به گزارش خبرآنلاین، آمریکا یکی از پرمصرفترین کشورهای جهان در مصرف نوشابه است. در این کشور حدودا 48 درصد مردم به طور روزانه نوشابه مصرف میکنند. با این وجود به نظر می رسد با افزایش آگاهی عمومی در آمریکا مصرف نوشابه کاهش پیدا کرده است. به گفته یک نشریه آمریکایی میزان مصرف نوشابه آمریکا در 30 سال اخیر به کمترین مقدار خود رسیده است.
سرانه مصرف نوشابه آمریکا در سال 2015 به 153.7 لیتر رسید، این میزان در سال گذشته 156.8 لیتر بود.
یک تحلیلگر سهام در این رابطه گفت که میزان مصرف نوشابه در آمریکا به همین میزان کاهش پیدا خواهد کرد و مردم به استفاده از آبمیوههای طبیعی روی میآورند.
آمریکا در کنار کشورهایی مانند آرژانتین، مکزیک و ... در میان بزرگترین مصرف کنندههای نوشابه در جهان است اما از سال 2006 تاکنون این مقدار با برنامههای مختلف مثل گذاشتن مالیات برای نوشابهها کاهش یافته است.
- برنامههای آمریکا
یکی از نقشههای آمریکا برای کاهش مصرف نوشابه در این کشور در سال 2014 و تحت قوانین شهر نیویورک به تصویب رسید. طبق این قانون همه رستورانها، فست فودها، تئاترها و استادیومهای ورزشی از دادن نوشابهها در لیوانهایی که حجمی بیش از نیم لیتر دارند، ممنوع شدند.
یکی از حامیهای اصلی اجرا این قانون شهردار نیویورک بود. البته شرکتهایی مانند پپسی هم به شدت با این قانون مخالفت میکردند.
- قانون مالیات انگلیس
اما غیر از آمریکا در کشورهای دیگر هم برای کاهش مصرف نوشابه، برنامههای مختلفی دارند. حدود سه هفته پیش در انگلستان قانونی برای مالیات دادن شرکتهای نوشابه تصویب شد. طبق این قانون شرکتهایی که نوشیدنیهایی تولید میکنند که در هر 100 میلیمتر بیش از 8 گرم شکر دارند باید مالیات بیشتری بدهند.
این قانون یک میلیارد دلار به بودجه انگلیس اضافه میکند، دولت این کشور میگوید این پول را هزینه برنامه های ورزشی خواهد کرد.
- افزایش مصرف در ایران
اما در ایران میزان مصرف نوشابههای گازدار نسبت به آمریکا بسیار کمتر است. ایرانیان سالانه ۳ میلیارد لیتر نوشابه مصرف میکنند. به طور متوسط هر ایرانی ۴۲ لیتر نوشابه در سال مصرف میکند. البته خبر بدی هم در این رابطه وجود دارد. حدودا در ۲۰ سال اخیر مصرف نوشابههای گازدار در کشور نزدیک به ۱۵ درصد افزایش داشته است. در طی این ۲۰ سال مصرف شیر و لبنیات تنها حدود یک دهم درصد رشد کرده است.
سرانه مصرف نوشابه در جهان حدود 10 لیتر است و این یعنی میانگین مصرف نوشابه در ایرانیان 4 برابر میانگین جهان است. هر چند ایرانیها حدود یک چهارم آمریکاییها نوشابه مینوشند.
نوشابههای گازدار ضررهای زیادی به بدن و مغز انسان میزند و این یکی از دلایلی است که کشورهای پیشرفته برنامههای متفاوتی برای کاهش استفاده از آن دارند.
- ضررهای نوشابه برای بدن
متخصصین امور تغذیه بر این باورند که نوشابههای گازدار باعث چسبندگی خون میشوند و افزایش غلظت خون سبب کند شدن حرکت خون در رگها میشود. افزون بر این، این پدیده میتواند باعث لخته شدن خون و بروز مشکلات قلبی و مغزی شود. بر اساس اظهارات این پژوهشگران نوشابههای خنک حس چشایی را نیز از بین میبرند و در مصرف کننده اشتهای کاذب به غذای بیشتر ایجاد و سبب چاق شدن او میشود.
از سوی دیگر نوشابهها حاوی مواد قندی هستند که سریع جذب بدن شده و به شکل چربی انباشته در بدن ذخیره میشوند. در ضمن نوشابههای گازدار به دندانها نیز آسیب میرسانند.
تحقیق دیگر ثابت میکند که مقدار زیادی از ویتامین ب بدن صرف مقابله با قند نوشابه میشود و در اثر کمبود ویتامین ب خستگی و افسردگی به سراغ فرد میآید و تنشهای عصبی گریبان این افراد را میگیرد. نوشابه گازدار هضم غذا را دشوار میکند و با نوشیدن آن در حین غذا، بزاقهای دهان فرصت هضم غذا را نمییابند.
با مصرف بیرویه نوشابه گازدار افراد به چاقیهای بدشکل و شکنندگی استخوان مبتلا میشوند. از همین رو، به افراد چاق یا مستعد چاقی توصیه میشود از خوردن نوشابههای گازدار و نوشابههایی که دارای مواد قندی هستند تا حد ممکن اجتناب کنند و به جای آن تا میتوانند آب بنوشند
- ضررهای نوشابه بر ذهن انسان
پزشکان به تازگی دریافتند که قند موجود در نوشابهها و آبمیوههای صنعتی با کاهش واکنشهای استرسی در مغز میتواند پیامدهای مضر برای بدن داشته باشد.
در این مطالعه معلوم شد قندهای شیرین کننده موجود در نوشیدنیهای قندی نظیر نوشابه و آب میوههای صنعتی موجب کاهش واکنشهای استرسی در مغز میشود؛ در حالی که از بین این شیرین کنندهها تنها قند آسپارتام این خاصیت را ندارد.
پزشکان هشدار میدهند اگر چه کاهش استرس به طور کلی برای بدن هر فردی مفید است اما در مورد تاثیر قند نوشابه و آب میوه در این زمینه این نگرانی وجود دارد که تاثیر فوق میتواند موجب اعتیاد به مصرف این نوشیدنیها شود. این تاثیر موجب اعتیاد به مصرف نوشابههای قندی و شیرین میشود که حاصل آن مصرف زیاد این نوشیدنیها و در نتیجه بروز عوارض جدی آن نظیر چاقی است که در نهایت به اختلالات متابولیکی میانجامد.
نظر شما