براساس گزارش فاکس، امروزه ویروسهای رایانهای مانند انواع بیماریها که در برابر دارو مقاوم میشوند، روزبهروز قویتر و هوشمندتر میشوند. در گذشته یک ویروس درون فایلها میرفت و به رایانههای دیگر منتقل میشد، روندی که آزاردهنده بود اما ردیابی آن آسان و امکانپذیر بود. اما امروزه در کنار ویروسهای قدیمی تروجانها، کرمها، جاسوسافزارها، ودیگر انواع "افزارها" در اطراف ما پرسه میزنند که در صنعت رایانه به طور کلی آنها را بدافزار مینامند.
حتی هوشمندانهترین سیستم امنیت سایبری نیز قادر نیست خود را با تهدیدهای جدید منطبق سازد. هر بدافزار اثری متفاوت از خود بهجا میگذارد. کاربر شاید حتی کوچکترین اطلاعی از آلوده شدن رایانهاش نداشته باشد، از این رو شاید بد نباشد پنج نشانه تشخیص آلودگی رایانهها را بدانید:
تبلیغات Pop-Up
مواجه شدن با تبلیغات پاپآپ یا بالاپر درحین جستجو در اینترنت طی دورهای بسیار آزاردهنده بود اما امروزه به لطف سیستم مسدودکننده پاپآپها که اکنون در مرورگرها به یک استاندارد تبدیل شده، این تبلیغات آزاردهنده دیگر از رواج سابق برخوردار نیستند. اگر هنوز این تبلیغات باعث آزار شما میشوند باید تنظیمات مرورگر خود را بررسی کنید و اگر قبل از باز کردن مرورگر این تبلیغات را مشاهده میکنید، رایانهتان به یکی از انواع بدافزارها آلوده شدهاست. اگر در این پاپآپ به شما هشدار ردیابی یک ویروس داده شود میتوانید از آلوده بودن رایانهتان اطمینان حاصل کنید و اگر این تبلیغ به شما پیشنهاد دانلود یک نرمافزار برای حذف بدافزار را میدهد، با اینکار تنها به آلودگی رایانه خود خواهید افزود. معمولا آنتیویروسهای رایانه قادر به ردیابی این بدافزار نیستند و باید آن را از طریق برنامهای مجزا ردیابی و نابود کنید.
پیامهای فریبنده
خطرناکترین ویژگی بیشتر بدافزارها توانایی گسترش و پخش شدن آنها است و با توجه به اینترنت همیشه متصل و فعال بودن دائمی ایمیل، شبکه اجتماعی و سیستمهای پیامرسان، ویروسهای مدرن راحتتر میتوانند پخش شوند. زمانی که بدافزارها وارد رایانه شوند، گزینههای زیادی در پیش رو دارند. ممکن است دوستتان را ببینید که به ایمیلی که نفرستادهاید پاسخ میدهد و یا پستی را بر روی فیسبوک ببینید که شما آن را ارسال نکردهاید. در اکثر موارد در این پیامها یک لینک وسوسهکننده دیده میشود که اگر دوست یا یکی از اعضای خانوادهتان برروی آن کلیک کند، رایانه آنها نیز آلوده خواهد شد. از این رو بخش ارسالیهای ایمیل خود و پستهای شبکه اجتماعی را زیر نظر داشتهباشید و رمز عبور خود را در صورت دیدن چنین گزینههایی به سرعت تغییر دهید.سپس ویروس را یافته و از بین ببرید و پس از آن دوباره رمز خود را تغییر دهید. همچنین فراموش نکنید که به دوستان و خانواده اطلاع بدهید که هک شدهاید تا آنها نیز از آلوده شدن به ویروس شما جلوگیری کنند.
رایانههای قفل شده
شما درحال گشتزنی در اینترنت هستید و سرتان به کار خودتان است، ناگهان پیامی ترسناک در برابرتان ظاهر میشود و میگوید مراجع قانونی موارد دانلود غیرقانونی را بر روی رایانه شما ردیابی کردهاند و تا زمانی که پول آنها را پرداخت نکنید رایانه شما قفل خواهد شد. مطمئن باشید که این دروغی بیش نیست و نشان از ویروسی شدن رایانه شما دارد. از آنجایی که این بدافزار در قبال آزادی رایانه شما باج میخواهد،این بدافزار به Ransomware یا باجخواه شهرت یافتهاست. برخی از این بدافزارها حتی برای فریب دادن نیز خود را به زحمت نمیاندازند و اعلام میکنند که هکرها کنترل رایانه شما را به دست گرفتهاند و در ازای آزادی آن پول میخواهند؛البته مطمئن باشید که پرداخت مبلغ مورد نظر آنها منجر به آزاد شدن رایانه نخواهد بود. در این شرایط نرم افزار آنتیویروس کمکی به شما نخواهد کرد و باید از یک CD ناجی مانند AVG و یا ویندوز دیفندر آنلاین نیاز کمک بگیرید.
از کار افتادن نرمافزارهای کلیدی
بیشتر کاربران اگر عملکرد رایانه مثل سابق نباشد و دستورات به درستی اجرا نشوند،از سه کلید جادویی Alt+Ctrl+Del استفاده میکنند تا با باز شدن Task Manager دریابند چه برنامهای عملکرد رایانه را مختل کردهاست. اما گاه این بخش از رایانه نیز غیرفعال میشود، منوی آغاز رایانه باز نمیشود و کلیک راست برروی صفحه اصلی نیز هیچ تاثیری بر بهبود اوضاع نداشته و سیستم امنیتی رایانه نیز از کار میافتد. اینها همگی نشانه آلوده شدن رایانه است و این ویروس تمام تلاش خود را میکند تا شما را از شناسایی و ردیابیاش دور نگه دارد. در این شرایط بهترین راهکار استفاده از نرمافزارهای قوی ضدویروسی از قبیل MalwareBytes است و در صورتی که این نرمافزار نیز موثر نبود، باید دوباره از CD ناجی که در بالا نیز به آن اشاره شد،استفاده کنید.
همهچیز عادی است
بسیاری از کاربران هیچ نرمافزار ایمنی بر روی رایانه خود نصب نمیکنند و بهانه همه آنها نیز این است: رایانه من بدون ضدویروس هم خوب کار میکند، اگر ویروسی میشد، متوجه میشدم.
حقیقت این است که هرگز نمیتوان از سالم بودن یک رایانه آگاه بود. بدافزارهای مدرن میتوانند در اعماق رایانه پنهان شوند بدون اینکه از وجود آن باخبر شوید و به آرامی به کار خود بپردازند. تنها به این خاطر که یک ویروس برای شما مزاحمتی ایجاد نمیکند، دلیل بر این نیست که ویروس خطرناک نیست، چنین ویروسهایی میتوانند رمزهای عبور، فایلهای محرمانه و اطلاعات حیاتی را سرقت کنند و یا از رایانه شما برای ارسال هرزنامه استفاده کنند و حتی از رایانه برای حمله به بانکها و سازمانها استفاده کند. و شما تا زمانی که حساب بانکیتان خالی نشود و یا تا زمانی که اتصال اینترنت توسط شرکت اینترنتیتان قطع نشود از این ماجرا آْگاه نخواهید شد. گاه کاربران هرگز از اینکه قربانی چنین ویروسهایی شدهاند با خبر نخواهند شد از این رو همواره باید از نرمافزارهای آنتیویروس بهروزرسانی شده برروی رایانههای خود نصب کنند.