طی یکی دو هفته گذشته در اطراف محدوده تخت جمشید فرونشستهایی در زمین مشاهده شده است.
به گزارش مهر، این فرونشستها با گمانهها و حدسهای علمی مختلفی همراه بوده که بر اساس یکی از این فرضیهها این فرونشست زمین، پیشنشانگری از وقوع زمین لرزه در این محدوده است.
در این خصوص یک دکترای زلزله شناسی و عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد واحد شیراز گفت: از نظر زمین و زلزله شناسی تمام نقاط استان فارس از جمله تخت جمشید در معرض خطر هستند و هیچ تفاوتی بین شیراز، تخت جمشید و شهرهای دیگر وجود ندارد.
عبدالمجید اسدی ادامه داد: حداقل از 50 الی 60 سال اخیر تخت جمشید لرزشی نداشته و مردم فکر میکنند این منطقه کاملا ساکن است اما تخت جمشید نیز مانند مابقی نقاط دچار لرزش می شود.
وی با بیان اینکه بیشتر ستونهای تخت جمشید که فروافتاده در اثر زلزله بوده، بیان کرد: یکی از دلایل عمده افتادن برخی از ستونهای تخت جمشید بیشتر در اثر زلزله بوده تا در اثر عوامل دیگر به همین دلیل ممکن است در این محدوده نیز زلزله رخ دهد.
این زلزله شناس با اشاره به فرونشست قسمتهایی از زمین در نزدیکی تخت جمشید، گفت: طی چند مدت اخیر قسمتهایی از زمین در نزدیکی این بنا دچار فرونشست شده که این موضوع میتواند یکی از پیش نشانگرهای زلزله باشد.
این عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد شیراز با بیان اینکه احتمال دارد به زودی آن منطقه دچار لرزش شود، اظهار داشت: مسئولان مربوطه میتوانند با هزینه کردهایی، کانون بعدی زلزله را مشخص کنند تا برای کاهش میزان خسارت تمهیداتی اندیشیده شود.
اسدی ضمن تشریح تمهیدات برای کاهش خسارات زلزله، اظهار داشت: با توجه به کانون زلزله، میتوان با انجام اقداماتی فرکانس زلزله آینده را پیدا و مشخص کرد که آیا فرکانسش با فرکانس سنگهای تخت جمشید یکی است یا خیر، زیرا اگر این فرکانسها یکی باشد پدیده تشدید صورت می گیرد و باعث می شود تخریب بیشتر شود.
این زلزله شناس با اشاره به اینکه تمام این مسائل باید بررسی شود، عنوان کرد: وقتی میزان تشدید مشخص شود میتوان ستونهای تخت جمشید را مهار بندی کرد و جلوی ریزش را گرفت.
وی با اشاره به وجود گسل در نزدیک تخت جمشید، گفت: البته این موضوع نیز نیاز به بررسی دارد تا در منطقه اندازه گیریهایی صورت گیرد و تاکنون هیچ تیمی برای این کار آماده نشده و کسی نیز موضوع را بررسی نکرده، ما نیز فقط از روی نقشههای کلی و اطلاعات کمی که از آنجا داریم این موضوع را مطرح کردهایم و اگر مسئولان درخواست بررسی موضوع را داشته باشند باید پروژهای تعریف، تیمی به سرعت اعزام و موضوع به طور دقیق بررسی شود.
این عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد شیراز در پاسخ به این سئوال که «چنانچه زلزلهای رخ دهد میتوان پیش بینی کرد که چه میزان تخریب یا خسارت را در پی خواهد داشت؟» گفت: اکنون هیچ اطلاعاتی از منطقه نداریم و اگر در این خصوص مطالعاتی صورت گیرد می توان تا حدودی نقاطی که ممکن است خسارتی به آنها وارد شود مهار بندی کرد اما این موضوع امکان پذیر نیست که بتوان به طور 100 درصد جلو تخریب را گرفت.
همچنین در این خصوص معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی و گردشگری استان فارس نیز در گفتگو با خبرنگار مهر، با اشاره به اینکه کل فلات ایران از نظر زلزله دچار مشکل است، گفت: چندی پیش فرونشست زمین در حدود 150 تا 200 متری سفره به صورت خطی نیم متر در نیم متر یا 1.5 در 1.5 متر را شاهد بودیم که اطلاعاتی از دلیل این فرونشست نداریم.
عبدالرضا نصیری با اشاره به اینکه فرونشستها در جنگلهای کاج روبه روی تخت جمشید صورت گرفته، ادامه داد: فرضیههای مختلفی دراین خصوص وجود دارد که برخی دلیل آن را بارندگی میدانند و عدهای نیز عنوان میکنند ممکن است در منطقه یک قنات قدیمی وجود داشته باشد، همچنین بعضیها عنوان میکنند که حفرههای زیرزمینی به دلیل برداشتهای بی رویه از آب خالی شده باشند و همچنین عدهای نیز اعتقاد دارند که ممکن است این رویداد به علت تکان یا جابجایی گسل باشد.
وی اظهار داشت: هماهنگیهای لازم صورت گرفته تا با بهرهگیری از دستگاههای تخصصی ازجمله آب منطقه ای و دانشکده علوم و یا اساتید زمین شناسی کمک کنند تا دلایل این رویداد مشخص شود.
وی با اشاره به اینکه در حال حاضر در این رابطه امکان اظهار نظر نیست، بیان کرد: میراث فرهنگی آمادگی کامل دارد که در این خصوص برای مشخص شدن این رویداد همکاریهای لازم را به عمل آورد.