خرما را به طور معمول در دسته میوهها قرار می دهند، چرا که در میان تمامی آنها، از نظر میزان انرژی بینظیرترین است. از خرما به عنوان یک میوه انرژی زا نام برده میشود، به طوری که 100گرم آن، حاوی 160 کالری انرژی میباشد. در حالی که هیچ کدام از میوهها در این حجم، این میزان انرژی را تولید نمیکنند، علاوه بر این که ممکن است از خرما هم گرانتر باشند.
از طرفی خرما منبع خوبی از آهن میباشد، در 100 گرم خرمای تازه حدود 1/3 میلیگرم آهن وجود دارد که با میزان آهن موجود در مرغ و ماهی قابل مقایسه است. البته در بین میوهها:انگور، توت، خربزه، زالزالک و همچنین نارگیل هم از نظر داشتن آهن، غنی و خوب میباشند.
خرما همچنین مانند سایر میوه ها، فیبر نسبتا بالایی دارد که در رفع یبوست میتواند مفید واقع شود و از نظر انواع ویتامینها مشابه سایر میوهها میباشد و فرق چندانی ندارد. در واقع مزیت عمده خرما همین خاصیت انرژیزایی آن میباشد؛ یعنی در یک حجم کم، شما میتوانید انرژی زیادی به دست آورید: مثلاً انرژی موجود در 100 گرم خرما معادل انرژی موجود در 1000 گرم خیار، یا 500 گرم هلو یا سیب یا گلابی، یا 200 گرم انگور میباشد.
از نظر اقتصادی نیز خرید خرما، مقرون به صرفه تر از بسیاری میوه های دیگر است که فقط اسم و رسمی به دست آورده اند و تشریفاتی می باشند؛ مثلا آناناس که با قیمت خیلی گران فروخته میشود، هیچ مزیتی نسبت به سایر میوهها ندارد و ترکیبات آن مثل سایر میوههای معمول در بازار است. البته ما باید از غذاها و میوههای متنوعی استفاده کنیم و اصولاً فقط مصرف یک نوع میوه یا غذا، باعث عدم تعادل روانی در انسان میشود.
این نکته هم حائز اهمیت است که میوه های شیرین و با کالری بالا مانند خرما، برای افرد چاق یا کسانی که بیماری دیابت دارند، باید با احتیاط مصرف شوند.
فواید خرما:
پژوهشهای جدید، فواید قرار دادن خرما در برنامه غذایی روزانه را تایید میکنند. اصولا مصرف یک رژیم غذایی مناسب که شامل انواع میوه و سبزی باشد، به عنوان راهی برای کاهش خطر ابتلا به بیماریهایی نظیر سرطان شناخته شده است. مصرف خرما، روش شناخته شدهای برای درمان سرطان و سایر بیماریهای عفونی است.
خرما میتواند با مهار رادیکالهای آزاد، از تخریب مولکولی ناشی از این رادیکالها جلوگیری کند. به نظر میرسد علت ابتلای بسیار کم ساکنان شبه جزیره عربستان در زمانهای قبل به بیماریهایی نظیر: تصلب شرایین، مرض قند و سرطان که تصور میشود ناشی از رادیکالهای آزاد هستند، مصرف فراوان خرما باشد.
ترکییبات موجود در خرما، قادر به نابودی کامل رادیکالهای سوپراکسیدانت است. این رادیکالها که اصلی ترین رادیکالهای آزاد در بیشتر سیستمهای زیستی هستند، میتوانند در بدن به گونههای فعالی، نظیر رادیکال هیدروکسیل، پروکسیل و الکوکسیل تبدیل شوند. شیره خرما حتی رادیکالهای هیدروکسیل را نیز نابود میکند.
مصرف خرما یک درمان مناسب برای رفع عارضه "خستگی مزمن" و "کم خونی" به شمار میآید. انواع متنوع خرمای خشک شده غنی از آهن میباشد. به علاوه، تمام انواع آن دارای حجم زیادی فیبر بوده و یک منبع غذایی از نظر پتاسیم به حساب میآیند.
خوردن 10 عدد خرمای بدون هسته به وزن 80 گرم، 10 درصد از نیاز بدن به ویتامین نیاسین(B3) و 5 درصد از نیاز روزانه بدن به ویتامینهای B1 و B2 را تامین میکند. نیاسین برطرف کننده مشکلات گوارشی، روانی و پوستی است. ویتامینهای B1 و B2 نیز در حفظ سلامت اعصاب و دستگاه گوارش نقش دارند.
مصرف خرما در حفظ سلامت دستگاه عصبی، جلوگیری از شب کوری و تنشهای عصبی موثر است.
مطالعات جدید پزشکی نشان میدهد، خرما همچنین در ایجاد اشتها، سلامت دهان و لبها نقش دارد و به عنوان تمیز کننده کبد
و کلیهها به شمار میرود.
خرما علاوه بر داشتن خاصیت ضد سرفه و ضد التهاب مجاری تنفسی، خلط آور نیز می باشد.
محققان توصیه می کنند: زنان بعد از زایمان خرما بخورند.
خرما همچنین دستگاه گوارش را تقویت می کند.
جوشانده هسته خرما برای دفع سنگ کلیه و بیماریهای مثانه مفید است. خرما دارای چند ترکیب دارویی است که یکی از آنها شبیه کورتن است که برای درمان کلیه، التهاب و امراض عفونی موثر است.
مالیدن کوبیده گل خرما به دندان، باعث تقویت لثه میشود و از "پیوره" و "چرک خون" جلوگیری میکند و برای تقویت معده مفید است و عرق آن که مانند گلاب گرفته میشود، پیچش معده را تسکین میدهد.
برای خواب راحتتر و آرامش بیشتر، شام را حدود ساعت 7 بعد از ظهر خورده و قبل از خواب دو عدد خرما و یک لیوان شیر ولرم میل کنید.
با خرما افطار کنید
نبی گرامی اسلام(ص)، خرما و کشمش را برای افطار انتخاب میکردند.
میوهها را باید تازه خورد، خرما در فصل خود تازه است و در غیر فصلش نیز کهنگی بر آن اثری نمیگذارد. کشمش هر چه کهنهتر شود اسید لکلهای موجود در آن به شیرینی تبدیل میشود و برای افطار بهتر است. بنابراین افطار با این دو (برای همیشه) یک نوع تازهخوری محسوب میشود.
خرما و کشمش، قند خون را به سرعت تامین میکنند. بدن مواد قندی را زودتر از پروتئین میسوزاند، بنابراین روزهدار از انرژی حاصل از قند خرما و کشمش، نسبت به سایر مواد غذایی وارد شده به بدن، زودتر بهره مند میشود.
tandorosti.akairan.com