سه‌شنبه ۳۰ مرداد ۱۳۸۶ - ۱۳:۱۰
۰ نفر

چند روز پیش و تقریباً همزمان با روز پاسدار، خبری از طریق روزنامه‌های آمریکایی منتشر شد مبنی بر اینکه دولت ایالات متحده قصد دارد سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را در فهرست گروه‌های تروریستی قرار دهد.

اعلام این خبر از جانب روزنامه‌هایی مانند نیویورک‌تایمز و واشنگتن‌پست هر چند به نقل از برخی مقامات بلندپایه صورت گرفت، اما تاکنون مقامات رسمی آمریکایی به صراحت از اتخاذ این تصمیم و کم و کیف آن سخن نگفته‌اند.

همین رویکرد مقامات آمریکایی این مقوله را به ذهن متبادر می‌سازد که سخن گفتن از این تصمیم از دو حال خارج نیست: یا اعلام این مطلب، صرفا در جهت تبلیغات صورت گرفته است تا به نوعی با بر سر زبان افتادن عنوان تروریسم در کنار نام سپاه پاسداران امکان ایجاد جنگ روانی بر ضد ایران به‌ویژه در رابطه با موضوع عراق بیش از پیش فراهم شود؛ و یا اینکه مقامات کاخ سفید ترجیح داده‌‌اند پیش از اجرای این تصمیم، بازخورد داخلی و بین‌المللی آن‌را بسنجند و با توجه به واکنش‌های ابراز شده در قبال این خبر اقدام به تصمیم‌گیری نهایی کنند.

در صورتی که هدف دوم مدنظر دولتمردان آمریکایی بوده است، می‌توان به صراحت گفت وجه غالب و چه بسا کامل واکنش‌ها نسبت به این موضع، چه در داخل و چه در خارج از آمریکا، مخالفت با این تصمیم بوده است و هرچند ممکن است در میان نومحافظه‌کاران آمریکایی افراد زیادی موافق قرار دادن نام سپاه در فهرست گروه‌های تروریستی باشند، اما اکنون واشنگتن با انتقادات بسیاری در این زمینه مواجه شده است که می‌تواند بر تصمیم نهایی آن تأثیر بگذارد.

یکی از اولین و اصلی‌ترین مخالفان این تصمیم احتمالی، اتحادیه اروپا بود که تأکید کرد: این اتحادیه در پیروی از آمریکا برنامه‌ای برای لحاظ کردن سپاه پاسداران به عنوان یک گروه تروریستی ندارد.

ینس میستر، سخنگوی کمیسیون اروپایی گفت: اتحادیه اروپا درباره اینکه چه سازمان‌هایی را در فهرست سازمان‌های تروریستی قرار دهد، بر اساس تصمیمات خود و به طور مستقل عمل می‌کند. میستر که با خبرگزاری فرانسه گفت‌وگو می‌کرد، افزود: معمولاً تصمیمات ما از تصمیم سازمان ملل پیروی می‌کند و بدون موافقت 25 عضو اتحادیه اروپا، هیچ نامی نمی‌تواند به فهرست گروه‌های تروریستی مدنظر این اتحادیه افزوده شود.

واکنش‌‌های رسانه‌ای

رسانه‌های آمریکایی که خبر احتمال اتخاذ این تصمیم را منتشر کردند، خود از نخستین منتقدان آن بودند. روزنامه نیویورک تایمز در مطلبی اطلاق واژه‌ تروریسم به سپاه پاسداران را به نفع آمریکا ندانست و نوشت: آنچه بوش در این زمان به آن نیاز دارد مذاکرات جامع با تهران است. این روزنامه با علم به نیاز کنونی آمریکا به ایران در منطقه، زدن برچسب سازمان تروریستی به سپاه پاسداران را عاملی بازدارنده‌‌ در زمانی دانست که دولت بوش به مذاکرات جامع با تهران نیاز دارد.

نیویورک تایمز همچنین با تأکید بر اینکه سپاه بخشی از نیروهای مسلح رسمی ایران است، نوشت: مطمئناً به نفع آمریکا نیست که اجماع بین‌المللی علیه گروه‌های تروریستی نظیر القاعده را با تروریست خواندن بخشی از نیروهای مسلح رسمی تهران تضعیف کند. 

همچنین رابرت بائر، یک افسر ارشد سابق سازمان سیا در نشریه تایم نوشت: گزارشات مبنی بر اینکه دولت بوش سپاه پاسداران را در فهرست سازمان‌های تروریستی قرار می‌دهد می‌تواند دو معنا داشته باشد: اینکه رجزخوانی باشد و یا به شکلی تهدید آمیز بهانه‌ای برای حمله به ایران باشد، اما نیروی نظامی آمریکا نمی‌تواند ثابت کند که سپاه تأمین‌کننده ابزارهای انفجاری در عراق است.

و جالب آنکه این موضوع به سرعت به مقوله‌ای برای حمله نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری آمریکا به دولت بوش تبدیل شد.دنیس کوسینیچ، از نامزدهای دموکرات انتخابات ریاست جمهوری آمریکا ضمن انتقاد از دولت جورج بوش گفت: آنها تلاش می‌کنند که با دروغ و فریبکاری جنگ دیگری را به راه اندازند و با زدن برچسب تروریستی بر سپاه پاسداران می‌کوشند افکار عمومی آمریکا را فریب دهند تا باور کنند که آماده شدن برای جنگ با ایران، بر اساس منافع ملی است.

واکنش‌های ایران

هر قدر که مقامات آمریکایی به اخبار منتشر شده درباره سپاه پاسداران واکنش نشان نداده‌اند، در عوض مقامات ایرانی در مقابل آن موضع‌گیری کردند.

وزیر امور خارجه در مشهد درباره‌ موضع ایران در رابطه با اتهامات آمریکا علیه سپاه پاسداران حرف‌های مطرح شده را یک بازی تبلیغاتی دانست. منوچهر متکی تصریح کرد: از نظر ما این بحث دارای اهمیت چندانی نیست و ما تا زمانی که این موضوع به صورت رسمی مطرح نشود جوابی به آنها نخواهیم داد.

دبیر شورای عالی امنیت ملی نیز با بیان اینکه آمریکا باید بداند سپاه پاسداران یک نهاد جوشیده از متن مردم و در قلب مردم است، گفت: مردم، سلحشوری سپاه را در جنگ تحمیلی از یاد نبرده اند و رفتار آمریکا علیه سپاه به ضرر واشنگتن تمام خواهد شد.

علی لاریجانی در حاشیه اجلاس مجمع جهانی اهل بیت در جمع خبرنگاران،  اخبار مبنی بر طرح آمریکا برای قرار دادن نام سپاه در فهرست گروه های تروریستی را تعجب آور خواند و گفت: تاکنون هیچ دلیلی برای این رفتار ارائه نشده است.

رییس ستاد کل نیروهای مسلح هم در مراسم صبح‌گاه ستاد کل گفت: اقدامات و پیشنهادهای عاجزانه آمریکا که نشانه عجز و شکستش در تجاوز و اشغال عراق است، نمی‌تواند آسیبی به سپاه وارد کند.

سرلشکر سیدحسن فیروزآبادی با اشاره به اعلام مقامات آمریکا مبنی بر قرار دادن سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در فهرست گروه‌های تروریستی گفت: درست در زمانی که فرمانده‌ نظامیان آمریکا در عراق از ناامیدی و بی‌فرجامی عملیات و احساس بیهودگی فرماندهان و نظامیان آمریکا سخن می‌گوید، در داخل آمریکا عده‌ای دیوانه و بی‌عقل دست در کار جنگ روانی جدیدی شده‌اند و آن این است که می‌خواهند نام مبارک و مقدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را تروریست معرفی کنند.

کد خبر 29497

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار دفاع-امنیت

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز