به گزارش مهر، سرهنگ مهرداد امیدی در نشست خبری با اشاره به وقوع جرایم جعل و کلاهبرداری اظهار داشت: در 6 ماه نخست امسال 6 هزار و 500 پرونده جعل در پلیس آگاهی رسیدگی شد که 77 درصد آنها منجر به شناسایی جاعلان و استفاده کنندگان از اسناد مجعول شده و آنها با صدور قرار قانونی به زندان تحویل داده شدند. این در حالی است که در 16 د رصد پروندهها متهم شناسایی، تحقیقات انجام و پرونده به مراجع قضائی تحویل داده شد اما پلیس خبری از سرنوشت پرونده ندارد. همچنین 7 درصد از پروندهها تا کنون به نتیجه نرسیده است.
وی ادامه داد: در همین رابطه 6 هزار نفر به اتهام جعل و استفاده از سند مجعول دستگیر شدند که برای 4 هزار و 800 نفر آنها قرار تامین صادر و به زندان افتادند. البته در این مدت 22 هزار و 500 سند مهر و مدرک جعلی نیز از سوی پلیس کشف و ضبط شد.
به گفته رئیس پلیس مبارزه با جعل و کلاهبرداری، 45 درصد از پروندهها مرتب با جعل اسناد بانکی، 10 درصد اوراق هویتی، 6 درصد مدارک عادی، 3 درصد سند مالکیت، 2 درصد مهر جعلی، یک درصد مدارک تحصیلی و 33 درصد نیز اسناد دولتی بوده است.
افزایش میزان جعل در شش ماهه نخست امسال
وی با اعلام اینکه میزان جعل در شش ماهه نخست امسال 4 درصد افزایش یافته است، تاکید کرد: خوشبختانه در این مدت میزان کشف نیز 6 درصد رشد داشته است. بیشتر پروندههای جعل در استانهای تهران، اصفهان و البرز تشکیل و کمترین نیز در استانهای زنجان، ایلام و خراسان جنوبی بوده است.
تشکیل روزانه 52 پرونده کلاهبرداری در کشور
امیدی از تشکیل 9 هزار و 700 پرونده کلاهبرداری در نیمه نخست امسال خبر داد و افزود: در 68 درصد این پروندهها کلاهبرداران شناسایی، دستگیر و به مراجع قضائی معرفی شدند. البته تعدادی از متهمان نیز قبل از تشکیل پرونده توانستند رضایت شاکی را جلب کنند. در 25 درصد این پروندهها متهم به مراجع قضائی معرفی شد در حالی که 7 درصد پروندههای کلاهبرداری کشور هنوز کشف نشده است.
وی با اعلام اینکه 6 هزار نفر در این مدت به اتهام کلاهبرداری دستگیر شدهاند افزود: 3 هزار و 800 نفر از کلاهبرداران با قرار تامین به زندان معرفی شدند.
خرید و فروش و اجاره ملک بیشترین مورد کلاهبرداری
به گفته رئیس پلیس مبارزه با جعل و کلاهبرداری پلیس آگاهی 39 درصد پروندههای کلاهبرداری در حوزه خرید و فروش و اجاره ملک، 29 درصد فعالیتهای بازرگانی و تجاری، 10 درصد کلاهبرداری و فروش خودرو، 7 درصد دلالی امور اداری و قضائی، 5 درصد خرید و فروش اجناس بدلی و تقلبی. 3 درصد استخدام و کاریابی، 2 درصد رمالی و فالگیری، 1 درصد تلفن و 4 درصد نیز جرایمی مانند فریب در ازدواج و اخذ ویزا است. متاسفانه پروندههای کلاهبرداری در شش ماهه نخست امسال 26 درصد رشد داشته است.
وی افزود: بیشترین کلاهبرداریها در تهران بزرگ، البرز و آذربایجان شرقی و کمترین کلاهبرداری در ایلام، زنجان و سیستان و بلوچستان رخ می دهد.
پلمپ 31 دفتر هرمی در کشور
سرهنگ امیدی با بیان اینکه برخورد با شرکتهای هرمی از نیمه دوم سال 89 به پلیس آگاهی واگذار شد تاکید کرد: در نیمه نخست امسال 500 پرونده شکایت از شرکت های هرمی با 518 شاکی تشکیل شد و هزار مظنون شناسایی و دستگیر شدند. با انجام تحقیقات تکمیلی برای 46 درصد از این افراد که جزو سرشاخهها بودند قرار قانونی صادر و راهی زندان شدند. در این مدت 31 دفتر فعال شرکتهای هرمی شناسایی و پلمپ شد که 13 دفتر در البرز، 6 دفتر در تهران، 5 دفتر در مازندران، 4 دفتر در فرمانده انتظامی ویژه غرب تهران و 2 دفتر در اصفهان بود.
وی ادامه داد: بیشترین شکایتها در تهران، اصفهان و استان البرز ثبت شده است. با وجود اینکه ضربات سنگینی به شرکتهای هرمی دارد شده است اما پلیس مبارزه را رها نکرده است. خوشبختانه در خردادماه امسال در عملیات مشترک پلیس اصفهان و سربازان گمنام ا مام زمان(عج) 22 نفر سرشبکههای شرکت هرمی گاما شناسایی و دستگیر شدند که در میان آنها 7 بنیان گذار اصلی شرکت در ایران وجود داشتند. این افراد دارای 83 هزار نفر زیر شاخه بودند.
فعالیت شرکت وست نت
امیدی ادامه داد: امروز فقط فعالیت شرکت "وست نت" اندکی پررنگ است و بیش از 100 شرکت تا کنون به صورت کامل منهدم شدند. امیدواریم با همکاری مردم ریشه این گونه فعالیتها را به صورت کلی بخشکانیم.
فعالیت شرکتهای هرمی در اطراف تهران
رئیس پلیس مبارزه با جعل و کلاهبرداری با اشاره به این که تهران برای فعالیت شرکتهای هرمی ناامن شده است تصریح کرد: بیشتر این شرکتها فعالیت خود را روی شهرهای اطراف تهران همانند اسلام شهر، رباط کریم، ورامین، قلعه حسن خان و جنوب شرقی و جنوب غربی تهران متمرکز کردهاند. البته کارهای اطلاعاتی و شناسایی این شرکتها در اطراف تهران آغاز شده است و به زودی تمرکز آنها را در شهرهای اطراف پایتخت از بین میبریم. بار دیگر از مردم میخواهیم که اگر از فعالیت این شرکتها یا تجمع مشکوک عدهای در یک مکان اطلاع دارند بلافاصله موضوع را با پلیس 110 در میان بگذارند.
کاریابی مهمترین روش جذب شرکتهای هرمی
وی کاریابی را مهمترین روش جذب شرکتهای هرمی عنوان کرد و افزود: شر کتهایی که هم اکنون فعال هستند روشهای قدیمی را به کار میگیرند و افرادی را که برای پیدا کردن کار به شهرها میروند را جذب و در واحدهای مسکونی نگهداری میکنند. سرشبکه ها افراد را مجبور میکنند که به بهانه اجاره مسکن یا فعالیت در یک شرکت بازرگانی پولهایی را از خانوادههای خود بگیرند. به عنوان مثال در یک پرونده جوان تبریزی 6 میلیون تومان از خانواده خود گرفته بود اما چند وقتی هیچ تماسی با خانواده برقرار نکرد. هنگامی که خانواده وی به غیبت او مشکوک میشوند موضوع را به پلیس اطلاع می دهند و ماموران فرماندهی ویژه انتظامی غرب تهران موفق شدند این پسر را به همراه 40 نفر دیگر که در دام شرکتهای هرمی در رباط کریم گرفتار شده بودند نجات دهند.
الکترونیکی کردن اسناد مهمترین راهکار کاهش جعل اسناد
امیدی با اشاره به این که اقدامات خوبی در حوزه جعل و کلاهبرداری انجام شده است و الکترونیکی کردن کارتها و اوراق هویتی در دستور کار قرار گرفته است، گفت: مکانیزه کردن شناسنامهها، صدور کارت هوشمند ملی، صدور کارتهای معافیت و پایان خدمت، گواهینامههای رانندگی و گذرنامهها باعث شده است که امکان جعل این اسناد نزدیک به صفر شود. ضمن اینکه ثبت اسناد مکانیزه تک برگی عاملی است که باعث میشود استعلام اسناد به راحتی انجام شود و جعل آنها را غیرممکن کند. این در حالی است که ستاد مبارزه با جعل کشور با حضور 18 دستگاه تشکیل شده و اقدامات خوبی را تا کنون انجام داده است.
17 در صد کلاهبرداریها تلفنی است
وی یکی از نگرانیهای پلیس را در حوزه کلاهبرداری، عدم آشنایی مردم با روشهای کلاهبرداری و ناآگاهی آنها دانست و افزود: یکی از مهمترین ارکان کلاهبرداری مردم هستند. در حوزه اطلاع رسانی مردم دچار ضعف هستیم. یکی از مهمترین نمونههای کلاهبرداری از مردم کلاهبرداریهای تلفنی است که براساس برآوردها 17 درصد این جرم را تشکیل میدهد. بارها گفتهایم که تلفن وسیله مطمئنی نیست اما مردم به هشدارهای پلیس بیتوجه بوده و خیلی راحت به یک شماره اعتماد میکنند. امروز بیش از 50 میلیون تلفن همراه در کشور فعالت است که نیمی از آنها را تلفنهای اعتباری تشکیل میدهند. فروش و نقل و انتقال تلفنهای اعتباری دچار خلاءهای بسیاری است و به راحتی در فروشگاهها و کیوسکهای مطبوعاتی در اختیار افراد مختلف قرار میگیرد.
رئیس پلیس مبارزه با جعل و کلاهبرداری با بیان اینکه 200 میلیون کارت بانکی در کشور صادر شده است، افزود: کلاهبرداران پس از خریدن تلفنهای اعتباری معتادان و افراد سالخورده را به بانک برده و پس از افتتاح حساب و دریافت عابر بانک مقداری پول به آنها داده و کارت را از این افراد میگیرند. امروز 27 هزار خودپرداز و 2 میلیون پوز بانکی در کشور فعال است که باعث شده است اسباب کلاهبرداری فراهم شود.
تقلید صدا، برنده شدن در قرعه کشی و فروش سیمکارت مهمترین روشهای کلاهبرداری تلفنی است
وی با اشاره به مهمترین روشهای کلاهبرداری تلفنی افزود: تقلید صدا و تماس با کارمندان بانک برای جابجایی پول از حساب برخ شرکتها ، تماسهایی در رابطه با برنده شدن افراد در قرعه کشیها و فروش سیمکارتهای مشابه شماره افراد که 70 درصد آنها سیمکارت سوخته یا شمارههای غیر مرتبط است مهمترین روشهای کلاهبرداری تلفنی است.
شناسایی سلطان کلاهبرداری کشور در زندان
وی از شناسایی سلطان کلاهبردرای کشور در زندان خبر داد و افزود: کلاهبرداری کارت به کارت یکی از روش های کلاهبرداری است که از درون زندان آغاز و پس از آزادی متهمان به خارج از زندان و سطح جامعه منتقل شد و دو پرونده مشابه در استان البرز تشکیل شد که در مجموع شش نفر شناسایی و دستگیر شده و به 900 کلاهبرداری کارت به کارت اعتراف کردهاند.
این باندها دارای اعضای مختلفی بوده به صورتی که کار یکی از آنها افتتاح حساب، کار دیگری خرید سیمکارت اعتباری یا کار افراد دیگر خارج کردن پول از حساب بود. برای اعضای این باند قرار یک میلیارد تومانی صادر شده است. این در حالی است که در این میان سلطان کلاهبرداری کشور معروف به دکتر حمیدزاده نیز شناسایی و دستگیر شد. این فرد در زندان اقدام به آموزش روشهای کلاهبرداری به سایر زندانیان میکرد.
وی افزود: خوشبختانه امروز کلاهبرداری از داخل زندان با اقدامات تامینی و تربیتی مهار شده است اما متاسفانه با آزادی زندانیان این روش درسطح جامعه اجرا میشود.
چوپان دورغگو از 334 نفر کلاهبرداری کرد
رئیس پلیس مبارزه با جعل و کلاهبرداری پلیس آگاهی با اعلام اینکه سال گذشته 334 پرونده در مورد کلاهبرداری چوپان دروغگو تشکل شد اظهار داشت: بیشترین میزان کلاهبرداری از طریق روش چوپان دروغگو در 5 استان اصفهان، گیلان ، خوزستان، مرکزی و لرستان رخ میدهد. در سال گذشته 334 مالباخته شناسایی شدند که ارزش ریالی کلاهبرداریها 200 میلیارد ریال بود .
در این روش عدهای خود را به عنوان چوپان معرفی کرده و با ارسال پیامک مدعی میشوند مقادیر زیادی اشیای عتیقه یا سکههای قدیمی در کوهها و بیابانها کشف کردهاند. در سال 90، 228 پرونده کلاهبرداری به روش چوپان دروغگو کشف و 240 نفر در این رابطه دستگیر شدند ضمن اینکه 250 هزار سکه تقلبی و 10 هزار اشیاء مختلف از سوی پلیس کشف و ضبط شد.
ورود دلارهای تقلبی از خارج کشور
وی با بیان اینکه جاعلان و کلاهبرداران هر روز موضوعات روز را دنبال کرده و برای رسیدن به مقاصدشان از این موضوعات استفاده میکنند تصریح کرد: امروز ارز موضوع روز است و طبیعی است که افراد بخواهند از آن سوءاستفاده کنند. بارها اعلام کردهایم برای خرید و فروش هر کالایی باید به مرکز آن مراجعه کرد. امروز هم به شهروندان توصیه می کنیم ارز را از بانکها و صرافیها مجاز تهیه کنند. با بررسی برخی از دلارهای تقلبی متوجه شدیم که کیفیت کاغذ کار داخل کشور نیست و دلارها توسط عدهای فرصت طلب و سودجو وارد کشور شده است.
وی در پاسخ به سئوال خبرنگاری در مورد ارسال فال حافظ و سایر خدماتی که اپراتورها به مشترکان خود میدهند آیا کلاهبرداری است یا نه گفت: این سرویسها اختیاری است و ربطی به کلاهبرداری ندارد چرا که افراد پس از اطلاع از هزینه سرویس اقدام به فعالسازی آن میکنند.
امیدی ادامه داد: امروز گدایی پیامکی در کشور رواج یافته است و عدهای با ارسال پیامک شماره حساب یا شماره کارت بانکی خود را ارسال میکنند و از افراد میخواهند که به آنها کمک کنند.