به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، سيد حسن هاشمي، در چهارمین کنگره خود مراقبتی و آموزش بیمار گفت: خود مراقبتی عنوانی است که همه ما در طول مسیر زندگی با آن آشنا هستیم و در بخشهای مختلف سلامت معنای مشابه دارد و مختصر میشود به اینکه انسان در طول زندگی از خود و خانواده اش مراقبت کند.
وی افزود: این امر با سطح سواد و وضعیت اقتصادی کشور رابطه مستقیم دارد.
هاشمی گفت: به نظر میرسد در طول دهههای گذشته شرایط ما نسبت به قبل بهتر شده زیرا سطح سواد جامعه بیشتر شده است .در سالهای گذشته متوسط سطح سواد جامعه تا کلاس هشتم امروزی بود اما الان اوضاع بهتر شده است.
وی افزود: اگر از من بپرسند بهترین کار در حوزه سلامتی چیست، میگویم همین کاری است که امروز به خاطرش دور هم جمع شده ایم و هر سال از آن استقبال بیشتری به عمل میآید.
هاشمی اضافه کرد : امیدوارم فقط پرستاران پیشقراولان چنین کنگرههایی نباشند و همه در این زمینه تبلیغ کنند تا بتوانیم در این امر موفق شویم .
وی گفت: خیلی ناپسند است که در کشور ما مهمترین عامل مرگ و میر، بیماریهای قلبی و عروقی و سکتههای مغزی باشد . اینکه 50 درصد مردم فشار خون بالایی دارند و از این موضوع مطلع نباشند. اینکه مردم اضافه وزن داشته باشند و ندانند که چه مواد غذایی را مصرف کنند و به روح و جسمشان آسیب بزنند.
وزیربهداشت افزود: این موضوع هم که 20 هزار نفر هر ساله در جاده های کشور کشته میشوند ، ریشه در ندانستن خود مراقبتی دارد.
دکترهاشمی با طرح این پرسش که مگر کشورهای دیگر چه فرقی با ما میکنند که آمار کشته هایشان خیلی پایین تر از ماست ؟ افزود: ما با کشورهای دیگر تنها در سطح سواد و دانش و اقتصاد تفاوت داریم .
وی گفت : از وزارت بهداشت و اداره کل آموزش پزشکی و درمان بخاطر برگزاری این کنگره تشکر میکنم و فکر می کنم اگر در هر خانه یک سفیر خود مراقبتی داشته باشیم بسیاری از مشکلاتمان حل می شود و در این زمینه موفق میشویم .
وزیر بهداشت افزود: یک شاخص اصلی برای فهمیدن میزان موفقیت ما در حوزه خودمراقبتی این است که اگر از کسی بپرسیم تعداد دندان های پوسیده اش چه قدر است ؟ بتواند جواب دهد.
وی ادامه داد: از من و همنسلانم نباید توقع اصلاح زیادی در این امر داشت اما ما باید درباره جمعیت دوازده ، سیزده میلیونی دانش آموزانمان بدانیم و در مقطع دبستان هم در زمینههای تربیتی و رفتاری و هم در بحث های آموزشی نکاتی را به آنها بیاموزیم البته خودمان هم نباید عالم بدون عمل باشیم زیرا زمانی که حرفی با عمل همراه میشود تاثیر بیشتری می گذارد.
وی گفت : من فکر میکنم نظام سلامت در مسیر درستی حرکت میکند البته من از وضع حال حاضر راضی نیستم زیرا در سالهای گذشته برغم تلاش های زیادی که شده بسیاری از فرصت ها ازدست رفته است و بسیاری از تصمیمها یا بخوبی گرفته نشده و یا اصلا اتخاذ نشده است .
وزیر بهداشت افزود : اگر امروز مردم از بیماری قلب و عروق رنج میبرند و یا آلودگی هوا اذیتشان میکند ، همه این موارد بخاطر بسیاری از تصمیماتی است که درباره آنها نگرفته ایم .
دکتر هاشمی ادامه داد : نباید در گذشته بمانیم . میتوانیم به کمک بسیاری از نهادها از جمله صدا و سیما مسائل درمانی را به مردم آموزش دهیم و خودمراقبتی را ابتدا از خودمان شروع کنیم و سپس به مردم جامعه آموزش دهیم.
نظر شما