گروه اقتصادی- رضا کربلایی: «هنوز مشخص نیست که برای اجرای هدفمندی یارانه‌ها در کشور نیازی به تقدیم لایحه به مجلس شورای اسلامی باشد.»

این نخستین واکنش رسمی دولت از زبان معاون اول رئیس‌جمهور است به اظهارنظرهای برخی نمایندگان مجلس که گفته‌اند مسئولان دولتی قول داده‌اند قبل از بررسی لایحه بودجه سال آینده در کمیسیون تلفیق مجلس، لایحه اصلاح قانون هدفمندی یارانه‌ها تقدیم مجلس شود. اظهارنظر دیروز اسحاق جهانگیری نشان می‌دهد دست‌کم مطابق برنامه فعلی دولت یارانه نقدی تا زمان اصلاح قانون هدفمندی یارانه‌ها به همه یارانه‌بگیران پرداخت خواهد شد، حتی اقشار پردرآمد. هرچند برنامه دولت برای آینده یارانه‌ها یا زمان اجرای فاز دوم مشخص نیست.

به گزارش همشهری، پیش از این بارها مسئولان دولتی از پالایش فهرست یارانه‌بگیران خبر داده بودند و روش کنونی پرداخت نقدی یارانه‌ها را نامطلوب ارزیابی کردند. تا آنجا که احمد میدری، معاون وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی بخشی از سناریوی احتمالی برای حذف یارانه اقشار پردرآمد را رسانه‌ای کرد، اما چند روز بعد رئیس‌جمهور با این سناریو مخالفت کرد و دسترسی دولت به‌حساب بانکی افراد به‌عنوان یکی از راه‌های شناسایی پردرآمدها را مخدوش‌کننده اعتماد عمومی نسبت به سیستم بانکی دانست.

این موضع‌گیری صریح رئیس‌جمهور، باعث شد تا همه در انتظار رونمایی از نخستین بودجه دولت و نحوه تغییر مسیر هدفمندی یارانه‌ها باشند، اما لایحه بودجه 93 در این بخش مبهم بود ولی آنچه مشخص بود این بود که فعلا همان شیوه قبلی اجرای فاز نخست ادامه خواهد داشت و دست‌کم تا زمان اصلاح قانون هدفمندی یارانه‌ها، نه خبری از اصلاح قیمت حامل‌های انرژی و نه پالایش فهرست یارانه‌بگیران خواهد بود. یک هفته پس از ارائه لایحه بودجه سال آینده، برخی نمایندگان عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس گفتند که قرار است لایحه اصلاح قانون هدفمندی یارانه‌ها به‌زودی از سوی دولت تقدیم مجلس شود.

مسئولان دولتی ازجمله معاون برنامه‌ریزی و نظارت راهبردی رئیس‌جمهور نه این خبر را تکذیب کرد و نه تأیید. دولت در لایحه بودجه سال آینده بالغ بر 38هزار و 800میلیارد تومان برای پرداخت نقدی یارانه‌ها و 3800میلیارد تومان هم برای یارانه نقدی نان درنظر گرفته‌است.

برخی نمایندگان مجلس درهمان ابتدا اعلام کردند که دولت نمی‌تواند به روش قبل قانون اجرای هدفمندی یارانه‌ها را اجرا کند و باید لایحه موردنظرش را به مجلس بفرستد؛ آن هم قبل از اینکه پرونده بودجه93 مورد بررسی قرار گیرد. اما به‌نظر می‌رسد اجرای فاز دوم هدفمندی یارانه‌ها دست‌کم با 2هدف رسمی و جهت‌گیری اصلی دولت در بودجه سال آینده مغایرت دارد: یکی کاهش 15درصدی تورم تا پایان سال‌آینده و دوم تک‌نرخی‌شدن ارز از نیمه دوم سال آینده و این موضوع به یک چالش‌اساسی بین دولت و مجلس تبدیل شده است.

قول شفاهی دولت برای حذف یارانه یک دهک

رئیس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس در این خصوص گفت که لایحه بودجه93 بدون لایحه هدفمندی برای فاز دوم ناقص است. غلامرضا مصباحی مقدم از قول شفاهی دولت برای حذف یارانه یک دهک و منتفی بودن شناسایی درآمد مردم از حساب بانکی خبر داد. وی افزود: دولت در گفت‌وگوهای شفاهی اعلام کرده که امکان شناسایی 10درصد یارانه‌بگیران را برای سال آینده دارد. اما اینکه بگوییم دولت و مجلس به توافق رسیده‌اند حرف بسیار بزرگی است و نمی‌توان فعلا آن را گفت.

دولت لایحه هدفمندی یارانه‌ها را بدهد

احمد توکلی هم اظهار کرد: دولت می‌بایست لایحه هدفمندی یارانه‌ها را هم همراه بودجه به مجلس ارائه می‌کرد. او در گفت‌وگو با خبرآنلاین با اشاره به اینکه عدم‌شمول بودجه نسبت به هدفمندی یارانه‌ها هم نقض قانون است و هم دولت و مجلس را دچار مشکل می‌کند، تأکید کرد: دولت می‌توانست موضوع هدفمندی را در بودجه بگنجاند و بعد از تکمیل شدن مطالعاتش در فروردین اصلاحیه‌ای را به مجلس ارائه کند.

کد خبر 242899
منبع: همشهری آنلاین

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار اقتصاد كلان

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز