به گزارش ایرنا از پایگاه اینترنتی ساینس دیلی، محققان از مدتها قبل تلاش دارند علت افزایش میزان برخی جرایم خشونتآمیز را در نزدیکی خط استوا در قیاس با سایر نقاط جهان توضیح دهند. اکنون گروهی از محققان الگویی ابداع کردهاند که نظریهای جدید در این زمینه است. این الگو فراتر از این حقیقت ساده است که افزایش دمای هوا موجب رفتار خشونت آمیزتر میشود.
محققان براساس یک الگوی جدید معتقدند که آب و هوای بسیار گرم و کاهش تنوع دما در فصول مختلف موجب میشود که افراد راهبرد زندگی سریعتر، تمرکز کمتر بر آینده و خویشتنداری کمتر را در پیش گیرند و این فاکتورها با پرخاشگری و خشونت بیشتر، ارتباط دارد.
براد بوشمن استاد ارتباطات و روانشناسی دانشگاه ایالتی اوهایو که در نوشتن این مطالعه همکاری داشت، گفت: آب و هوا، نحوه زندگی مردم را شکل میدهد و فرهنگ را از راههایی که در زندگی روزمره خود به آنها فکر هم نمیکنیم، تحت تاثیر قرار میدهد.
الگوی جدید که در مقالهای آنلاین در مجله Behavioral and Brain Sciences تشریح شده است، "کلاش"(CLASH) مخفف "پرخاشگری مرتبط با آب و هوا و خویشتنداری در انسان" نام دارد.
بر اساس مدل کلاش، افزایش پرخاشگری و خشونت در جوامع نتیجه صرفا افزایش دما نیست، بلکه وضعیتهای اقلیمی نیز که در آنها تفاوت چندانی در دمای هوا در فصول مختلف وجود ندارد، بر دامنه خشونت تاثیر میگذارد.
به گفته محققان، از بین رفتن تنوع دمای هوا در فصول مختلف به بروز نوعی روزمرگی در زندگی منجر میشود. به عبارت دقیقتر، افراد در چنین اقلیمهایی دیگر نیازی به برنامهریزی برای نوسانات عمده دمای هوا ندارند و در نتیجه راهبرد سریعتری را در زندگی در پیش میگیرند که دغدغه آینده در آن وجود ندارد و موجب کاهش ضرورت خویشتنداری میشود. کاهش خویشتنداری افراد به افزایش واکنشهای پرخاشگرانه و گسترش خشونت منجر میشود.
تنوع دمایی زیاد فصلها تاثیر زیادی بر فرهنگ جوامع میگذارد. برنامهریزی در کشاورزی، اندوختهسازی و یا به طور کلی آماده شدن برای زمستانهای سرد و تابستانهای گرم، از راههایی است که بدون آن که متوجه باشیم، فرهنگ را شکل میدهد.
به گفته محققان، چگونگی رویکرد مردم به زندگی، بخشی از فرهنگ است و فرهنگ به شدت تحت تاثیر آب و هوا قرار دارد. آب و هوا، انسان را نمیسازد اما بر زندگی یکایک افراد تاثیر دارد.
محققان خاطرنشان کردند که مدل کلاش هنوز در حد یک تئوری جدید است که برای اثبات درستی آن باید مطالعات متعددی انجام شود، هر چند مدارک زیادی مبنی بر درستی آن وجود دارد.
نظر شما