همشهری آنلاین: محققان در بروکسل با همکاری محققان آمریکایی با استفاده از سلول‌های بنیادی جنینی موش، موفق به تولید بافت تیروئید شدند.

بافت تیروئید با استفاده از سلول‌های بنیادی موش تولید شد

به گزارش خبرگزاری مهر، این فرایند شامل قرار دادن گرافتی از بافت جدید به یک تیروئید بیمار است که موجب شد عملکرد این عضو در 9 مورد از 10 موش احیا شود.

تیروئید یکی از غدد درون ریز است که در ناحیه جلوی گردن واقع شده و دارای دو لوب است که در دو طرف نای درست زیر حنجره قرار دارند. این غده حدود 15 تا 25 گرم وزن دارد.

هورمون‌های تیرویید پس از ساخته شدن در این غده به جریان خون منتقل شده و بسیاری از فرآیند‌های شیمیایی را در بخش‌های مختلف بدن کنترل می‌کنند. این هورمون‌ها برای تکامل و عملکرد طبیعی مغز و سیستم عصبی و برای حفط دمای بدن و انرژی ضروری‌اند. غده تیرویید هورمون‌های خود را در خون ترشح می‌کند.

اگر تیروئید آسیب ببیند و یارشد غیر طبیعی داشته باشد بیماری موسوم به کم کاری تیروئید بروز می‌کند.

این بیماری موجب کاهش تولید هورمون‌های لازم برای رشد بدن و رشد ذهنی می‌شود.

اکنون برای درمان این بیماری محققان به تولید این عضو روی آورده‌اند. فرایندی که در آن سلول‌های بنیادی برای رشد سلول‌های عضو جدید دست کاری می‌شوند.

فرایند تولید تیروئید پیچیده است و در آن سلول‌ها به شکل بهینه و مناسبی رشد می‌کنند.

این شکل بهینه فولیکول‌های کروی دارد که ید را به دام می‌اندازد و تا زمانی که به غلظت کافی برسد آن را حفظ می‌کند.

محققان سلول‌های بنیادی را از جنین موش گرفته و آنها را با استفاده از مهندسی ژنتیک به گونه‌ای دست کاری کردند که دو پروتئین NKX2-1و PAX8تولید کنند که به طور معمول فقط در تیروئید باهم بیان می‌شوند.

دانش پژوهان برای رشد این فولیکول‌ها ، سلول‌ها را معرض هورمون تیروتروپین در تشتک پتری قرار دادند که موجب شد سلول‌ها در ساختار سه بعدی رشد کنند. فولیکول‌های به دست آمده شبیه آن چیزی است که در تیروئید سالم مشاهده می‌شود.

به دلیل نتایج امیدوار کننده در فاز نخست این کار تحقیقاتی دانشمندان گرافتی از بافت رشد یافته جدید را به موش‌های مبتلا به کم کاری تیروئید پیوند زدند و مشاهده کردند 9 مورد از 10 مورد به طور کاملا بهبود یافتند.

کارهای بیشتری باید در این زمینه انجام شود تا پیش از آزمایش‌های انسانی هرگونه عوارض جانبی آن مشخص شود.

محققان امیدوارند این شیوه بتواند به بیمارانی که به دلیل بیماری، مصرف دارو یا پرتو درمانی عملکرد تیروئید را از دست داده‌اند کمک کند.

کد خبر 187612
منبع: همشهری آنلاین

برچسب‌ها

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز