همشهری آنلاین – آرش نهاوندی: تحقیقات جدید نشان داده که این ذرات معلق در هوا نه تنها در هوای رقیق ناپدید میشوند، بلکه مدت طولانیتری باقی می مانند و خود را دوباره سازماندهی میکنند تا ساختارهای پیچیدهای را تشکیل دهند که میتواند بر کیفیت آب و هوا تاثیر بگذارد و پیامدهای نامطلوبی برای سلامت انسان داشته باشد.
چرا آلایندههای پخت و پز در هوا میمانند؟
یک مطالعه جدید با عنوان «مشاهده تجربی تاثیر نانوساختار بر رطوبت سنجی و واکنش پذیری اسیدهای چرب آئروسل اتمسفر پروکسی» که در نشریه «شیمی و فیزیک اتمسفری» منتشر شده به بررسی این موضوع می پردازد که چگونه سازماندهی مجدد چربی های پخته شده در سطح مولکولی بر تشکیل ابرها و آلودگیهای منتشر شده در هوای شهر تاثیر میگذارد.
تحقیقات انجام شده توسط دانشگاه بیرمنگام نشان داد که آلاینده های آئروسل حاصل از پخت و پز ممکن است بیشتر از حد انتظار دوام بیاورند. این به این دلیل است که آلایندههایی که نانوساختارها را تشکیل میدهند میتوانند نسبت به مدلهای ساده، آب بیشتری جذب کنند. این بدان معناست که قطرات سنگینتر میشوند و در نهایت وقتی به صورت باران میبارند از جو حذف میشوند.
دانشمندان جذب آب اسید اولئیک (مولکولی که معمولا در انتشارات روغن پخت و پز یافت میشود)را مطالعه کردند. آنها با استفاده از روش پراکندگی پرتو ایکس با زاویه کوچک (SAXS) رابطه بین ساختار درون ذره و توانایی جذب آب و واکنش پذیری آن را آموختند. آنها همچنین تغییرات در ساختار ذرات آلاینده ناشی از تغییرات رطوبت را مورد مطالعه قرار دادند. محققان دریافتند که وقتی مولکولها با ازن در جو واکنش میدهند و در معرض تجزیه قرار میگیرند، میتوانند به ساختارهای سهبعدی متنوعی سازماندهی شوند که هر کدام ظرفیتهای متفاوتی برای جذب آب و درگیر شدن با سایر مواد شیمیایی از خود نشان میدهند. این اثرات ترکیبی باعث می شود که ذرات اسید اولئیک برای مدت طولانیتری در جو در گردش باشند.
پروفسور کریستین پرفرنگ، سرپرست تیم تحقیق، در بیانیهای گفت: همانطور که درک خود را از نحوه رفتار این ذرات در جو ایجاد میکنیم، میتوانیم استراتژیهای پیچیدهتری برای کنترل آلودگی هوا طراحی کنیم.
وی در ادامه با ذکر مثالی افزود: محافظت از انتشارات مضر در برابر تخریب در جو میتواند به آنها اجازه دهد تا بیشتر در جو حرکت کنند و در جو پراکنده شوند، بنابراین به طور قابل توجهی دسترسی آلاینده ها را افزایش می دهد. نتایج ما نشان میدهد که ذرات معلق در هوا در یک حالت واقعا پویا، با ساختارهای پیچیده در حال شکلگیری و همچنین تخریب وجود دارند. هر یک از این حالتها به مولکول های آلاینده اجازه می دهد تا برای مدت طولانی تری در جو باقی بمانند. برای کاهش قرار گرفتن در معرض آلاینده های ناشی از پخت و پز، مردم باید استفاده بیشتر از فنهای هود و آشپزخانه را در نظر بگیرند و اطمینان حاصل کنند که آشپزخانه ها به خوبی تهویه می شوند تا ذرات آئروسل به سرعت از آن خارج شوند.
بیشتر بخوانید:
نظر شما