شهرزاد محمدیان ، کارشناس ارشد تغذیه با اشاره به استراحت دستگاه سوخت و ساز مواد غذایی بدن در شب ، اظهار داشت :« در شب هورمونهایی که متابولیسم را بالا میبرند و باعث سوخت و ساز غذا در بدن میشوند ،مانند خودمان در حالت استراحت به سر میبرند و به همین دلیل غذاهای سنگینی که مصرف میکنیم فقط در بدن تجمع پیدا میکنند و به چربی تبدیل میشوند و باعث بروز چاقی در افراد میشوند و یا با رسوب در دیوارههای عروق ، هستههای چربی را تشکیل میدهند که احتمال بروز سکته را در ما افزایش میدهد.»
وی گفت: « متاسفانه امروزه به دلیل تغییر شرایط زندگی و شغلی افراد ، رژیم غذایی مرسوم هم با تغییراتی مواجه شده است که این نوع تغذیه با ضررهای فراوانی همراه است که نمود این ضررها با چاقی مفرط یا بروز سؤتغذیه در افراد نمود پیدا میکند. »
وی افزود: « خوردن شام سنگین یکی از این تغییر رژیمها در افراد است به این دلیل که چون خانوادهها در طول روز کنار هم نیستند و نمیتوانند یک وعدۀ غذایی را در کنار هم میل کند ، مجبور میشوند تا وعدههای غذایی برنجی و خورشی خود را در شب صرف کنند که این عامل باعث بروز مشکلاتی در بدن میشود.»
وی ادامه داد :« از سوی دیگر بعضی افراد برای کم کردن وزن خود و جلوگیری از چاقی شام را از وعدههای غذایی خود حذف میکنند که این عمل باعث بروز مشکلات جسمی و عصبی در بدن میشود که می توان از جمله به استرس، بیحوصلگی ، پرخاشگری، خستگی، و کاهش قدرت تمرکز و حافظه اشاره کرد.
از سوی دیگر فرد به دلیل تحمل گرسنگی و محروم کردن بدن خود در زمانی طولانی باعث افت قند خون در بدن خود میشود که این اتفاق مسبب میل شدید فرد به مواد شیرین و پر کالری در طول روز میشود که در نتیجه باعث بروز چاقی و اضافه وزن در بدن افراد میشود.
به همین دلیل برای جلوگیری از بروز این مشکلات و ناهماهنگیها در سیستم بدن بهترین راهی که میتوان پیشنهاد کرد تعادل در مصرف وعدۀ شام است که برای دانستن بهترین وعدۀ شامی ایرانی ، گفت و گویی با شهرزاد محمدیان ، کارشناس ارشد تغذیه داشتیم.»
شهرزاد محمدیان با اشاره به این که باید در وعدۀ شام مواد غذایی ساده و سبک انتخاب شود به خبرنگار سلامت نیوز گفت :« وعدۀ شام باید خیلی ساده و سبک باشد مانند نان و پنیر یا خوراک سبزیجات، مانند نان و ماست و خیار ، اب دوغ خیار و غذاهایی که در گذشته نیز در فرهنگ غذایی ما نقش مهمی را ایفا میکردند.»
وی در ادامه افزود :« این نکته قابل ذکر است که بنا به توسعۀ شهرنشینی رفته رفته فرهنگ غذایی ما هم تغییر کرده است و به مصرف غذاهای فانتزی و فست فودها روی آوردیم.»
این کارشناس ارشد تغذیه در خصوص علت تغییر سبک غذایی در افراد توضیح داد :« متاسفانه خانوادهها به دلیل شرایط شغلی خود در طول روز نمیتوانند در کنار هم غذا میل کنند ، مجبور میشوند وعدههای برنجی و خورشی خود را در شب مصرف کنند که به هیچ عنوان این عادت غذایی توصیه نمیشود.»
وی در بیان دلایل نخوردن شام سنگین گفت :« در شب هورمونهایی که متابولیسم را بالا میبرند و باعث سوخت و ساز غذا در بدن میشوند مانند خودمان در حالت استراحت به سر میبرند و به همین دلیل غذاهای سنگینی که مصرف میکنیم فقط در بدن تجمع پیدا میکنند و به چربی تبدیل میشوند و باعث بروز چاقی در افراد میشوند و یا با رسوب در دیوارههای عروق ، هستههای چربی را تشکیل میدهند که احتمال بروز سکته را در ما افزایش میدهد.»
شهرزاد محمدیان در خصوص تهیۀ یک شام سبک و مغذی عنوان کرد :« ما میتوانیم برای تهیۀ یک وعده شام سبک از سالادهای مختلف استفاده کنیم که میتوانند شامل کاهو و خیار و گوجه باشند که میتوان برای جبران فقدان پروتئین در آن مرغ هم اضافه شود و یا مثلا میتوان با افزودن پنیر هم کلسیم را نیز به این وعدۀ غذایی اضافه کرد.»
وی در ادامه اظهار داشت :« اساسا نباید غذاهای حجیم مصرف شود زیرا شب بدن در حال استراحت است و از آن طرف هم نباید خوردن شام حذف شود اتفاقا خوردن شام در حد سبک بسیار مناسب و خوب است و از خوردن غذاهای حجیم و چرب باید پرهیز شود.»
این کارشناس ارشد تغذیه در پایان با تاکید بر این که باید وعدههای سنگین را در طول روز مصرف کرد در خصوص مصرف حبوبات در وعدۀ شام گفت :« در ضمن حبوبات هم برای شام خیلی مناسب است مثلا وجود حبوبات در سوپ ، عدسی ، خوراک لوبیا و موادی از این دست ، وعدههای بسیار مناسبی هستند به شرط آن که مواد نفاخ آن از طریق خیساندن حبوبات قبل از مصرف گرفته شود و در آخر نیز آب باقی ماندۀ آن نیز دور ریخته شود ، در غیر این صورت حبوبات هم جزء دستۀ غذاهای سنگین به شمار میرود و مصرف آن در شب توصیه نمیشود.»