به گزارش دويچه وله، بنا به گزارش روزنامهی آلمانی "اشپیگل" و برنامهی "گزارش از ماینز" شبکهی اول تلویزیون آلمان، نزدیک به ۴۰ افسر ارشد ترک که در پایگاههای ناتو مستقر هستند، از آلمان درخواست پناهندگی کردهاند.
در این گزارش به نقل از "ادارهی مرکزی مهاجرت و پناهجویی" و وزارت کشور آلمان آمده است که پروندهی متقاضیان نظامی ترک مانند سایر تقاضاها طبق قانون مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
کارشناسان معتقدند که اعلام این خبر چند روز پیش از سفر آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان به ترکیه، به تنش موجود در روابط میان دو کشور دامن خواهد زد. قرار است مرکل روز پنجشنبه (۲ فوریه) برای گفتوگو با رجب طیب اردوغان، رئیسجمهور ترکیه، به استانبول سفر کند.
هدف از این دیدار، بررسی وضعیت پناهجویان در چارچوب قرارداد اتحادیهی اروپا با ترکیه در زمینهی کنترل و حمایت از پناهجویان طبق موافقتنامهی ماه نوامبر ۲۰۱۵ است. سفر مرکل یک روز پیش از برگزاری اجلاس سران اتحادیهی اروپا در مالتا صورت میگیرد.
- عدم استرداد متقاضیان
"اشپیگل" با اشاره به درخواست احتمالی ترکیه مبنی بر استرداد نظامیان پناهجو از قول اشتپان مایر، وزیر امور داخلی ایالت بایرن، مینویسد که افسران متقاضی بههیچرو به ترکیه بازگردانده نخواهند شد. او در این رابطه گفته است: «بیشک ما نمیتوانیم این کار را انجام دهیم. چون سربازان بلافاصله دستگیر و به زندان منتقل میشوند.»
نوربرت روتگن، رئیس کمیتهی حقوقی مجلس نیز میگوید: «رسیدگی به درخواست متقاضیان پناهندگی یک امر حقوقی است و مسائل سیاسی نباید در این میان نقشی بازی کنند و بازی هم نخواهند کرد.»
ترکیه در حال حاضر در رابطه با عدم استرداد ۸ نظامی ترک پناهنده به یونان، آتن را تهدید کرده که مناسبات سیاسی خود با این کشور را مورد تجدید نظر قرار خواهد داد. این ۸ نظامی دو سرهنگ، چهار افسر و دو گروهبان هستند که پس از کودتای نافرجام ماه ژوئیهی ۲۰۱۶ با بالگرد خود به یونان پرواز و در آنجا تقاضای پناهندگی کردهاند.
دادگاه عالی یونان روز ۲۶ ژانویهی سال جاری میلادی با درخواست دادستانی این کشور مبنی بر عدم استرداد نظامیان پناهجو موافقت کرد. در دادخواست دادستانی آمده بود که اگر متقاضیان به ترکیه برگردانده شوند، احتمالا مورد شکنجه قرار خواهند گرفت. نظامیان پناهجو نیز در جلسات دادگاه گفته بودند که در زندانهای ترکیه "مجازاتهای ناعادلانه" در انتظار آنان است.
- نظامیان پناهجوی ترک در یونان
وزیر امور خارجهی ترکیه، مولود چاووش اوغلو، در این رابطه اعلام کرد که رای دادگاه عالی یونان را به رسمیت نمیشناسد. به نظر دولت ترکیه، نظامیان پناهجو در کودتای شکستخوردهی ماه ژوئیه دست داشته و باید محاکمه شوند.
مولود چاووش اوغلو همچنین یونان را به نقض قرارداد میان آنکارا و آتن مبنی بر "استرداد شهروندان خاطی" این کشورها متهم کرد و گفت که با اجرای رای دادگاه عالی یونان، این قرارداد اعتبار خود را از دست میدهد.
- گولن، مسئول کودتا
رجب طیب اردوغان، فتحالله گولن، رهبر مذهبی جنبشی به همین نام را "طراح اصلی نقشهی کودتا" میداند. گولن که پیشتر از همراهان اردوغان بود، ساکن آمریکا است و بارها هرگونه دخالت و شرکت در کودتای یادشده را رد کرده است.
گفته میشود که در ماه نوامبر ۲۰۱۶ نیز شمار زیادی از افسران ترک مستقر در پایگاه اصلی ناتو، واقع در شهر راماشتیان ایالت فالز آلمان، از این کشور در خواست پناهندگی کردهبودند.
ینس استولتنبرگ، دبیرکل ناتو، بدون تایید یا تکذیب این خبر، گفته بود: «این یک مسئلهی داخلی است.»
استولتنبرگ همچنین یادآور شده بود که در مورد درخواستهای پناهندگی افسران ترک، نه مقر مرکزی ناتو، که کشورهایی که درخواست پناهندگی را دریافت کردهاند، تصمیم خواهند گرفت.
نظر شما