به گزارش خبرنگار ایلنا حسن روحانی اظهار داشت: در سیاست اعداد و ارقام اقتصادی وجود ندارد ولی شاخصها باید وجود داشته باشد. مثلا موضوع توسعه هزینه و فایده میتواند از جمله این شاخصها باشد. از جمله این که موضع گیریهای مقامات میتواند برای مردم هزینه بردار و بیهدف باشد.
معیار اقتصادی و سیاسی اسناد بالادستی است
روحانی ادامه داد: یکی از معیارها چه در اقتصاد و چه در سیاست اسناد بالادستی است. به گفته مقام معظم رهبری قانون اساسی مهمترین سند بالادستی و بالاترین سند بعد از آن سند چشم انداز است.
وی تاکید کرد: سند چشم انداز میگوید ایران کشوری است توسعه یافته، با هویتی انقلابی و اسلامی و الهام بخش در جهان اسلام و میتواند سیاست تاثیرگذار و تعامل گسترده با جهان داشته باشد. ضمن اینکه این سند میگوید ایران کشوری توسعه یافته است یعنی باید از در حال توسعه یافتگی به نقطه توسعه یافته برسیم. خیلی از کشورها این چشم انداز را داشتهاند.
وی افزود: از سال ۸۴، ۴ برنامه پنج ساله قرار شد ما را به این رشد برساند. با شروع کار دولت نهم اجرای سیاستها و عملیات دست یابی برای رسیدن به این برنامه شروع شد.
روحانی در ادامه با تاکید بر سه نکته مهم در این سند تصریح کرد: در آسیا باید جایگاه اول را در همه زمینهها داشته باشیم. برای اینکه ما در منطقه قدرت اول شویم نیاز به خیلی کارها داریم که نباید از رقبایمان غافل شویم و باید از آنها پیشی بگیریم. مثلا گفته شد رشد اقتصادی باید ۸ باشد یا رشد اقتصاد سرانه باید ۶/۶ باشد باید دید تا چه حد به این ارقام نزدیک شدهایم. سیاست خارجی میتواند کمک چشمگیری در اینکه بتوانیم قدرت اول اقتصادی و علمی در منطقه شویم داشته باشد و پژوهشگران بررسی کردند که غیر از منابع داخلی چه مقدار نیازمند منابع خارجی هستیم .
رییس مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت خاطرنشان کرد: در پنج ساله پنجم، سیاست خارجی میتواند کمک کننده باشد ۷ سال از این چشم انداز گذشته است و باید دید آیا سیاست خارجی توانسته در اقتصاد و فناوری این منابع را فراهم کند. اگر سرمایه خارجی به عرصه بیاید، فناوری هم خواهد آمد چون یک سرمایه دار خارجی سرمایه را میآورد و همراه با آن تکنولوژی روز هم آورده میشود.
اقتصاد باید رقابتی و برای صادرات باشد
حسن روحانی در ادامه با تاکید بر اینکه اگر میخواهیم جایگاه اول منطقه را داشته باشیم باید بتوانیم در منطقه رقابت کنیم گفت: اگر تولید برای صادرات وجود داشته باشد کیفیت نیز به همراه آن میآید، اگر تولید بر صادرات نباشد فناوری نیز به کشور نخواهد آمد. سیاست اصل ۴۴ ما را امیدوار کرد اما آنچه واگذار شد ۱۳ درصد بود و مابقی از این جیب به جیب دیگر گذاشته شد تا بخشهای ما خصوصی نشود. بنابراین رشد و کیفیت به وجود نمیآید.
وی با اشاره به اینکه اقتصاد باید رقابتی و برای صادرات باشد اظهاد اشت: اگر میخواهیم وارد صادرات شویم و رقابت داشته باشیم باید عرصه فعالیت سیاست خارجی را آماده کنیم چرا که وظیفه سیاست خارجی در این بخش آماده کردن زمینه برای حضور در رقابتهای خارجی است .
روحانی تصریح کرد: ما باید برای دنیای اسلام الهام بخش باشیم و در کارآمدی توسعه مستمر و نوآوری الگو باشیم. فرصتهای خوبی در خاورمیانه و شمال آفریقا به وجود آمد اگر بگوییم در حد انقلاب هم نبود یک حرکت به جلو بود. حالا باید دید ما چقدر نقش داشتهایم یا چقدر توانستهایم الهام بخش باشیم.
وی افزود: ما باید برای مردم سالاری دینی نسبت به کشورهای همسایه و جهان اسلام الهام بخش باشیم. جهان اسلامی که به بهترین کالاها روی خوش نشان میدهد باید الگوی کم هزینه و برتر از دیگران باشد و ما در دنیای اسلام همیشه رقیب داشتهایم. مثلا دربخش اقتصادی ترکیه رقیب ماست و خود را الگو معرفی کرده است. در بخش فرهنگی رقیب ما مصر است. در بخش سیاست هم که رقیبهایمان زیاد است در دنیای امروز کالای خوب با بسته بندی خراب خریداری ندارد.
عضو سابق تیم مذاکره کننده ایران و کشورهای غربی معتقد است: شیوه، لحن، ادبیات و نحوه گفتار از اهمیت بالایی برخوردار است و اگر فقط در سخن بگوییم برترین ملت و حکومت هستیم، خریداری نیست بلکه باید طوری بگوییم که خریدار داشته باشد یعنی باید با معیار و آمار به مردم معرفی شود.
نیازمند تعامل سازمده با جهانیان هستیم
روحانی با اشاره به مساله تعامل که باید سازنده و موثر باشد یادآور شد: باید با جهانیان تعامل سازنده و موثر داشته باشیم. آیا این اقدامی که در ۷ سال انجام دادهایم تعامل بوده یا تقابل؟ عدهای میگویند ما موفق بودیم چون سیاست خارجی تهاجمی داشتهایم.
وی در توضیح مساله سیاست تهاجمی گفت: تهاجم یعنی ما نگذاریم دشمن نقشهای برای ما بکشد وتوطئهاش را خنثی کنیم و این انفعالیترین سیاست است. بنابراین باید با برنامه ریزی دقیق نگذاریم دشمن برای ما قطعنامه اجرا کند. شعار حرفهای بیهدف و فریاد زدن و درشت گویی معنای سیاست خارجی نیست.
فرانسه و انگلیس میخواستند در مقابل آمریکا از وتو استفاده کنند
روحانی به قطعنامه شورای حکام اشاره و تصریح کرد: با اجرای ماده ۱۸ قطعنامه میخواستند ما را به سمت ماده ۱۹ ببرند و بعد کار را به شورای امنیت بکشانند. حالا در این زمینه باید از سیاست تهاجمی استفاده کرد تا این کارها اتفاق نیفتد. جمهوری اسلامی ایران در آن مقطع این کار را با مذاکره با سه کشور اصلی اروپایی که در آن زمان مصلحت نبود انجام داد. اما فرانسه و انگلیس به صراحت در ایران گفتند اگر آمریکا بخواهد پرونده شما را به شورای امنیت ببرد ما از حق وتو، استفاده میکنیم که در مجلس نهم ورق برگشت و البرادعی گفت: ما هیچ چیزی پیدا نکردهایم که مبنی بر اتمی بودن انرژی هستهای ایران باشد و سفیر آمریکا پس از آن به البرادعی پرخاش کرد. منظور از این مطلب بیان تعریف درست سیاست تهاجمی واستفاده ما از این سیاست در زمان خود بود .
وی در ادامه تصریح کرد: ما لااقل پنج سال از این ۷ سال را باید بدانیم که چه کردهایم. آمار وارقام نشان میدهد که ما در این سند به خواستههایمان رسیدهایم و در مهمترین مساله اقتصادی یعنی نفت و ترانزیت موفق بودهایم. اگر آمار و ارقام سند ۴ را بررسی کنیم میبینیم که سرمایهگذاری ۱۲/۲ نرخ تورم ۸/۶ درصد اشتغال ۸/۴ درصد باید باشد اما دیدیم که شعار این است که ما ده ساله به این برنامه میرسیم که در این پنج سال سرمایهگذاری ۵/۵ تورم ۱۵/۲ و اشتغال ۱۱/۹ بود. دعا کنیم که ۵ سال دوم هم این باشد. این آمار و ارقام میگوید که آیا به چشم انداز نزدیک شدهایم یا نه.
جذب سرمایه ایران کمتر از 19 میلیارد دلار بوده است
روحانی در بخش دیگری از صحبتهایش اظهار داشت: در بخش جذب سرمایه هم میبینیم که از سال ۲۰۰۵ تا ۲۰۱۱ جذب سرمایه ترکیه ۱۰۵ میلیارد دلار، عربستان ۱۷۰ میلیارد دلارو ایران کمتر از ۱۹ میلیارد دلار بوده است. پس آن آمار وارقام به ما میگوید که در چشم انداز موفقیت ناچیزی به دست آوردهایم و معنای این است که در دو یا سه سال باقیمانده باید جبران کنیم.
وی در پایان گفت: اینکه ما ملت بزرگ و انقلابی هستیم در آن شکی نیست و بحث الان بر سر کارآمدی دولت است. اینکه آیا دولت دستیابی به سند چشم انداز داشته است یا نه. ما در جهان اسلام فرصتهای زیادی در منطقه داریم و ریاست اجلاس را در دست داریم که این فرصت خوبی است.