با احمد مهدوی ابهری، دبیرکل انجمن کارفرمایان مجتمعهای پتروشیمی ایران گفتوگو کردهایم.
- مشکل عدمورود ارز پتروشیمی به بازار چیست؟
سال گذشته بهدلیل سرمای شدید در زمستان، گاز خوراک برخی مجتمعهای پتروشیمی، میزان صادرات محصولات پتروشیمی و بهدنبال آن ارز حاصل از صادرات کم شد و در عمل ماهانه 800میلیون دلار صادرات فرآوردههای پتروشیمی در ماههای بهمن و اسفند کم شد که آثار این کاهش درآمد در ماههای فروردین و اردیبهشت امسال نمایان شده است.
- پتروشیمیها ارز صادراتی را چگونه مصرف میکنند؟
اگر مجتمعهای پتروشیمی خودشان بدهی ارزی ناشی از فاینانس یا خرید قطعه و... داشته باشند، طبیعی است که بخشی از ارز صادراتیشان را خودشان باید مصرف کنند و مابقی آن را به داخل کشور منتقل میکنیم چرا که اصلا منطقی نیست ارز صادراتی پتروشیمی را در بانکهای خارجی نگه داریم چون هم ریسک آن بالاست و هم سودی به آن تعلق نمیگیرد.
- روند استفاده از ارزهای صادراتی چگونه است؟
امیدواریم با طبیعیشدن روند خوراکرسانی به مجتمعهای پتروشیمی، صادرات افزایش یابد و درآمد ارزی کشور هم بیشتر شود. درصورت بهرهبرداری از 5پارسجنوبی این امیدواری وجود دارد که صادرات میعانات گازی و محصولات پتروشیمی هم افزایش یابد. ما هنوز در انتقال ارز صادراتی به کشور مشکل داریم و مجتمعهای پتروشیمی از طریق مزایده، کار انتقال ارز را به صرافیهای ممتاز واگذار میکنند. امیدهایی برای انتقال ارز از طریق برخی بانکهای خارجی ازجمله 3بانک در کشور عمان ایجاد شده و ما مشکلات خود را به تیم مذاکرهکننده هستهای منتقل کردهایم؛ بهگونهای که برخی بانکهای کرهجنوبی از امکان انتقال ارز صادراتی مجتمعهای پتروشیمی ایران توسط سیستم بانکی اظهار بیاطلاعی میکنند.
- آخرین وضعیت انتقال ارز به کشور چگونه است؟
ما به همه مجتمعهای پتروشیمی اعلام کردهایم که روند انتقال ارز مازاد خود را سرعت دهند و در فروردین 450میلیون دلار به داخل منتقل شده ولی یک مسئله مهم است که باید مورد توجه قرار گیرد. در حال حاضر برخی فازهای پتروشیمی در حال احداث و راهاندازی است نظیر فاز دوم پردیس، شیراز، بوشهر، سلمان فارسی و... که نیاز ارزی آنها توسط خود مجتمعهای پتروشیمی تأمین میشود و اصلا این تقاضا به شبکه بانکی و دولت منتقل نخواهد شد.