و کمتر کسی هست که هنوز نداند روغن های مصرفی جامد احتمال ابتلا به بیماریهای قلبی-عروقی را به شدت بالا می برد اما اینکه سلیقه بازار هنوز به روغن های جامد بها میدهد، موضوعی است که هنوز دغدغه کسانی است که به سلامت سبد غذایی مردم میاندیشند.
مخصوصاً که خانواده ها با فکر سالمتر بودن روغنهای جامد وارداتی انواع خارجی را به روغنهای تولید داخل ترجیح میدهند غافل از اینکه محبوبترین روغن وارداتی جامد،40 بار مضرتر از انواع داخلی است.
هفته گذشته دکتر رسول دیناروند، معاون غذا و داروی وزارت بهداشت و درمان، با اعلام اینکه دولت از واردات روغن جامد در سال جاری جلوگیری میکند گفت: نیاز وارداتی کشور به روغن خوراکی باید با روغنهای سالم و مفیدتری چون روغن زیتون تأمین شود و اگرچه تغییر ذائقه مردم گران تمام می شود، اما این مهم در اولویت جهتگیری های دولت است.
دکتر سید مرتضی صفوی، مدیرکل دفتربهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت، در گفتگو با همشهری، با تایید این مطلب که از این پس ورود روغنهای جامد وارداتی ممنوع است توضیح میدهد: متاسفانه در گذشته روغنهای جامد وارداتی مثل روغن اصیل وجود داشت که با دارابودن حدود 40درصد چربی ترانس، از اولویت های بسیاری از مصرفکنندگان محسوب می شد، اما برنامه های سال جاری وزارت بهداشت در راستای جلوگیری از ورود همین محصولات است، چرا که وقتی با قاطعیت می توان سلامت روغن های داخلی را نسبت انواع خارجی تایید کرد نیازی به واردکردن روغنهای بیکیفیت خارجی نخواهیم داشت.
وی در ادامه به این موضوع اشاره می کند که کارخانه های داخلی ای وجود دارند که 80 درصد از محصولات تولیدی شان بدون ترانس است و توضیح میدهد: درصد ترانس این روغنها نه اساسا صفر، بلکه کمتر از 2 درصد است که می تواند صفر در نظر گرفته شود.
مهندس فیروز مددنویی، مدرس انستیتو تغذیه هم با بیان اینکه روغن جامد بدون ترانس در تعریف سازمان جهانی بهداشت به انواعی از روغن جامد اطلاق می شود که میانگین میزان اسیدهای چرب ترانس آن کمتر از یک درصد انرژی را تشکیل بدهد،می گوید: اگربخواهیم برهمین اساس به نقد بپردازیم، باید بگوییم که روغن های وارداتی نه تنها بهترنیستند، بلکه برخی از آنها مثل روغن وارداتی «اصیل» تا حدود 43 درصد اسیدچرب ترانس دارند، در حالی که ما در داخل هم توان تولید میزان انبوه از روغنهای جامد بدون ترانس را داریم و هم کیفیت این روغنها را تضمین میکنیم که البته جاانداختن این موضوع نیاز به آزمایشهای گسترده و بازاریابی مناسبتری دارد.
وی در ادامه با اشاره به اینکه بیشتر این روغنها از ترکیه وارد می شود، قسمتی از تقصیر را هم متوجه برخی ازشرکت های بزرگ و نامدار شیرینی و شکلات می داند که به طور مستقل اقدام به وارد کردن روغن های جامد میکنند: « این شرکتها اغلب شیرینی های پرطرفداری دارند که پر از چربیهای ترانس است و در حالی که کارخانههای ایرانی توان تولید آنچه مورد نیاز آنهاست را با کیفیت بسیار بهتر دارند باز هم از انواع وارداتی استفاده می کنند.»
مددنویی البته معتقد است که به غیر از صنعت، در خانوار هم مشکل وجود دارد چرا که علی رغم آگاه سازی های بسیار باز هم ذائقه آنها به سمت روغن های جامد گرایش دارد.
در این میان وقتی از صاحب نظران سؤال میکنیم که کیفیت روغنهای مایع وارداتی در نسبت با تولیدات داخلی چطور است، پاسخ میشنویم که مایع ها ترانس ندارند که اساس برتری آنها باشد و فقط وارداتی ها گرانترند.
حالا اگرمیخواهید گرانتر بخرید، انتخاب با شماست!