با وجود اعلام این خبر در هفتههای اخیر مبنی بر اینکه قرار است از این پس سوخت پاک در تهران و کلانشهرهای کشور توزیع شود، بهنظر میرسد که تبعات استفاده از فرآوردههای غیراستاندارد نفتی در سالهای گذشته همچنان گریبانگیر جامعه است. استفاده از سوخت غیراستاندارد و لنتهای ترمز نامرغوب در سالهای اخیر در کنار خارج نکردن خودروهای فرسوده باعث افزایش میزان آلایندهها در کلانشهرها و به تبع آن بالا رفتن رجوع تعداد بیماران مبتلا به ضایعات در بافت ریه به مراکز درمانی شده است.
از سویی دیگر پراکنده شدن آزبست ناشی از تولید لنتهای ترمز غیراستاندارد احتمال ابتلای افراد به بیماری سرطان را افزایش داده است. در این گزارش عوارض استفاده از سوخت غیراستاندارد و تولید لنتهای نامرغوب بر سلامت مردم مورد بررسی قرار خواهد گرفت، بهدلیل اینکه بر این موارد بیش از سایر دلایل مؤثر در آلودگی هوای کلانشهرها تأکید شده است. دکتر بهزاد رحمانی، فوقتخصص جراحی ریه در گفت و گو با همشهری گفت: آلایندههای محیطزیست و بهویژه مواد ناشی از سوختهای فسیلی بهخودی خود عوارض سنگینی بر ریه افراد و بهخصوص افراد بیمار برجای میگذارد. زمانی که تأمین سوخت فسیلی از مسیر عادی خود یعنی تولید فرآوردهای نظیر بنزین در پالایشگاه خارج میشود و به جای آن در مجتمعهای پتروشیمی تولید میشود.
استانداردهای متعارف جهانی درباره بنزین بهطور کامل نادیده گرفته میشود. در چند سال اخیر که ما شاهد تولید بنزین پتروشیمی بودیم نیز چنین اتفاقی روی داد. افزایش کمسابقه مراجعات بیماران ریوی و بهویژه آن دسته از بیماران که بافت ریه آنها دچار ضایعات شده مانند بیماران مبتلا به آسم، برونشیت مزمن و آمفیزم مؤید این ادعاست. بهطور کلی میتوان گفت که در نتیجه مطالعات محققان تأثیرات ژنتیک فرآوردههای نفتی غیراستاندارد اثبات شده است. یکی از مهمترین این تأثیرات بروز بیماریهای ناشی از جهشهای ژنتیک بوده است.
اثر این جهشها در کاهش سطح دفاع بدن بهخوبی شناخته شده است. بهگفته دکتر رحمانی از آنجا که ما مراکز آمار مناسبی برای اعلام رقم و عدد این آثار نداریم نمیتوانیم بهطور کاملا دقیق میزان افزایش این جهشها را اعلام کنیم. اما با توجه به بالا رفتن میزان مراجعات روزانه میتوانیم این مسئله را اعلام کنیم که میزان مبتلایان به جهشهای ژنتیک در سالهای اخیر در کشور بالا رفته است. نتایج حاصل از این آسیبهای جسمانی در اقتصاد درمان و سلامت عمومی مردم ایران غیرقابل انکار است. علاوه بر افزایش میزان آلایندههای ناشی از فرآوردههای غیراستاندارد نفتی ما در سالهای اخیر شاهد استفاده از لنت ترمزهای غیرمرغوب و غیراستاندارد و همچنین لاستیکهای بیکیفیت بودهایم.
یکی از آثار تولید لنتهای نامرغوب در کشور تولید آزبست و افزایش میزان آن در فضای کلانشهرهاست. آزبست یا الیاف پنبه نسوز معدنی نوعی سیلیکات است که در سنگ و خاک یافت میشود. بهدلیل مقاومت بالای فیبر آن در برابر حرارت، از آن در مصالح ساختمانی بهعنوان عایق در برابر آتشسوزی بهرهبرداری میشود. از این ماده معدنی در ساخت طیف وسیعی از کالاهای صنعتی نظیر سقف کاذب، کاشی، برخی صنایع کاغذی و همچنین بهدلیل قدرت اصطکاک بالا از آن در ساخت لنت ترمز، کلاچ و برخی دیگر از قطعات خودرو استفاده میشود. البته هماکنون استفاده از آن ممنوع شده است اما هنوز نیز بهصورت غیرقانونی از آزبست استفاده میشود.
غلظت آزبست در هوا از طریق برش، سایش و سایر عملیاتی که روی مواد حاوی این ماده انجام میشود، افزایش مییابد. به گفته دکتر رحمانی قرار گرفتن در معرض آزبست خطر ابتلا به بیماریهای ریه را افزایش میدهد. برخی کارشناسان خطرات ناشی از این ماده معدنی را بهمراتب بدتر از دود سیگار میدانند. عوارض و بیماریهای ناشی از الیاف پنبه معدنی ممکن است چندسال به طول انجامد. در واقع تبعات آزبست بعد از یک دوره زمانی 15تا 20سال خود را بهصورت سرطانی به نام مزوتریوما نشان خواهد داد اما بهنظر میرسد راهحل کاهش میزان آلودگی هوا در کلانشهرها محدود به استفاده از سوخت پاک نباشد.
دکتر علیاصغر فرشاد، متخصص بهداشت محیط در گفت و گو با همشهری اعلام کرد که عوامل متعددی در افزایش میزان آلایندههایی که تأثیر بسیار منفی بر سلامت انسان میگذارند دخیل هستند. بنزین با کیفیت پایین، فرسوده بودن خودروها و سیستم مهندسی ناقص موتور خودروها باعث تشدید آلودگی هوا در شهرها میشود و به تبع آن موارد ابتلا به سرطان در سطح شهرها افزایش خواهد یافت.
به گفته این کارشناس آلودگی هوا ناشی از انباشت مواد شیمیایی در هواست. یکی از عوامل آلودگی هوا احتراق ناقص سوخت خودروهاست. دکتر فرشاد نیز مانند دکتر رحمانی معتقد است که آزبست عمدتا باعث ایجاد بیماری آزبستوزیس که یک بیماری ریوی است، میشود. دکتر فرشاد در ادامه توضیح میدهد که آزبستوزیس عبارت است از التهاب ریهها بهعلت استنشاق ذرات آزبست. به همین دلیل است که متخصصان آزبست را جزو مواد سرطانزای خطرناک میدانند.