مجموع نظرات: ۰
شنبه ۲ اسفند ۱۳۹۳ - ۱۴:۴۹
۰ نفر

همشهری آنلاین: در فاصله‌ای بسیاردور، آنسوی مریخ، نرسیده به سیاره مشتری، سیاره‌ای است که شاید تا‌به‌حال چیزی درباره آن نشنیده‌باشید، اما این سیاره در واقع ۲۱۴ سال پیش کشف شده‌است.

براساس گزارش CNN، اين سياره 129 سال پس از گاليله كشف شد و در ابتدا آن را سياره ناميدند، اما امروزه با نام يك سياره كوتوله شناخته مي‌شود.

سرس

نام اين سياره كوتوله سريس يا سرس است، و قرار است در روزهاي آينده خبرهاي بيشتري درباره آن شنيده شود. سرس يكي از پنج سياره كوتوله‌اي است كه ناسا و اتحاديه بين‌المللي نجوم آن را به رسميت مي‌شناسند. چهار سياره كوتوله ديگر عبارتند از اريس، پلوتون، ميك‌ميك و هائوميا.

اما سرس اولين اين كوتوله‌ها است كه به زودي از سوي زمين مهماني خواهد‌داشت، قرار است فضاپيماي داون ناسا در تاريخ 6 مارچ روي اين سياره فرود آيد.

به گفته رابرت ميس مدير پروژه داون، سرس سياره‌اي است كه شايد هرگز درباره آن چيزي نشنيده باشيد. مارك ريمن مدير مهندسي اين ماموريت نيز معتقد است اگرچه سرس يك سياره كوتوله است، اما يكي از بزرگترين تكه‌هاي بازمانده از كمربند بزرگ سياركي است. اين سياره نه‌تنها بزرگترين جرم موجود ميان مريخ و مشتري است، بلكه بزرگترين جرمي مابين خورشيد و پلوتون است كه تاكنون فضاپيمايي به آن سفر نكرده‌است.

فضاپيماي روباتيك داون هفت‌ سال است كه در فضاي ميان‌سياره‌اي در سفر بوده‌است و در اين مدت چهار ميليارد و 828 ميليون و 32 هزار كيلومتر را طي كرده‌است. تصاويري كه به تازگي توسط اين فضاپيما به ثبت رسيده‌اند از فاصله 83 هزار كيلومتري از سطح سرس گرفته شده‌اند و حفره‌ها و لكه‌هاي درخشان مرموزي را روي اين سياره نمايش مي‌دهند. ريمن مي‌گويد سطح اين سياره به كل تخريب شده و حفره‌هاي روي آن زخم‌هاي زندگي دشواري است كه در كمربند سياركي داشته‌است.

به اعتقاد ريمن، سرس يكي از مرموز‌ترين بازمانده‌هاي كمربند سياركي است كه از جنس سنگ و يخ است و ممكن است بتوان در اعماق آن آب مايع را در قالب بركه، درياچه و يا حتي اقيانوس‌هاي پنهاني كشف كرد.

ريمن مي‌گويد سرس در حال تبديل شدن به يك سياره كامل بوده‌اند كه سياره مشتري در حدود 4.6 ميليارد سال پيش رشد آن را متوقف ساخت. از اين رو با مطالعه روي اين سياره مي‌توان اطلاعات كاربردي درباره چگونگي شكل‌گيري سامانه خورشيدي به دست آورد. ريمن معتقد است سرس بايد مورد مطالعه قرار گيرد، زيرا در چهاني است كه ما در آن زندگي مي‌كنيم و ما بايد جهاني كه در آن سكونت داريم را بشناسيم.

فضاپيماي ديگري به نام نيو‌هوريزون نيز قرار است به شكلي ديگر روي يكي از سياره‌هاي كوتوله سامانه خورشيدي مطالعه كند. قرار است اين فضاپيما در ماه جولاي از كنار پلوتون و قمرهايش پروازي از فاصله نزديكي انجام دهد.

ناسا هشت جرم كيهاني با نام‌هاي عطارد، ونوس، زمين، مريخ، مشتري، زحل، اورانوس و نپتون را به عنوان سياره مي‌شناسد و پنج جرم ديگر كه در بالا به آنها اشاره شد، سياره‌هاي كوتوله هستند. اما يك جرم ديگر نيز ممكن است به زودي به ليست كوتوله‌ها افزوده شود، جرمي به نام 2012VP113 كه يكي از دورافتاده‌ترين اجرام در سامانه خورشيدي به شمار مي‌رود. اين جرم در وب‌سايت اكتشافان منظومه خورشيدي ناسا با نام بايدن شناخته مي‌شود. تعيين سياره يا كوتوله بودن اين جرم به عهده اتحاديه بين‌المللي نجوم خواهد‌بود. ناسا معتقد است تعداد بيشتري از سياره‌هاي كوتوله ر منظومه خورشيدي وجود دارند كه هنوز شناخته نشده‌اند.

کد خبر 287795

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار فضا

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha