زابینه لویتهویسر- شنارنبرگر، وزیر دادگستری آلمان از باراک اوباما رئیسجمهور آمریکا خواست که درباره جمعآوری اطلاعات از سوی آژانس امنیت ملی آمریکا (NSA) در اینترنت روشنگری کند.
وزیر دادگستری آلمان در مقالهای در سایت اشپیگل آنلاین در روز سهشنبه (۲۱ خرداد/۱۱ ژوئن) نوشت: موضوع کنترل مراودات تلفنی و اینترنتی آنچنان نگرانکننده است که نمیتوان بیتفاوت از کنار آن گذشت.
وی از دولت آمریکا خواست که پنهانکاری را در این زمینه کنار نهاده و دست به روشنگری زند. لویتهویسر- شناربرگر تاکید کرد که آمریکا "باید همه اطلاعات خود را علنی کند."
وزیر دادگستری آلمان در مقاله خود یادآور شد: «شهروندان آلمان در آستانه دیدار اوباما از کشورشان به شدت درباره کنترل و نظارت اینترنت در ابعاد جهانی نگران هستند.» وی در ادامه این پرسش را مطرح ساخت: آیا آنگونه که رسانهها گزارش میدهند، آمریکا هر مراودهای را در منبع اولیه آن زیر نظر داشته و کنترل میکرده است؟
جمعآوری اطلاعات گسترده از شهروندان آلمانی
آنگلا مرکل صدراعظم آلمان مایل است که در دیدار اوباما از آلمان درباره برنامه کنترل و جمعآوری اطلاعات معروف به برنامه "پریسم" با رئیسجمهور آمریکا گفتوگو کند. اوباما در هفته آینده مهمان صدراعظم آلمان در برلین خواهد بود.
گفته میشود که هم اکنون مذاکراتی میان مقامات آلمانی و آمریکایی در جریان است. کنترل گسترده و غیرهدفمند اطلاعات از سوی نهادهای امنیتی آمریکا "احتمالاَ در تناقض با قوانین آلمان و حقوق شهروندان این کشور" قرار دارد.
بهرغم تکذیب شرکتهای بزرگ خدمات اینترنتی همچون گوگل، یاهو، فیسبوک، اپل و "ای او ال"، گفته میشود که نهادهای امنیتی آمریکا همکاری نزدیکی برای جمعآوری اطلاعات با این شرکتها داشتهاند.
- ماجرا از کجا شروع شد: از گزارش گاردین: گردآوری اطلاعات میلیونها شهروند در دستگاه جاسوسی آمریکا
- چهرهای که دست آمریکا را رو کرد: ادوارد جوزف اسنودن
- پای کدامیک از محرمانهترین سازمانهای اطلاعاتی آمریکا در میان است: آژانس امنیت ملی
- پای کام شرکت به میان آمد: سرورهای ۹ شرکت بزرگ در کنترل سیا و اف بی آی
وزیر دادگستری آلمان با موضع اوباما مبنی بر ضرورت "برنامه پریسم" مخالفت کرد. رئیسجمهور آمریکا پیشتر در دفاع از "برنامه پریسم" گفته بود که "۱۰۰ درصد امنیت با ۱۰۰ درصد حریم خصوصی و صفر درصد دردسر" قابل جمع نیست.
روزنامه گاردین نقشهای از کشورهای جهان را منتشر کرده که در آن مناطقی که به شدت تحت کنترل آژانس امنیت ملی آمریکا بودهاند، مشخص شدهاند. آلمان از جمله کشورهایی است که نهادهای امنیتی آمریکا بیشترین اطلاعات را از آنجا جمعآوری کرده و شبکههای اجتماعی این کشور را زیر نظر داشتهاند. در ماه مارس ۲۰۱۳ کشورهای آلمان، عراق، عربستان سعودی و چین به یک اندازه مورد جاسوسی و نظارت آژانس امنیت ملی آمریکا قرار داشتهاند.
حزب سبزهای آلمان از دولت این کشور خواست که هرچه زودتر دلایل این کنترل شدید و جمعآوری اطلاعات را روشن کند.
فولکر بک، مسئول فراکسیون حزب سبزها در پارلمان آلمان گفت: «کنترل کامل شهروندان آلمان توسط آژانس امنیت ملی آمریکا با هیچ معیاری همخوانی ندارد.» حزب سبزها خواهان تشکیل نشستی مستقل برای بررسی این موضوع در پارلمان آلمان شده است.