از دیدگاه طب سنتی، نوع مزاج، اهمیت ندادن به نوع تغذیه، مصرف غذاهایی که به اصطلاح با هم نمیسازند و ... از جمله مهمترین دلایل بروز مشکلات گوارشی هستند. البته متخصصان طب سنتی راهکارهایی برای درمان نفخ، یبوست و حتی سکسکه ارائه میکنند. با ما همراه باشید تا با این درمانها آشنا شوید.
طب سنتی وجود گاز در دستگاه گوارش طبیعی است اما مقدار زیاد آن فرد را دچار نفخ میکند که برای رفع آن ابتدا باید سبک غذایی اصلاح شود؛ یعنی فرد مبتلا به نفخ باید از خوردن لوبیا، نخودفرنگی، ذرت و غذاهایی که از نظر ظاهر لزج و غلیظ هستند مانند آشهای غلیظ، حلیم، کلهپاچه، بامیه خورشی و سیبزمینی آبپز پرهیز کند. حتی مصرف غذاهای سرد و غلیظ مثل پنیرهای لزج، کشک و ماست نیز ممنوع است. اما ماش تنها حبوباتی است که مجاز به مصرف آن هستند. بعد از نوع تغذیه، افزایش تحرک و فعالیت بدنی یکی از مهمترین توصیههای طب سنتی برای درمان نفخ است.
گیاهان ضدنفخ
بسیاری از متخصصان طب سنتی برای درمان نفخ، پاکسازی کل بدن، پاکسازی کبد و در نهایت تمرکز روی دستگاه گوارش مصرف داروهای گیاهی را تجویز میکنند. البته در چنین شرایطی میتوانید از نعنا، گشنیز، بادرنجبویه، دارچین و هل چه به صورت عرقیجات گیاهی و چه به صورت انواع دمنوش کمک بگیرید. یادتان باشد هر یک از این گیاهان دارویی خواص متعددی دارند اما خاصیت مشترک همه آنها ضدنفخ و بادشکن بودنشان است. البته در صورتی که بیشتر مواقع بعد از صرف وعدههای غذایی دچار نفخ یا سوزش سر دل میشوید، بهتر است با یک متخصص طب سنتی مشورت کنید تا بعد از مشخص شدن دلیل اصلی بروز این مشکل درمان شوید.
این غذا ضدنفخ است
زیره از جمله ادویههایی است که در بسیاری از غذاها، به ویژه غذاهای محلی ایرانی کاربرد دارد. به گفته حکمای طب سنتی، زیره ضدنفخ است و باعث دفع گاز معده میشود، برای رفع برونشیت و سوءهاضمه مفید است و اشتها را تحریک میکند. البته جوشاندههایی که با زیره تهیه میشوند در مقایسه با زیرهای که به مقدار کم به عنوان چاشنی در غذاها استفاده میشود، خواص بیشتری دارند اما در صورت مصرف مداوم این ادویه در غذاها دچار نفخ نمیشوید. برای مثال زیره بهترین ادویه برای طبخ غذاهایی است که حاوی مواد نفاخ مثل حبوبات هستند. بنابراین هنگام طبخ آبگوشت و انواع آش میتوانید از زیره برای طعمدار کردن غذا استفاده کنید. زیره پلو هم از غذاهای محلی استان کرمان است. برای تهیه این غذای مخصوص باید زیره را لابهلای برنج آبکش شده بپاشید(درست مثل پاشیدن شوید هنگام طبخ باقالیپلو) و قطعات مرغ پختهشده را بین لایههای برنج قرار دهید و اجازه دهید برنج دم بکشد. سپس پلو را با زعفران و زرشک تزئین کنید و مرغها را در همان دیس برنج قرار دهید و سر سفره بیاورید.
عرق نعنا به چه دردی میخورد؟
بسیاری از افراد بر این باورند که مصرف عرق نعنا بعد از غذا از بروز ناراحتیهای گوارشی پیشگیری میکند، هضم را راحت میکند و نفخ و دلدردهای ناشی از آن را کاهش میدهد اما یکی از مهمترین ویژگیهای عرق نعنا رفع اسهال است و افرادی که یبوست دارند باید این عرق گیاهی را با احتیاط مصرف کنند. البته کیفیت عرق نعنا هم اهمیت زیادی دارد. برای مثال نوع مرغوب آن باید شفاف باشد و بوی مطبوع آن از شیشه در بسته تا حدودی استشمام شود. در این بین میتوانید برای پیشگیری از بروز نفخ و دلدرد، به ویژه پس از مصرف غذاهای نفاخ، نوشیدن دمنوش نعنا را امتحان کنید؛ آن هم یک ساعت بعد از صرف غذا. برای تهیه این دمنوش کافی است مقداری برگ نعنای تازه را در قوری چینی بریزید و به آن آب جوش اضافه کنید تا حدود 20دقیقه دم بکشد و آماده سرو شود.
بابونه و فلوس علیه یبوست
بابونه از جمله گیاهان ضدیبوست است؛ به طوری که با نوشیدن روزانه یک فنجان بابونه به مدت یک تا 2ماه مشکل یبوست برطرف میشود. برای تهیه این چای گیاهی باید یک قاشق چایخوری بابونه را در یک لیوان آب جوش بریزید و روی شعله غیرمستقیم بگذارید تا حدود 10 دقیقه دم بکشد. البته افرادی که حساسیت دارند باید در مصرف این دمنوش احتیاط کنند و سراغ درمانهای جایگزین بروند. برای مثال فلوس گیاهی است که در طب سنتی کاربردهای متفاوتی دارد یک ملین و مسهل قوی است و یبوستهای مقاوم به درمان و مـزمـن را درمان میکند، به همین دلیل افرادی که از مشکل یبوست رنج میبرند و به هـر دلیلی نمیتوانند چای بابونه مصرف کنند باید با مصرف دمنوش فلوس تحت درمان قرار بگیرند که روش تهیه آسانی هم دارد. کافی است 10 گرم فلوس را داخل یک لیتر آب جوش بریزید و اجازه دهید تا 20دقیقه دم بکشد و بعد از شیرین کردن با عسل، روزانه یک تا 2 فنجان از این دمنوش (حداکثر 3 ماه) بنوشید.
درمان گیاهی سوزش سردل
کم نیستند افرادی که مشکل سوزش سردل و به اصطلاح ریفلاکس معده را به ویژه پس از صرف غذا تجربه کردهاند. البته اگر این مشکل همیشگی شماست باید به یک متخصص طب سنتی مراجعه کنید و مشاوره پزشکی بگیرید اما در صورتی که هر چند وقت یکبار دچار این عارضه میشوید میتوانید سراغ معجون جادویی شیرینبیان بروید. کافی است 2 لیوان آب را داخل ظرف مناسب تهیه چای (قوری فلزی) بریزید و روی شعله گاز قرار دهید و بعد از به جوش آمدن، حدود یک و نیم قاشق چایخوری ریشه شیرینبیان رندهشده و یک قاشق چایخوری زنجبیل تازه خرد شده داخل آن بریزید و اجازه دهید 10 تا 15 دقیقه بجوشد. سپس قوری را از روی حرارت بردارید و یک قاشق چایخوری گل بابونه خشک شده به مخلوط اضافه کنید. حالا باید روی ظرف را بپوشانید و اجازه دهید چای 10 دقیقه دم بکشد و بعد از صافکردن آماده مصرف است.
درمان ترش کردن معده با چای پونه
بسیاری از افرادی که دچار مشکلات گوارشی هستند پس از صرف غذا دچار معدهدرد میشوند و به اصطلاح ترش میکنند. غلیان اسیدمعده غیرقابلتحمل است و گــاهی دارو هم آنطور که باید تاثیرگذار نیست. اگر شما هم از این مشکل رنج میبرید بهتر است چای پونه را امتحان کنید. برای تهیه این نوشیدنی و البته داروی گیاهی باید یک قاشق چایخوری پونه را با یکقاشق چایخوری بابــونه خشــک مخلوطکرده و داخل یک لیوان آبجوش بریزیـد تا مدت 10دقیقه دم بکشد و بعد از صاف کردنآن را بنوشید. مصرف روزانه یک لیوان چای پونه (نصف لیوان پساز ناهار و نصف لیوان پس از شام) مشکل ترشکردن معدهتان را تا حد زیادی حل میکند.