برنامه تهرانگردی این هفته احمد مسجد جامعی، همان حال و هوایی را داشت که این روزها تهران دارد. تهرانگردی این هفته به عزاداری امام حسین (ع) و برخی از آیینهای این سنت دیرینه اختصاص داشت.
- نمایش عکسهایی از محرم تهران و افتتاح گالری تهران
مسجد جامعی در ابتدای این برنامه با حضور در اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی شهرستان تهران، گالری تهران را افتتاح کرد.
در این مراسم که با حضور عیسی علیزاده رئیس سازمان زیباسازی شهر تهران، برزین ضرغامی مدیرکل اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی استان تهران، رجبعلی خسروآبادی مدیرکل اداره میراث فرهنگی استان تهران، علیرضا تابش مدیرعامل بنیاد سینمایی فارابی، حجت الاسلام والمسلمین مرقاتی معاون فرهنگی دفتر مقام معظم رهبری در سازمان حج و زیارت و شاعرانی چون سهیل محمودی و عبدالجبار کاکایی و تنی چند از عکاسان و تهرانشناسان برگزار شد، وزیر اسبق فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیان اینکه در سنت فرهنگی تهران، اولین تکیه بنا شده «تکیه خانم» است گفت: بعدها حول محور این تکیه، تهران گسترش پیدا کرد.
او با تاکید بر اینکه این مناسبتها باعث شد تکایای بیشتری شکل بگیرد، ادامه داد: در تهرانگردی سالهای گذشته و در ایام محرم، عکسهایی در تهرانگردی توسط عکاسانی چون مهدی نصرتی، رضا یوسفی، داود قهردار، حمید فروتن، جواد گلزار، بهاالدین بنی طبا، نازنین محمودی و چند تن دیگر گرفته شده است که بخشی از آن که آثار رضا یوسفی و مهدی نصرتی است، در این گالری به نمایش درآمده است.
مسجد جامعی تاکید کرد: امیدوارم مجموعه عکسهای عاشورایی و محرم تکایای تاریخی تهران گردآوری شود.
عضو شورای اسلامی شهر تهران، با تقدیر از اداره میراث فرهنگی و اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی استان تهران برای راه اندازی گالری تهران در اولین سالی که روز تهران به ثبت رسید، تصریح کرد: امیدوارم با کمک زیباسازی تهران، گالری تهران جایگاه هنرمندان تهران باشد.
او در پایان با اعلام این خبر که سومین جایزه تهران امسال برگزار میشود، افزود: اداره ارشاد فرهنگ و ارشاد اسلامی تهران کاری کرد که تهران را در محور مطالعات خود قرار داد. از همین رو امیدوارم مرکز اسناد فرهنگی استان تهران نیز راه اندازی شود.
حجت الاسلام والمسلمین مرقاتی نیز در این مراسم با اشاره به اینکه ماندگاری اسلام با حفظ صحیح فرهنگ عاشورایی است، بیان کرد: به مسئولان توصیه میکنم نگذاریم این فرهنگ اصیل عاشورایی منقلب شود. تکیهها هستند و باید سعی کنیم آن صفا و محتوای تکایای قدیمی را حفظ کنیم.
او خاطرنشان کرد: پیشنهاد میکنم گالری تهران فضایی را فراهم کند تا هیئتهای قدیمی عکسهای قدیمی خود را در اینجا احیا کرده و دیده شوند.
مهرشاد کاظمی رئیس اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی شهرستان تهران نیز در صحبتهایی با بیان اینکه این گالری را به مناسبت روز تهران به نام تهران نامگذاری کردیم، اظهار کرد: به مناسبت فرارسیدن ایام محرم، اولین نمایشگاهی که در اینجا برگزار کردیم، نمایشگاه عکسهای محرم تهران است.
نمایشگاه عکس محرم در تهران، با عکسهایی از رضا یوسفی و مهدی نصرتی تا روز پنجشنبه ۲۲ مهرماه در گالری تهران واقع در اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی شهرستان تهران دایر است.
- 680 هیئت آذری زبان در تهران وجود دارد
مقصد بعدی تهرانگردان در پنجمین روز محرم، حسینیه صنف فرش فروشان بود. مسجد جامعی درباره این حسینیه عنوان کرد: حسینیه صنف فرش فروشان به گفته خود اهالی صنف چیزی حدود 60 سال قدمت دارد که در فضای مشجر 1500 متری در منزل سابق صاحب کارخانه پارچه مقدم احداث شده است.
او با بیان اینکه هر چند پول حسینیه را چند نفر دادهاند اما متعلق به کل صنف است و همه به صورت مساوی سهم دارند، افزود: آقا رضی شیرازی از جمله افرادی بود که در این حسینیه منبر میرفت و سید مهدی طباطبایی نیز از جمله منبریهای این حسینیه است.
عضو شورای اسلامی شهر تهران، سپس به حسینیه مکتبالنبی از جمله هیئتهای آذری زبان تهران در خیابان ابوسعید رفت. مسجد جامعی پس از گفتوگو با چند تن از پیرغلامان این حسینیه و اطلاع از دستهجات عزاداری در بازار تهران، گفت: آقا بزرگ ابوحسین انسان بزرگی بود که در زمان خود رابط بین دولت و مردم بود میان مردم از محبوبیت خاصی برخوردار بود.
او اضافه کرد: آنچه به عنوان چهارپایه تیمچه حاجبالدوله امروز مشاهده میکنیم، برنامهای را ابوحسین پیاده کرده بود که هیئتهای فارسی راس ساعت3 عصر، بازار را تحویل آذربایجانیها میدادند.
عضو شورای اسلامی شهر تهران با بیان اینکه شرایط امروز تغییر کرده و ساعتهای تیمچه حاحب الدوله دستخوش همین تغییرات شدهاند، بیان کرد: پس از آقا بزرگ ابوحسین این ساعت تغییر کرد و کم کم به ساعت 4 رسید.
تهرانگردان سپس به خیابان ناصرخسرو و حسینیه آقا اشرف رفتند. مسجد جامعی درباره این حسینیه توضیح داد: این حسینیه به گفته اهالی آن 230 سال قدمت دارد که مربوط به سادات شیرازی است و مراسم ویژهای شب هشتم محرم برای حضرت قاسم بن الحسن (ع) برگزار میکنند.
او سپس به مسافرخانه اروندرود که نزدیک این حسینیه بود اشاره و تصریح کرد: این مسافرخانه برای یکی از شخصیتهای روحانی است که بخشی از منزل خود را مسافرخانه کرده بود و پشتیبان تکیه آقا اشرف بود.
عضو شورای اسلامی شهر تهران سپس به سقاخانهای که در کوچه این حسینیه بود اشاره کرد و افزود: این سقاخانه کاشیهای قدیمی داشت که سال 93 روی آن بودند و گزارش آن داده شده بود اما متاسفانه برخی از آنها به سرقت رفته است.
مسجد جامعی در ایستگاه بعدی محرم گردی خود به هیئت ذوالفقار یکی دیگر از هیئتهای آذری زبان رسید. یکی از مسئولان این هیئت درباره تعداد هئیتهای آذری زبان در تهران، اظهار کرد: حدود 680 جلسه آذری زبان اعم از آذربایجان شرقی و غربی، اردبیل، زنجان، همدان و شهرهای آذری، در تهران دایر است.
بعد از این دیدار، مسجد جامعی به همراه تهرانگردان به دفتر موسسه هلال رفتند و از نزدیک با فعالیتهای فرهنگی این مجموعه که در زمینه تولید آثار فرهنگی مربوط به ماه محرم و عزاداری اباعبدالله الحسین(ع)، کارهای ارزشمندی انجام دادهاند، آشنا شدند. در این دیدار حجت الاسلام فتحی، مدیر این مجموعه و محمد سادات اخوی، درباره چگونگی و کم و کیف آثار تولید شده در این مجموعه توضیحاتی ارائه کردند. این مؤسسه در طول فعالیت هنری خود، به تحقیق و پژوهش و جمع آوری اشعار و نغمهها و آواهای اصیل محرم پرداخته و آثار ماندگاری را در این زمینه تولید کرده است.
مقصد نهایی تهرانگردی، حسینیه حاج مقدس بود که قدمتی 200 ساله دارد و در محله قنات آباد مولوی واقع شده است. در این دیدار، حجت الاسلام مقدسیان درباره شکل گیری این حسینیه در زمان فتحعلی شاه اشاره کرده و به بیان زندگی اجدادشان که در شکل گیری و حیات این حسینیه نقش داشته، پرداخت.
مسجد جامعی در پایان تهران گردی این روز ، با بیان اینکه در برنامه پنج ساله دوم شهرداری ذیل مدیریت ایمنی و مدیریت بحران، شهرداری ملزم است که برنامهای را برای ایمن سازی اماکن عمومی داشته باشد، خاطرنشان کرد: در مصوبهای که تحت عنوان توسعه و بهبود خدمات ایمنی در شهر به تصویب رسید، قرار شد سالانه 10 درصد از این اماکن تجهیز بشود.
عضو شورای اسلامی شهر تهران، عنوان کرد: با توجه به این که در این مکانها فرش و پارچه و چوب، زیاد است، در معرض خطر بیشتری قرار دارند، مثل آنچه که در مسجد ارگ اتفاق افتاد.
مسجد جامعی با بیان اینکه باید با توجه به جمعیت پذیری این اماکن، تجهیز آنها در اولویت قرار بگیرد، تاکید کرد: متاسفانه در جاهایی که رفتیم، آثاری از اطفا حریق و تجهیزات ایمنی وجود نداشت که شهرداری باید به این مسئله رسیدگی کند.
براي تماشاي تصاوير اين تهرانگردي اينجا را كليك
نظر شما