به گزارش مهر، اوهلین فرانک، سگی از نژاد لابرادور است که توانسته است بافت سرطانی را در 100 در صد موارد تشخیص دهد.
فرانک و مک بین چامبرلین سگ پرشوری از نژاد اسپرینگر اسپانیل بخشی از یک تحقیق بین رشتهای در دانشگاه پنسیلوانیا هستند که میتواند به دانشمندان در کشف یک اثر شیمیایی کمک کند. این امر ممکن است به آزمایشهای تشخیصی منتهی شده و در نتیجه جان بیماران مبتلا به سرطان نجات پیدا کند.
این دو سگ درمیان 15 سگ آموزش دیدهای هستند که میتوانند مواد محترقه، مخدر و افراد گمشده را بو بکشند.
محققان از حس بویایی قوی این سگها برای شناسایی نخستین بوهای سرطان تخمدان استفاه میکند، سرطان کشندهای که اغلب بسیار دیر تشخیص داده میشود.
سلولهای سرطانی یک شاخص زیستی قابل تشخیص از خود به جای میگذارند، درست مثل وقتی که فردی چغندر پخته مصرف کرده و رنگ آن در ادرارش مشخص میشود و یا وقتی که فردی مارچوبه میخورد و بوی آن در ادرارش مشخص میشود.
سینتیا ام اوتو مدیر اجرایی و بنیانگذار مرکز آموزشی "پن وت" امیدوار است که سگها را بتوان طوری ظرف 2 سال آموزش داد که یک بوی خاص را شناسایی کنند، بنابراین دانشمندان میتوانند یک آزمایش خون کم هزینه و کم تهاجمی برای این که متوجه وجود سرطان تخمدان شوند انجام دهند، آن هم در شرایطی که این سرطان هنوز قابل درمان است.
اوتو گفت: همه سگها در بویایی بسیار خوب عمل میکنند اما چیزی که حس بویایی آنها را نسبت به سایر موجودات برتر کرده است سطح منطقه گیرندههای بویایی است.
این سگها تاکنون با بوی بافت سرطانی آشنا شدهاند و طوری تعلیم دیدهاند که هنگام کشف این بو بنشینند.
کار اوتو بر مبنای یک تحقیق سوئدی انجام شده که در سال 2010 نوشته شده است. در این تحقیق آزمایشهای بافتی نشان دهنده حساسیت 100 درصد و ویژگی 95 درصد بود و آزمایشهای خون نشان دهنده حساسیت 100 درصد و ویژگی 98 درصد بود.
حساسیت و ویژگی در آمار دو شاخص برای ارزیابی نتیجه یک دوحالته هستند. زمانی که بتوان دادهها را به دو گروه مثبت و منفی تقسیم کرد، دقت نتایج یک آزمایش که اطلاعات را به این دو دسته تقسیم میکند با استفاده از شاخصهای حساسیت و ویژگی قابل اندازه گیری و توصیف است.
حساسیت به معنی نسبتی از موارد مثبت است که آزمایش آنها را به درستی به عنوان مثبت علامتگذاری میکند. ویژگی به معنی نسبتی از موارد منفی است که آزمایش آنها را به درستی به عنوان منفی علامتگذاری میکند.
براساس اظهارات محققان سگهایی که بینیهای کشیدهتری دارند سطح گیرندههای بویایی آنها بزرگتر است.