بیشتر ما خودمان را درستکار در نظر میگیریم، اما، همگیمان دست به دغلکاری میزنیم. در هر جایی رفتارهای عاری از اخلاق هست: از مراکز حکومتی گرفته تا بورس، از کلاس درس گرفته تا کارخانه. هیچیک از ما در مصونیت نیستیم، خواه دروغی مصلحت آمیز بگوییم تا دردسری را رفع و رجوع کنیم خواه در صورتهزینههای «یک کوچولو» دست ببریم تا منفعتی کسب کنیم.
در پشتپردهی ریاکاری میبینیم که دغلکاری بر خلاف تصور معمول برپایهی رفتار خردمندانهی هزینهـ فایده نیست. به واقع نیروهای نابخردانهای که به شمار نمیآوریم، اغلب بر رفتار اخلاقی یا غیر اخلاقی ما حکم میرانند. آریلی نشان میدهد که چرا گفتن بعضی دروغها سادهتر است؛ چه چیزی ما را در کارهای تجاری و سیاسی به ریاکاری سوق میدهد؛ رفتارهایی که هم به عمدند و هم به سهو. آریلی نمونههای فردی و سازمانی متععدی را به ما نشان میدهد، تا ببینیم رفتار غیر اخلاقی چگونه بر همهی ما تأثیر میگذارد، و از آن جالبتر حتا هنگامی که خودمان را در جایگاه رفیع معیارهای اخلاقی تصور میکنیم، عملا بازیگر پرجنب و جوش صحنهی ریاکاری هستیم. اما پایان شب سیه سپید است. خواهیم دید که چه کنیم تا درستکار بمانیم، و با چه ترفندهایی خودمان را از شر دغلکاری دور نگه داریم.
دن آریلی در پشتپردهی ریاکاری شیوهی نگریستن ما به خودمان، کارهایمان، و نیز دیگران را دگرگون میسازد.
كتاب پشت پرده رياكاري نوشته دن آريلي با ترجمه رامين رامبد با شمارگان 1200 در 215 صفحه از سوي انتشارات مازيار به قيمت دوازده هزارتومان منتشر شده است. علاقمندان ميتوانند اين كتاب را از طريق شماره تلفن 66462421 در تهران تهيه كنند.
نظر شما