خبرگزاری مهر به نقل از شبکه سی.بی.اس. آمریکا گزارش داد: باراک اوباما رئیس جمهوری آمریکا در سخنرانی سالانه خود در کنگره موسوم به State of The Union به شرایط و مواضع کنونی کشورش درباره مسائل مختلف پرداخت.
وی در بخشی به بحث مذاکرات هستهای با ایران پرداخت و مدعی شد: تحریمهایی که اجرا کردهایم باعث شد این فرصت [امضای توافق] مهیا شود. بگذارید صریح بگویم: اگر کنگره تحریمهای جدیدی به من ارسال کند که مذاکرات را ممکن است از مسیر خود خارج کند، آن را وتو خواهم کرد.
متن کامل سخنان اوباما درباره ایران به این شرح است:
این دیپلماسی آمریکاست که با پشتیبانی شدنِ با زور، برای اولین بار در یک دهه برنامه هستهای ایران را متوقف کرده است و بخشهایی از برنامه را به عقب رانده است . در حالی که ما امشب گردهم آمدهایم، ایران از بین بردن ذخیره اورانیوم با غنای بالای خود را آغاز کرده است. سانتریفوژهای پیشرفته خود را نصب نمیکند. بازرسیهای بیسابقه به دنیا کمک میکند که هر روز بررسی کنیم ایران بمب نمیسازد و با متحدان و شرکای خود، در حال مذاکراتی هستیم تا ببینیم آیا میتوانیم به صورت صلح آمیز به هدفی که همگی داریم دست یابیم: ممانعت از دستیابی ایران به سلاح هستهای.
این مذاکرات بسیار دشوار خواهند بود. شاید موفقیت آمیز نباشند. برای ما روشن است که ایران از سازمانهای تروریستی مانند حزب الله -که از متحدانمان را مورد تهدید قرار دادهاند- حمایت میکند؛ و بیاعتمادی میان دو کشور به کنار گذاشته نمیشود. اما این مذاکرات بر پایه اعتماد نیست؛ هر توافق بلندمدتی که مورد توافقمان قرار گیرد باید بر اساس اقدامات قابل راستی آزمایی باشد که ما و جامعه بینالملل را متقاعد کند که ایران بمب هستهای نمیسازد. اگر جان اف. کندی و رونالد ریگان توانستند با شوروی مذاکره کنند، پس بطور حتم یک آمریکای قوی و مصمم هم می تواند امروزه با رقبایی با قدرت کمتر مذاکره کند.
تحریمهایی که برپا کردهایم باعث شد این فرصت [امضای توافق] مهیا شود. بگذارید صریح بگویم: اگر کنگره تحریمهای جدیدی به من ارسال کند که مذاکرات را ممکن است از مسیر خود خارج کند، آن را وتو خواهم کرد. اگر رهبران ایران از این فرصت استفاده نکنند، اولین نفری خواهم بود که درخواست تحریمهای بیشتر خواهم کرد و آمادهایم تمام گزینهها را عملیاتی کنیم تا مطمئن شویم ایران سلاح هستهای نمیسازد. اما اگر رهبران ایران از فرصت استفاده کنند، آنگاه ایران میتواند گام مهمی به سمت پیوستن به جامعه کشورها بردارد و ما یکی از اصلیترین چالشهای کنونی امنیتی را بدون مخاطرات یک جنگ حل خواهیم کرد.