فارس نوشت: «باراک اوباما» رئیسجمهور آمریکا امروز در یک کنفرانس تلفنی، با گروههای حامی توافق هستهای از جمله اتاق فکر «مرکز پیشرفت آمریکا» سخن گفت.
توافق خوبی بود
وی در ابتدای اظهاراتش گفت: «در سال 2008 بسیاری از افراد در پاسخ به جنگ عراق و تصمیماتی که منجر به یک اشتباه بزرگ راهبردی برای ایالات متحده شد، فعال بودند. آن زمان که من نامزد ریاستجمهوری شده بودم، سیاست خارجی یکی از موضوعات مهم بود و من هم مواردی را تبیین کردم. من گفتم مهم است که ما نه فقط به جنگ عراق پایان دهیم، بلکه به طرز فکری که ما را به جنگ عراق کشاند، پایان دهیم.»
اوباما افزود: «من گفتم که ما هیچ وقت نباید از اینکه از موضع قدرت برای یافتن راهکارهای دیپلماتیک برای چالشهای بزرگ سیاست خارجی تلاش کنیم، بهراسیم. من گفتم که من در حمایت از امنیت اسرائیل، بزرگترین متحدامان در منطقه، تردید نخواهم کرد. من همچنین گفتم که یکی از اولویتهای من در سیاست خارجی، کسب اطمینان از تمرکز مجدد بر مسئله عدم اشاعه و تسلیحات کشتار جمعی، به خصوص تسلیحات هستهای است.»
وی ادامه داد: «در کاری که ما در این چند سال انجام دادیم، همه این موارد لحاظ شد. اما هیچ وقت به اندازه توافق تاریخیای که اخیرا بین ایران و کل جامعه جهانی به دست آمد، همه این موضوعات با قدرت اعمال نشد؛ جامعه جهانی که ما آن را به شکلی نظاممند بسیج کردیم تا ایران را پای میز آورده و از عدم دستیابی این کشور به بمب اطمینان کسب کنیم.»
رئیسجمهور آمریکا افزود: «بسیاری از شما این مسئله را از طریق رسانهها دنبال کردهاید، اما من هم میخواهم برای شما تشریح کنم که چرا این توافق تا این حد حائز اهمیت و اینکه چرا من معتقدم که این بهترین گزینه از جمع جایگزین بد نیست، بلکه یک توافق خوب است که باید به آن افتخار کنیم و اهداف مهم امنیتی را نه فقط برای ایالات متحده، بلکه برای متحدانمان و جهان، از جمله اسرائیل تامین میکند.»
اوباما ادامه داد: «بگذارید دقیق برایتان تشریح کنم که این توافق چه میکند. این توافق چهار مسیر اصلی ایران برای رسیدن به یک سلاح هستهای را قطع میکند. برای ده سال ابتدایی، این توافق به میزان قابل توجهی برنامه هستهای ایران را محدود میکند، به همین جهت ما همواره کاملا خواهیم دانست که آنها دارند چه میکنند.»
وی افزود: «تاسیسات زیرزمینی را که بستنشان از راههای دیگر احتمالا شدنی نبود را میبندد. تاسیساتی را که میشد از آن برای تولید پلوتونیوم استفاده کرد، به نحوی تغییر میدهد که ما اطمینان مییابیم که دیگر نمیشود از آن برای تولید مواد هستهای استفاده کرد. ایران را ملزم میکند که ذخایر اورانیوم غنیشده خود را به میزان 98درصد کاهش دهد. همچنین رژیمی بیسابقه راستیآزمایی و بازرسیها ایجاد میکند که امکان نظارت 24 ساعته در هفت روز هفته از تمام تأسیسات هستهای اعلامشده آنها و همچنین خط تولید آنها، از معادن اورانیوم تا کارگاههای تولید سانتریفیوژ، که برای غنیسازی اورانیوم به آن نیاز است، تا کل مسیر تا انتها، را ایجاد میکند.»
وی به گونهای دیگر هم از ابعاد فنی توافق وین حمایت کرد و گفت: «با این توافق، ایران هیچگاه نخواهد توانست به سلاح هستهای دست پیدا کند.»
مخالفان توافق 20 میلیون دلار خرج کردند
رئیسجمهور ایالاتمتحده سپس به موافقان و مخالفان توافق پرداخت.
اوباما خطاب به موافقان گفت که شنیده میشود همانهایی که با ادعاهایشان ما را به جنگ عراق کشاندند، حالا برای تکرار همان ادعاها در خصوص ایران، 20 میلیون دلار خرج کردهاند.
مردم ساکت ننشینند
وی ادامه داد: «در مورد جنگ عراق، ناراحتی من از این بود که مخالفان صدای بلند مخالفت خود را دیرهنگام به گوش دیگران رساندند؛ اجازه ندهید در خصوص ایران هم این قضیه تکرار شود؛ به انتظار ننشینید؛ تاریخ را بسازید.»
باراک اوباما به صف بندی موافقان و مخالفان در کنگره هم پرداخت و گفت: «مخالفان توافق علاوه بر هزینه کردن 20 میلیارد دلار، به سمت کنگره هم سرازیر شدهاند و به لابیگری روی آوردهاند؛ موافقان در حال دلسرد شدن هستند.»
اوباما که چندی قبل هم در یک نشست خصوصی جمهوریخواهان را به دریافت پول برای مخالفت با توافق متهم کرده بود، بار دیگر جریان لابیگری ضدتوافق در کنگره را «تهاجمی، پولدار و بیامان» خواند.
مخالفان به دنیای واقعیات برگردند
رئیسجمهور آمریکا به یکی از انتقادهای جدی مخالفان یعنی 15 ساله بودن دوره محدودیتهای ایران و نامشخص بودن سرنوشت امنیت دنیا پس از این 15 سال پاسخ داد و گفت: «با اینگونه استدلال مشکل دارم، اگر توافق نمیشد چه؟ ایران در این صورت میتوانست ظرف 6 ماه بمب (اتم) بسازد.»
وی افزود: «حتی این حقیقت را تأیید میکنم که آنها (ایرانیان) پس از 15 سال به سمت برپا کردن یک برنامه غنیسازی با ابعادی گستردهتر از امروز خواهند رفت.»
اوباما به یکی از خواستههای مخالفان یعنی برچیده شدن کامل تأسیسات هستهای ایران هم پاسخ داد و افزود: «در دنیای واقعی، ایران هیچگاه با برچیده شدن کامل برنامه هستهای خود موافقت نمیکند.»
نظر شما