به گزارش پایگاه رسمی معاونت مطبوعاتی وزارت ارشاد، رضا مقدسی مدیرعامل خبرگزاری مهر و عضو هیئت داوران نهایی جشنواره مطبوعات، درباره نتایج و کارکردهای جشنواره مطبوعات گفت: برگزاری جشنواره مطبوعات میتواند موجب یک رقابت حرفهای میان اهالی رسانه شود، به گونهای که مقدار و سطح آثار حرفهای در رسانه افزایش یابد و تولیدکنندگان آثار، خود را به سطح مطلوبتر نزدیک کنند. در نتیجه مخاطبان نیز از این فضای رقابتی سود خواهند جست و با آثار و تولیدات حرفهایتر و مطبوعات پر و پیمانتری روبرو میشوند و این به فضای رسانهای کشور رونق بیشتری خواهد بخشید.
وی افزود: اینکه آیا جشنوارههای گذشته این تأثیرات را در بر داشتهاند یا نه، نکتهای است که اندکی محل تردید است. من معتقدم جشنواره مطبوعات تا کنون در این باره چندان موفق نبوده است.
رضا مقدسی با بیان اینکه روند داوری در جشنواره بیستم منظمتر از ادوار گذشته صورت گرفته است، افزود: بر اساس مشی معاون مطبوعاتی و تدبیر خوبی که دبیر جشنواره داشت، برخی امور از روال سنتی و مرسوم فاصله گرفت و آثار به صورت اینترنتی دریافت و برای مطالعه و بررسی به داوران ارسال شد و پس از مطالعه آنها جلسات داوری و تبادل آرا برگزار شد و این به سرعت کارها افزود، ضمن اینکه داوران فرصت بیشتر و بهتری برای مطالعه آثار داشتند.
وی اظهار داشت: معیارها و ملاکهای داوری در جشنواره بیستم همچون جشنوارههای گذشته که بنده در برخی از آنها هم حضور داشتهام، عمدتاً معیارهای حرفهای بوده و هست. ضمن اینکه داوران به مسائل و موضوعات روز و جاری کشور و لزوم توجه رسانهها نظر داشتهاند. در جشنواره امسال هم توجه عمده بر ملاکهای حرفهای متمرکز بود.
مدیرعامل خبرگزاری مهر در بیان تاثیراتی که نحوه داوری آثار میتواند در کیفیسازی رسانهها داشته باشد، با تاکید بر اینکه داوریها و نوع انتخاب آثار، خود به خود ملاکهای عملی و عینی از میزان حرفهای بودن یک اثر رسانهای در اختیار مخاطب میگذارد، تصریح کرد: اینکه داوران در انتخاب یک اثر به چه معیارها و نکاتی توجه کردهاند، دقیقاً با مطالعه آن اثر و مقایسه با سایر آثار برتر معلوم خواهد شد. البته در اینجا باید نکته مهمی را برای اهالی رسانه و مخاطبان روشن کرد که داوران از میان آثار رسیده به دبیرخانه جشنواره دست به انتخاب زدهاند و طبیعتاً ممکن است همه آثار واجد جنبههای حرفهای مطلوب نبوده باشند.
وی با اشاره به اینکه سقف انتخاب داوران در جشنواره مطبوعات محدود است، افزود: در برخی از موارد همچون در بخش خبر یا تیتر و یا عکس، در بیشتر سالها هیأت داوران به انتخاب اثر برتر نمیرسد و یا به سختی مجبور به انتخاب یک اثر میشود. لذا این تصور نباید برای مخاطبان بوجود بیاید که آثار انتخاب شده توسط هیأت داوران، واجد همه اصول و معیارهای حرفهای بودهاند.
داور نهایی جشنواره مطبوعات، خطاب به شرکتکنندگان در بیسمین جشنواره مطبوعات گفت: نخست باید به عنوان یک همکار رسانهای، از عزیزانی که به جشنواره اهمیت دادهاند و با ارسال آثار خود به گرم شدن گردهمایی سالانه رسانههای کشور کمک کردهاند، قدردانی کنم. و دوم؛ از همه همکاران رسانه بخواهم که به جشنواره به عنوان یک فرصت برای ارتقای سطح کیفی رسانههای کشور اهمیت بدهند و به رونق آن کمک کنند.
مقدسی در ادامه، توضیح 2 نکته را ضروری دانست و گفت: نکته اول اینکه بنده از سالهای گذشته بویژه از دوره سیزدهم جشنواره که دبیری آن را بر عهده داشتم، معتقد بودهام که جشنواره احتیاج به یک دبیرخانه دائمی دارد تا فرصت این را داشته باشد که یک جشنواره تمام عیار حرفهای بر پا کند. با وجود یک دبیرخانه دائمی میتوان انتخاب آثار مطبوعات را محدود به آثار رسیده نکرد و خود دبیرخانه یا هیأت انتخاب، آثار تولیدی برتر را در طول سال انتخاب کنند.
وی در خصوص نکته دوم افزود: به اعتقاد بنده، معاونت مطبوعاتی باید از برگزاری دیگر جشنوارههای مطبوعاتی که اتفاقاً در سالهای گذشته رو به تزاید بوده و هر دستگاهی برای خودش جشنوارهای برگزار میکند جلوگیری کند.
مقدسی در تشریح بیشتر موضوع اظهار داشت: بسیاری از اهالی رسانه، به این نوع جشنوارهها نگاه خوشبینانهای ندارند و آن را یک نوع مدیون کردن محترمانه خبرنگاران به آن دستگاهها میدانند. معتقدم معاونت مطبوعاتی با ورود به این موضوع و آسیبشناسی این نوع جشنوارهها، تلاش کند اگر نیازی هم به برگزاری جشنوارههای تخصصی مثلاً اقتصادی یا اجتماعی و ... میبیند آنها زیر نظر معاونت مطبوعاتی و یا با نظارت و هماهنگی او برگزار شود.