامعه تهران» (تهران از نظر جامعهشناسی) نیز گیتی اعتماد، کامران صفامنش و احمد سعیدنیا بحث میکنند.
این عضو هیأت مدیره مؤسسه مطالعات کلانشهر تهران گفت: در «روز تهران» (یکم آبانماه) درباره «باغ ایرانی در تهران» توسط فرامرز پارسی، پیروز حناچی، عبدالله انوار و فریبرز جبارنیا بحث میشود. همچنین در این روز «طبیعت تهران» توسط رضا بهبهانی و غزال کرامتی بررسی و نمایشگاه عکس و نقاشی با محوریت تهران برگزار میشود.
قهاری در بخش دیگری از صحبتهایش درباره نامگذاری یکم آبانماه به نام روز تهران گفت: میخواستیم آن روز خاص، اتفاق و نکته مثبتی برای تهران داشته باشد که به اعتقاد کارشناسان، طبیعت تهران این نکته خاص و مثبت برای تهران بود. به همین دلیل یکم آبان برای این روز انتخاب شد.
وی با اشاره به قدمت هشتهزار ساله تهران، افزود: در دورههای گذشته، این شهر مکانی برای آرامش و آسایش بود اما بهتدریج این آرامش گرفته شد. اگر ما دوباره تهران را -که آمادگی این پتانسیل را دارد و همهچیز در اختیارش است - پاس بداریم شاید بتوانیم قدری از آن تشکر کنیم. بهنظر میرسد اگر حتی یک روز به نام روز تهران نامگذاری شود، توجه مردم که معمولا دچار روزمرگی و گرفتاری هستند، دوباره به این موضوع جلب میشود که میتواند سبب احیای این سرزمین شود.
به گفته وی، در اختتامیه مراسم نکوداشت روز تهران یک نهال چنار در محوطه موزه امام علی(ع) کاشته میشود. همچنین در سومین روز از مراسم روز تهران در کاخ گلستان برنامهای مشابه برنامه موزه امام علی(ع) برگزار میشود. براساس هماهنگیهای انجامشده قرار است بازدید از کاخ موزه گلستان در این روز رایگان باشد.قهاری افزود: انتخاب موزه امام علی(ع) برای برگزاری این برنامه، نمادی از معماری معاصر تهران و کاخ گلستان نیز مظهر تهران قدیم است.