مردم معمولا به دليل مشغلههاي زندگي ،توجه زيادي به اثرات مثبت يا منفي غذاهايي كه مصرف مي كنند، ندارند و اين در حالي است كه بسياري از عادات غذايي معمول، ممكن است نامناسب بوده و اثرات نامطلوب و گاه غير قابل جبراني در سلامت ما داشته باشد.
شناخت عادات غذايي نامناسب و تاثير آنها در سلامت انسانها، گام بسيار موثري در شگل گيري الگوي غذايي صحيح ، مناسب و برخورداري از تغذيه كافي، متعادل و متنوع دارد به همين دليل آگاهي از مضرات فست فودها و فوايد مصرف غذاهاي سنتي بسيار با اهميت و در خور توجه است.
- مضرات فست فود
فست فودها داراي روغن و چربي ناسالم و زياد بوده و قابل كنترل در هنگام پخت نيست. غذاهاي آماده، حداكثر 5 تا 7 برابر غذاي سالم، انرژي دارند.
بيشتر فست فودها ، داراي نمك زياد بوده و شور هستند. افزودن نمك به غذاهاي آماده به علت خاصيت ضد باكتري آن و همچنين به عنوان پيوند دهنده ذرات گوشت در مقدارمناسب لازم است ولي اغلب غذاهاي آماده داراي مقادير زيادي نمك هستند و غالبا با خيارشور هم سرو ميشوند.
در فست فودها ، معمولا از امعاء و احشاي حيوانات و پوست مرغ استفاده ميشود و به اين دليل، حاوي چربيهاي اشباع شده و كالري زيادي است كه مصرف مداوم و زياد آنها مي تواند خطر اضافه وزن و چاقي، چربي خون بالا و بيماريهاي قلبي و عروقي را افزايش دهد.
در فست فودها، معمولا از مواد غذايي با كيفيت بالا استفاده نميشود. در مراحل تهيه غذاهاي آماده و كنسروي حرارت قابل كنترل نيست و به دليل حرارت بالا و يتامينهاي موجود در آن از بين ميرود.
براي پخت فست فودها ، معمولا از روغنهايي كه اسيد چرب اشباع دارند، چندين بار براي سرخ كردن استفاده ميشود.حرارت زياد باعث سوختن روغن و ايجاد تركيباتي در آن ميشود كه ميتواند سرطان زا باشد . چربي موجود در اين غذاها، در طولاني مدت سبب انسداد عروق و چاقي ميشود.
- فوايد مصرف غذاهاي سنتي
اين همه در حالي است كه غذاهاي سنتي از نظر ميزان روغن و چربي قابل كنترل بوده و سالم هستند . نمك در غذاهاي سنتي در آخر غذا اضافه ميشود و مقدارش مشخص است . علاوه براين، در غذاهاي سنتي، از نمك يد دار و تصفيه شده، استفاده ميشود.
در غذاهاي سنتي، گوشت قرمز، مرغ و ماهي تازه، به عنوان منابع تامين پروتئين مورد نياز بدن، در برنامه غذايي گنجانده ميشود وميزان چربيهاي آنها را با جدا كردن پوست و چربيهاي قابل رويت ميتوان كنترل كرد.
در غذاهاي سنتي از مواد غذايي سالم و تازه استفاده ميشود. حرارت پخت قابل كنترل است و بنابراين، ويتامينهاي غذا كمتر از دست ميرود.
غذاهاي سنتي در كنار استفاده از ميوه و سبزي، ويتامينهاي مورد نياز بدن را تامين ميكند.
مقدار روغني كه براي پخت غذا در غذاهاي سنتي استفاده ميشود، قابل كنترل است. معمولا از روغنهاي مايع استفاده ميشود و چون درجه حرارت را هنگام پخت غذا ميتوان كنترل كرد ، روغن سالمتر، باقي ميماند.
نظر شما