همشهری آنلاین: رئیس کمیسیون تلفیق بودجه مجلس با بیان اینکه اعتبار ۱۲۰هزار میلیارد تومانی مرحله دوم هدفمندی یارانه‌ها سبب بروز شوک تورمی در کشور خواهد شد، گفت: بانک‌ها با کمبود منابع مواجه شده‌اند

مصباحی مقدم

فارس نوشت: غلامرضا مصباحی‌مقدم در خطبه‌های پیش از نماز‌جمعه تهران به تشریح مزایا و معایب بودجه سال 92 پرداخت.

  • کاهش اتکا بودجه به درآمدهای نفتی

رئیس کمیسیون تلفیق بودجه مجلس با بیان اینکه اتکا بودجه امسال به نفت نسبت به سال گذشته کمتر شده است، گفت:آنچه که دولت در سال 91 در لایحه پیشنهادی تصویب کرده بود اتکاء 2 میلیون و 300 هزار بشکه صادرات نفت بود اما در لایحه پیشنهادی دولت در بودجه 92 این میزان به یک میلیون و 300 هزار بشکه کاهش یافته است.

رئیس کمیسیون تلفیق بودجه مجلس افزود: با توجه به تحریم‌های نفت و بانک مرکزی و با توجه به سیاست‌های ابلاغی رهبری براساس برنامه پنجم توسعه کاهش اتکاء به نفت مدنظر است که در بودجه دولت هم رعایت شده است.

مصباحی‌مقدم با بیان اینکه پول‌های خارج از تولید که به جامعه تزریق می‌شود عاملی برای افزایش تورم است، گفت: ای کاش به جایی برسیم که بودجه کشور ما به یک بشکه نفت اتکا نداشته باشد و آن روز رونق اقتصاد کشور ما خواهد بود.

وی ادامه داد: از زمانی که نفت در کشور کشف شد بودجه کشور به نفت اتکا پیدا کرد و تورم بیشتر شد و اگر بخواهیم روزی این تورم را در کشور نداشته باشیم باید وابستگی اقتصاد کشور به نفت را برداریم و در آن زمان درآمدهای مردم بیشتر و تورم کمتر خواهد شد.

مصباحی‌مقدم ابراز امیدواری کرد که طی مدت یکی دو سال آینده وابستگی کامل اقتصاد کشور به نفت برداشته شود.

  •   واگذاری شرکت‌ها بر اساس اصل 44

رئیس کمیسیون ویژه همچنین گفت: براساس قانون اصل 44 دولت باید چابک‌تر شود و شرکت‌ها واگذار شود. طی سال‌های گذشته واگذاری امور به شرکت‌ها انجام شده و روند نسبتا خوبی داشته است و سال‌ آینده هم روند واگذاری این گونه شرکت‌ها ادامه پیدا می‌کند.

  • توجه بودجه به بخش عمرانی با اعتبار 40 هزار میلیارد تومان

به گفته مصباحی‌مقدم در بودجه سال 92 نزدیک به 40 هزار میلیارد تومان پیش‌بینی سرمایه‌گذاری شده است که باید بستر‌های سرمایه‌گذاری آن فراهم شود.

وی ادامه داد: در حال حاضر اغلب پیمانکاران طلبکارند و یک و نیم میلیون کارگر ساده پیمانکاران طلبکار و یا بیکارند، امیدوارم این سرمایه‌گذاری پیش‌بینی شده در بودجه دولت با مدیریتی که انجام می‌شود بتواند رونق کار ایجاد کرده و پرداخت مطالبات آنها محقق شود.

رئیس کمیسیون ویژه همچنین گفت: در سال آینده هم پیش‌بینی شده است که بخش خصوصی هم با بخش دولتی در سرمایه‌گذاری‌ها مشارکت داشته باشد که در این صورت سرمایه‌گذاری به چندین برابر افزایش خواهد یافت.

  • توجه به افزایش سرمایه بانک‌ها در بودجه 92/تزریق 10 میلیارد دلار از بانک مرکزی

رئیس کمیسیون تلفیق بودجه مجلس افزود: در حال حاضر بانک‌ها با قفل‌ شدن موانع مواجه‌اند زیرا تسهیلات به فعالان اقتصادی داده‌اند اما این پول‌ها برنگشته است و تبدیل به بدهی معوقات شده است.

وی ادامه داد: اگر چه در این زمینه پیگیری‌ها انجام شده اما نتیجه نداده است الان بانک‌ها با کمبود منابع مواجه‌اند.

مصباحی‌مقدم افزود: پیش‌بینی شده است که 10 میلیارد دلار از بانک مرکزی در بانک‌ها سرمایه‌گذاری شود تا از این محل تسهیلات به فعالان اقتصادی داده شود و دست بانک‌ها برای پرداخت تسهیلات باز شود.

  •  افزایش 20 درصد حقوق کارکنان در بودجه 92/ بیش از آن تورم زا است

مصباحی مقدم گفت: در بودجه پیش‌بینی شده که 20 درصد حقوق کارکنان دولت اضافه شود، اگر چه این میزان با نرخ تورم فاصله دارد اما افزایش پیش از این باعث کسری بودجه می‌شود که بلای حاصل از آن بسیار بزرگ‌تر و باعث تورم بیشتر می‌شود.

  •  معایب بودجه

رئیس کمیسیون ویژه در ادامه به معایب بودجه سال 92 اشاره کرد و گفت: در این بودجه انبساطی عمل شده است و اگر چه عملکرد صد هزار میلیارد تومان در بودجه آمده اما رقم پیش‌بینی شده 192 هزار میلیارد تومان است، یعنی 90 درصد بیشتر از اعداد و ارقام را شاهدیم.

وی ادامه داد: بودجه باید واقعی و شفاف باشد و مجلس این کار را انجام خواهد داد.

مصباحی‌مقدم با اشاره به عدم شفافیت بودجه 92 هزار داشت: اگر چه گفته شده است بودجه عمومی دولت 192 هزار میلیارد تومان و بودجه شرکت‌ها 585 هزار میلیارد تومان و بودجه کل کشور 730 هزار میلیارد تومان است اما شفافیت لازم در آن دیده نمی‌شود.

مصباحی‌مقدم همچنین میزان سرمایه‌گذاری خارجی پیش‌بینی شده در بودجه 92 را 88.5 میلیارد دلار اعلام کرد.

وی ادامه داد: در بودجه 92 پیش‌بینی شده است که 45 درصد از منابع صندوق توسعه ملی 10 درصد به صورت ارزی و 35 درصد به صورت ریالی برداشت شود.

رئیس کمیسیون بودجه تلفیق مجلس با بیان اینکه میزان ذخایر صندوق توسعه ملی به 50 میلیارد دلار رسیده است گفت: اعتبارات برداشت شده از این صندوق باید در مسیر تولید سرمایه‌گذاری شود و هر گونه برداشت‌ غیر از این با اهداف تأسیس این صندوق ناسازگار خواهد بود.

  • 120 هزار میلیارد تومان درآمد فاز دوم هدفمندی تورم زاست

مصباحی‌مقدم همچنین به پیش‌بینی درآمد 120 هزار میلیارد تومان از اصلاح قیمت‌های انرژی با اجرای هدفمندی یارانه‌ها در بودجه 92 اشاره کرد و گفت: این میزان درآمد شوک تورمی را در جامعه ایجاد خواهد کرد و البته باید مجلس آن را تصویب کند تا به مرحله اجرا برسد.

رئیس کمیسیون ویژه یکی از معایب بودجه پیشنهادی 92 را پیش‌بینی تورم بالاتر در جامعه عنوان کرد که مجلس باید به آن بپردازد.

مصباحی‌مقدم در ادامه صحبت‌های خود به گزارش اوضاع اقتصادی کشور پرداخت.

وی گفت: در حال حاضر به گفته نهادهای بین‌المللی بانک جهانی و صندوق بین‌المللی پول ایران جایگاه هفدهم اقتصادی دنیا را دارد.

رئیس کمیسیون ویژه گفت: این در شرایطی است که کشور ما طی سی و چند سال اخیر تحریم بوده و این اواخر هم تحریم‌ها تشدید شده است.

وی ادامه داد: در طول این مدت نه تنها کمکی از نهاد بین‌المللی پول نشده بلکه کمک‌ها نیز قطع شده است و سرمایه‌گذاری خارجی هم به بسیار اندک بوده است.

وی ادامه داد: همچنین براساس گزارش سیا ایران جایگاه هیجدهم اقتصادی دنیا را دارد.

  • جایگاه 16 ام علمی ایران در دنیا

وی همچنین با اشاره به رشد علمی ایران گفت: ایران جایگاه شانزدهم علمی دنیا را براساس اعلام نهادهای بین‌المللی دارد که طی دو سال گذشته به دلیل جهش‌های علمی از جایگاه بیستم و به شانزدهم رسیده است.

مصباحی‌مقدم نیروی انسانی ایران را به عنوان مزیت مهم عنوان کرد و گفت: خداوند بزرگ را شاکریم که جوان‌های متفکر و نخبه را در کشور به وجود آورده است و بعضی از دانشگاه‌های که جذب نخبه می‌کنند مانند دانشگاه‌های آمریکا، اروپا و کانادا به دنبال نیروهای انسانی ایرانی هستند.

  • از تحریم‌ها عبور می‌کنیم

رئیس کمیسیون ویژه تصریح کرد: با توجه به امکانات منابع انسانی و طبیعی و پیشرفت‌های علمی و فناوری‌های پیشرفته‌ای که در کشور وجود دارد پشت سر گذاشتن تحریم‌ها چیز عجیب و غریبی نیست و به سادگی میسر خواهد شد.

وی ادامه داد: نقشه شوم استکبار در این تحریم‌ها خنثی خواهد شد و گام‌های خوبی هم برای خنثی‌سازی برداشته شده است.

مصباحی‌مقدم سال آینده را به دست آوردن نتایج، دست‌آوردها پیش‌بینی کرد و گفت: امیدوارم با مدیریت بهتر، شاهد مهار تورم، رونق کسب و کار، افزایش تولید، کاهش پیچیدگی‌های اداری برای موافق با فعالیت‌های اقتصادی باشد.

رئیس کمیسیون ویژه تصریح کرد: امسال صادرات نسبت به گذشته بیشتر بود و سال آینده بیشتر می‌شود و نیز امسال کاهش واردات واردات را داشتیم و سال آینده این کاهش بیشتر خواهد شد البته در زمینه مواد اولیه هر چقدر بیشتر باشد بهتر است.

کد خبر 205398
منبع: همشهری آنلاین

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار اقتصاد كلان

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز