مگر نشنیدهای که میگویند طبیعت، معلم خوبی است. معلم یعنی کسی که خیلی بلد است و به ما نمره میدهد. اگر درسهایمان را خوب یاد گرفته باشیم نمرهی قبولی به ما هدیه میکند، اما امان از روزی که به خوبی جواب پس ندهیم و آنوقت کاری از دستش بر نمیآید و به ما سخت میگیرد.
این که ما چگونه با طبیعت رفتار میکنیم رابطهی نزدیکی با بلاهای طبیعی دارد. هر قدر با او مهربانتر باشیم، طبیعت هم به ما لطف میکند و از ما محافظت میکند. مثلاً همین سیل را در نظر بگیرید. آیا میدانید با قطع کردن درختان و از بین بردن خاک، آسیبها و تلفاتی که از آن به ما میرسد بیشتر خواهد شد؟ بلاهای طبیعی مثل سیل، زلزله، صاعقه، طوفان، خشکسالی، بهمن و آتشفشان در همهجای دنیا ممکن است اتفاق بیفتند، اما آمار نشان میدهد که تلفات جانی و مالیای که در نتیجهی آنها به جای میماند، در کشورهای توسعهنیافته خیلی بیشتر از کشورهای پیشرفته است.
آموزش، پیشگیری و استفاده از فناوریهای مناسب، از جمله کارهایی هستند که میتوانند به کم شدن اثر بلاهای طبیعی کمک کنند. بعضی از اینها بیشتر از بقیه شناخته شدهاند. مثل یادگرفتن کارهایی که باید هنگام بروز زلزله انجام دهیم و یا رعایت کردن نکاتی که باعث میشود خانههایی ایمن بسازیم. حتی این نکته هم که میتوانیم با کمک علم و دانش، زمان بروز حادثه را کمی دقیقتر پیشبینی کنیم، به ما کمک میکند تا میزان خسارتها را کاهش دهیم.
اما دیگر چه کارهایی برای کاهش اثر بلاهای طبیعی میتوانیم انجام دهیم؟ همانطور که میدانید آلودگی هوا و افزایش استفاده از سوختهای فسیلی، ارتباط نزدیکی با گرم شدن زمین دارد. گرم شدن زمین هم یعنی آب شدن بیشتر یخهای قطب و به هم ریختن نظم طبیعت. طوفان و سونامی تنها یکی از پیامدهای گرم شدن زمین هستند. همین سیل هم به خاطر بیتوجهی، شدیدتر میشود و احتمال آمدنش افزایش مییابد. آیا میدانید ریشهی درختان چهقدر میتوانند در نگهداشتن آب و جلوگیری از ورود آن به مناطق مسکونی نقش داشته باشند؟ شسته شدن خاک و فرسودگی آن باعث میشود آب جریان پیدا کند و سیل به راه بیفتد. سدسازی، ساخت و سازهای نادرست و بیرویه و هزاران کار ریز و درشت دیگر، همه و همه تعیین میکنند طبیعت چه پاسخی به ما خواهد داد. راستی نمرهی شما از این معلم مهربان و سختگیر چند است؟!