این کارها یعنی مراقبت از خود، که یک مهارت مهم است و دانشآموزان باید در مدرسه آن را بیاموزند. سال تحصیلی هنوز خیلی نیست که شروع شده، پس بد نیست این توصیهها را جدی بگیرید.
به گزارش دوچرخه، مهناز تسلیمی، کارشناس آموزش سلامت دربارهی نقش خودمراقبتی میگوید: «نقش خودمراقبتی بسیار مهم است و دانشآموزان باید این نقش را به خوبی یاد بگیرند. همانطور که دانشآموزان درسهای گوناگون را آموزش میبیند، باید بهداشت و زندگی سالم را هم فرا بگیرند. کسی که این موارد را یاد بگیرد و به آنها عمل کند در آینده هم این نکتهها را رعایت خواهد کرد.»
او میگوید: «دانشآموزان بعد از آموزش میتوانند دانستههای خود را به خانواده و همسالان انتقال بدهند. هر روز مطالب جدید را بهروز کنند و این رفتار جزء رفتارهای ثانویهی آنها شود.»
او تأکید میکند: «دانشآموزان باید مشکلات جسمی خود را به مربیان بهداشت و اولیای مدرسه عنوان کنند. پنهان کردن مشکلات از اولیای مدرسه خطرناک است.»
* * *
آموزش در مدرسه
بالا بردن مهارتهای سلامتی مهم است و مدرسهها نقش اصلی را بازی میکنند. تسلیمی دربارهی آموزش میگوید: «مدرسهها میتوانند در درسهای رسمی و غیررسمی مهارتهای سلامتی را بگنجانند و کارشناسانی از طرف سازمانهای آموزش سلامت در مدرسهها حضور پیدا کنند و به بچهها آموزش بدهند.»
این کارشناس سلامت به مسئلهی خواب کودکان و نوجوانان اشاره میکند و میگوید: «چرخهی خواب یکی از موارد مهم سلامت افراد است. استراحت بعد از برگشت از مدرسه به دانشآموز کمک میکند با انرژی بیشتری درس بخواند. دانشآموزان باید سعی کنند ساعت 10 شب بخوابند و شش صبح بیدار شوند. این نظم کمک میکند دانشآموز سر کلاس کمتر به سردرد، کسلی و عدم تمرکز دچار شود. با بهموقع از خواب بیدار شدن، فرصت برای 10 دقیقه نرمش صبحگاهی هم هست و فرد با هوشیاری کامل میتواند به فرایض دینی هم برسد.»
* * *
زنگ صبحانه
مدام به صبحانه اشاره میشود، اما کسی واقعاً آن را جدی نمیگیرد. اگر دانشآموزان در خانه میل به خوردن صبحانه ندارند باید در مدرسه تمهیداتی اندیشید، از جمله گذاشتن «زنگ صبحانه».
تسلیمی در اینباره میگوید: «اول این که دانشآموزان سعی کنند، شام سبک بخورند تا صبح احساس گرسنگی داشته باشند. خانواده باید به صرف صبحانه اهمیت بدهد تا کودک هم اشتهای کافی داشته باشد. نان تازه خیلی مهم است، خود نان تازه و بوی آن اشتها را تحریک میکند. مخصوصاً برای دانشآموزانی که میل به خوردن صبحانه ندارند.» او میگوید: «خوردن صبحانه بر رفتارهای کودک تأثیر میگذارد. تحقیقات نشان داده است کودکانی که صبحانه نمیخورند؛ تحمل کمتری دارند.»
* * *
میان وعده
این کارشناس سلامت میگوید: «بهترین میانوعده، لقمههای نان و پنیر و گردو و... است. از خشکبار بستهبندی مناسب و میوههای خشک هم میشود استفاده کرد یا از میوهها و سبزیهایی نظیر موز، هویج. آب میوههای سالم، شیر و لبنیات بهترین هستند و کیک و کلوچههای سالم را هم میتوان بهعنوان میانوعده خورد.»
تسلیمی دربارهی بوفههای مدرسهها میگوید: «بهداشت بوفهها و البته نوع تغذیهای که عرضه میکنند بسیار مهم است. چه خوب است که بوفههای مدارس برای میان وعده کیک، بیسکوئیت و خشکبار به دانشآموزان عرضه کنند.»
او میگوید: «مسواک زدن را هم نباید فراموش کرد، حتی در مدرسه. کودکان و نوجوانان نباید فکر کنند که فقط در خانه قبل از خواب، باید مسواک بزنند. در مدرسه هم میتوان مسواک زد حتی با آب خالی.»