تمام قفسههای کتابفروشیها، مقالات رسانهها و اینترنت پر از نوشته، مطالب و صفحههایی است که به شما میگویند؛ چگونه از بدن خود نگهداری کنید. اما بسیار اندک هستند مطالبی که به شما بگوید؛ چگونه ذهن و حافظه خود را فعال و کارایی آن را افزایش دهید.
میدانید که این بخش از بدن نیز درست مثل هر قسمت دیگر بدن، مهم است.
حال باید از شما بپرسم که؛
آیا شما جزء افرادی هستید که این عبارات را بسیار بر زبان میآورید؟ "وای، یادم رفت"، " یادم رفت، چی بود؟"و...
آیا برای شما پیش آمده که اسم فردی حتی از نزدیکان خود را فراموش کرده باشید؟
آیا نام غذای که خوردید، رستوران که رفتید و یا فیلمی را که هفته گذشته تماشا کردید را از یاد بردهاید؟
آیا ترس دارید، مبادا آلزایمر گرفته باشید... نه نترسید، شما تنها نیاز به تمرین و تقویت حافظه خود دارید.
یکی از بزرگترین ترسهای انسان هنگام افزایش سن، ترس از ابتلا به بیماری الزایمر است که در عصر حاضر، گسترش رو به رشد داشته است. این بیماری رایجترین شکل زوال عقل است.
آلزایمر یک بیماری عصبی است که پیشرونده و برگشت ناپذیر است. این بیماری باعث تغییر رفتار، شخصیت، پاکسازی و مختل سازی حافظه و تفکر در فرد بیمار میشود.
پزشکان شانس ابتلا به بیماری آلزایمر را تا حدی ژنتیکی میدانند، اما پژوهشهای حاضرتاثیر شیوه زندگی و عواملی چون رژیم غذایی و ورزش را در این بیماری بسیار مهم میدانند.
به عبارت دیگر، شما میتوانید با اصلاح روش زندگی چون؛ تغذیه، فعالیت فکری و انجام ورزشهای سبک به جنگ این بیماری بروید. در اینجا چند ترفند جالب وجود دارد که در این راه به شما کمک شایانی خواهد کرد. با انجام آنها، نتیجه مطلوب را احساس خواهید کرد.
ترفند اول؛
نوشتن وخواندن؛ بسیار بخوانید و بنویسید. بلند بخوانید، با تغییر صدا و به جای شخصیتهای کتاب یا نویسنده بخوانید. خاطرات روزانه و... را بنویسید. از مطالبی که دوست دارید نت بردارید. مطلب را با دقت به کلمات و با احساسهای متفاوت بخوانید. هر چیزی را که دوست دارید و میخواهید؛ بخوانید و بنویسید. نوشتن و خواندن یکی از بهترین فعالیتهای تقویت و افزایش حافظه است.
ترفند دوم؛
با هر دستی که عادت به مسواک زدن دارید، از امشب با آن یکی دست مسواک بزنید. مثلا اگر با دست راست مسواک میزنید، از امشب مسواک را با دست چپ گرفته و مسواک بزنید.
ترفند سوم؛
یک تصویر یا یک عکس خانوادگی و حتی یک وسیله الکترونیکی را به دقت نگاه کرده بعد با چشمهای بسته شروع به توصیف آن کنید
ترفند چهارم؛
اگر همیشه عادت به یک دوش گرفتن ساده دارید، از این پس یک حمام درست و حسابی و سنتی را تجربه کنید.
ترفند پنجم؛
اگر هر روز با ماشین سرِ کار میروید، گاهی این عادت را تغییر دهید. کمی از مسیر را پیاده و بقیه را با اتوبوس به محل کار خود بروید.
ترفند ششم؛
به روی میز کار خود نگاهی بیندازید، حالا جای همه چیز را عوض کنید. مثلا جامدادی را به جای تراش رومیزی بگذارید. همچنین میتوان این کار را با تغییر جای وسایل آشپزخانه انجام داد.
ترفند هفتم؛
اگر سوار آسانسور میشوید، چشم ها را ببندید و سعی کنید دکمه طبقه مد نظر خود را فشار دهید. البته قبل از فشار دادن چشم هایتان را باز کنید تا اشتباها به طبقه دیگری نروید.
ترفند هشتم؛
در زمان استراحت، زنگ تفریح کار یا کلاس، به جای نشستن و خوراکی خوردن، از جای خود بلند شوید کمی قدم بزنید و هوای تازه استنشاق کنید.
ترفند نهم؛
اگر روی میزکار یا طاقچه و دکور منزلتان عکس یا ساعت رومیزی دارید، آنها را وارونه بگذارید.
ترفند دهم؛
سعی کنید به جای نگاه کردن به غذا، از بو یا مزه آن پی ببرید که درون بشقابتان چه غذایی وجود دارد. با چیزهای دیگر هم میتوانید همین کار را بکنید، همین حدس زدن یکی از تمرینهای خوب برای تقویت حافظه است.
ترفند یازدهم؛
سرگرمی تازهای برای خود انتخاب کنید. عادات سرگرمی روزمره خود را با انتخابهای جالب هر چند متفاوت و گذرا تغییر دهید.
ترفند دوازدهم؛
با حضور فعال، با دقت گوش کرده و نگاه کنید. به عبارتی در لحظه حضورآگاهانه داشته باشید. هنگامی که تلویزیون تماشا میکنید، واقعا با تمام حضور تماشا کنید. هنگامی که با دوستی صحبت میکنید، واقعا و با وجود به او گوش دهید.
هنگامی که به خبری گوش میدهید، دقیقا بشنوید که چه میگوید و... در این گونه دیدن و شنیدن حتما برای شما "سوال" پیش خواهد آمد، در غیر این صورت ذهن شما در جای دیگری سیر کرده است.
ترفند سیزدهم:
باغبانی هم به شما در تمرکز و تقویت حافظه کمک بسیار می کند. برای این کار از یک یا دو گلدان هم شروع کنید خوب است. شما می توانید به مرور زمان، سبزیجات مورد نیاز تان را پرورش دهید.
ترفند چهاردهم؛
بازی با کلمات، حل جدول، حل معما، طرح چیستان، شبیه سازی و... به طور کل بازی به صورت جمعی بسیار شادی بخش و ذهن را به فعالیت وادار میکند.
ترفند پانزدهم؛
برای شانه زدن نیز همان تمرینی را که برای مسواک زدن گفتیم انجام دهید. یعنی با هر دستی که عادت به شانه زدن داشتید، تغییر دهید.
ترفند 16؛
حفظ کردن، شعر، داستان، متن فیلم، لغات، یک ترانه، فرمول، گوش دادن به موسیقی موسیقدانان بزرگ، یادگیری یک ترفند و... همه کمک شایانی به تقویت و فعالیت ذهن و حافظه شما میکند.
ترفند 17؛
گاهی اوقات در منزل با چشمان بسته کار کنید. مثلا،سعی کنید جای اشیاء را با چشم بسته پیدا کنید، مواد اولیه غذا را با چشم بسته شسته، پوست کنده و خرد کنید...با چشم بسته وسایل را به سر جای اول برگردانید....
ترفند 18؛
چشمها را ببندید. از توی کیف و جیب خود دسته کلید را بردارید. حالا بدون این که چشمهای خود را باز کنید، سعی کنید کلید را داخل قفل قرار داده و در را باز کنید.
ترفند 19؛
هر آنچه که باعث شادی شما هر کار و فعالیتی که منجر به شادی درونی شما میشود، انجام دهید. البته اگر جمعی باشد، بهتر است. احساس شادی برای کارایی بدن بخصوص ذهن بسیار مفید است.
ترفند آخر؛
تکرار، تکرار و تکرار است. شماره تلفن، شعر، داستان، نام فرد و... تنها با تکرار است که در حافظه خواهد ماند. بنابراین؛ هر چیزی را که می خواهید وارد حافظه کنید، مدام تکرار کنید. انتخاب کلمات برای تکرار بسیار مهم هستند. کلمات شما باید جذاب، زیبا و از نظر شما خوشایند باشند.