به گزارش ایرنا، دور اول این مذاکرات به ریاست محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه و کاترین اشتون مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا برگزار شد و قرار است ادامه مذاکرات از بعد ازظهر سهشنبه به ریاست سیدعباس عراقچی معاون امور حقوقی و بینالملل وزیر امور خارجه و هلگا اشمید معاون مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا برگزار شود.
طرفین در این مذاکرات درباره «دستور کار مذاکرات آتی» و نیز «تعیین موضوعات» با یکدیگر مذاکره میکنند. در واقع، آنها در این دور از مذاکرات فهرستی از موضوعاتی را که قرار است در مذاکرات آتی درباره آنها بحث و گفتوگو کنند تا بتوانند به توافق نهایی دست یابند، تهیه خواهند کرد که به نظر میرسد با توجه به اختلافنظرها بر سر برخی موضوعات، تعیین این موضوعات و فهرست کردن آنها خود گام بزرگی در مرحله اول این مذاکرات باشد.
از پیش از آغاز این مذاکرات، آمریکاییها تلاش دارند وانمود کنند که قرار است در این مذاکرات مباحث غیرهستهای از جمله سامانه موشکی ایران نیز مطرح میشود که مقامات جمهوری اسلامی ایران به شدت این موضوع را رد میکنند.
ظریف شب گذشته پس از شام کاری که با اشتون داشت در جمع خبرنگاران این موضوع را رد کرد.
یک مقام ارشد دولت ایالات متحده آمریکا دوشنبه شب به وقت محلی وین اعلام کرد: واشنگتن خوشبینی محتاطانهای به مذاکرات فردا (ایران و 1+5) در وین دارد.
این مقام آمریکایی که خواست نامش بیان نشود، در گفتوگو با خبرنگاران اظهار داشت: ما نگاه واقعبینانهای داریم و این موضوع بسیار پیچیده و سخت است.
این مقام آمریکایی همچنین ادعا کرد موضوع موشکها بخشی از مذاکرات هستهای در مقر سازمان ملل در وین خواهد بود زیرا به گفته وی در توافق ژنو قید شده است که هر دو طرف باید در نهایت به قطعنامههای سازمان ملل عمل کنند که در آن قطعنامهها از تهران خواسته شده بود که موشکهای بالستیکی که قابلیت حمل کلاهک هستهای دارند را تولید نکند.
این ادعای مقام آمریکایی در حالی است که محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان دوشنبه شب پس از صرف شام کاری با کاترین اشتون مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در پاسخ به سوال خبرنگاری درباره طرح مباحث نظامی در مذاکرات وین اظهار داشت: ما در حوزه نظامی فقط این بحث را مطرح میکنیم که برنامه هستهای ایران نظامی نیست و این هم از طرف ما موضوع پذیرفته شدهای است چون هم فتوای مقام معظم رهبری است و هم دیدگاه استراتژیک ایران است که برنامه هستهای ایران هیچ ارتباطی به موضوعات نظامی ندارد.
ظریف تصریح کرد: لذا همانطوری که برنامه هستهای ما ارتباطی به موضوعات نظامی ندارد، برنامه نظامی هم ارتباطی با مذاکرات هستهای ندارد و آنچه که ما به دنیا نشان خواهیم داد این است که برنامه هستهای ما نظامی نیست.
وزیر امور خارجه گفت: هدف ما این است که در مذاکرات این اطمینان را بدهیم که برنامه هستهای ایران همچنان مسالمتآمیز باقی خواهد ماند و این هدف مشترکی است که در ژنو نیز درمورد آن توافق کرده بودیم و در وین نیز قرار است برنامهریزی برای اجرای آن انجام دهیم.
وی تاکید کرد: ما بر این عقیده هستیم که اگر طرفین با اراده خوب و نیت سیاسی با هدف حل مساله وارد مذاکرات شوند، خواهیم توانست به نتایج مثبتی برسیم. این البته زمانبر خواهد بود زیرا نیازمند این است که همه با هم همکاری کنند و به همین خاطر در برنامه اقدام مشترک چارچوب زمانی از 6 ماه تا یکسال برای دستیابی به توافق نهایی پیشبینی شده است.
این مقام آمریکایی تاکید کرد: واشنگتن مصمم است که به دیپلماسی فرصتی برای حل مساله هستهای ایران بدهد و باید قبول کنیم که در این 6 ماه باید بر چند دهه بی اعتمادی غلبه کرده و آن را کنار گذاریم.
محمدجواد ظریف را در این دور از مذاکرات، سیدعباس عراقچی معاون امور حقوقی و بینالملل و مجید تختروانچی معاون اروپا و آمریکای وی، حمید بعیدینژاد مدیرکل سیاسی و بینالملل وزارت خارجه و داوود محمدنیا مشاور حقوقی وزیر امور خارجه، محمد امیری مدیرکل امور پادمانهای سازمان انرژی اتمی و رحیمیان از سازمان انرژی اتمی همراهی میکنند.
اشتون را در این دور از مذاکرات علاوه بر نمایندگان 1+5، هلگا اشمید معاون وی و استفان کلمنت دستیار ویژهاش همراهی میکنند.
وندی شرمن نماینده آمریکا، سایمون گس نماینده انگلیس، ژاک اودبیر نماینده فرانسه، هانس دیتر لوکاس نماینده آلمان، سرگئی ریابکوف نماینده روسیه و وانگ مین نماینده چین در این دور از مذاکرات حضور دارند.
وندی شرمن رییس هیات آمریکایی را نیز بروک اندرسون (Brooke Anderson) و جیم تیمبی (Jim Timbie) همراهی میکنند.