به نوشته هلثدی پژوهشگران بریتانیایی گزارش میدهند اینکه چند ساعت در روز را به استفاده از شبکههای اجتماعی، بازیهای اینترنتی و سایر رسانههای آنلاین اختصاص میدهید ممکن است تا حدی به ژنها یا DNA شما بستگی داشته باشد.
پژوهشگران در کینگز کالج لندن میزان استفاده بیش از ۸۵۰۰ دوقلوی همسان و ناهمسان ۱۶ ساله از رسانههای اجتماعی را آنالیز کردند. دوقلوهای همسان در ۱۰۰ درصد ژنهایشان با یکدیگر مشابهت دارند و دوقلوهای ناهمسان در ۵۰ درصد ژنهایشان مشابهت دارند.
بررسیها بر روی دوقلوهای همسان و ناهمسان معمولاً برای تفکیک اثرات ژنتیکی و محیطی از یکدیگر در بروز یک صفت به کار میروند.
این پژوهشگران بر اساس یافتههایشان به این نتیجه رسیدند که ژنها یا وراثت بیش از یکسوم تفاوتها در استفاده سرگرمیها، بازیها و رسانههای آموزشی اینترنتی را توضیح دهد.
این پژوهشگران میگویند یافتههایشان با نظریههای رایج درباره اثرات رسانههای عامهپسند در تضاد است. به گفته آنان، این نظریهها معمولاً رسانهها را به عنوان موجودیتهایی بیرونی در نظر میگیرند که اثراتی چه بد و چه خوب بر مصرفکنندگان «منفعل» میگذارد. اما با معلوم شدن اینکه تفاوتهای ژنتیکی تأثیری قابلتوجه بر چگونگی تعامل افراد با رسانهها دارد، مصرفکنندگان نقشی فعال پیدا میکنند و بر اساس نیازهایشان رسانههای مورد نیازشان را انتخاب میکنند و میزان استفاده از آنها را تغییر میدهند.
درعینحال، یافتههای این بررسی نشان میدهد که در مجموع عوامل محیطی- یعنی دسترسی به ابزارهای رسانهای- بیشتر از ژنتیک بر استفاده از رسانههای آنلاین مؤثر است.
این بررسی بر روی دوقلوها نشان داد عواملی محیطی مانند اینکه یک خواهر یا برادر در یک جفت دوقلو تلفن هوشمند دسترسی داشته باشد یا اینکه والدین نظارت شدیدتری بر یکی از آن دو از لحاظ استفاده از شبکههای اجتماعی داشته باشد، میتوانند دوسوم تفاوت در استفاده از رسانههای آنلاین را توضیح دهند.
این بررسی رابطهای میان ژنها و فعالیتهای آنلاین افراد را نشان میدهد، اما نمیتواند ثابت کند که بین این دو یک رابطه علی و معلولی وجود دارد.
نتایج این بررسی روز ۲۳ ژانویه در ژورنال PLOS One منتشر شده است.
نظر شما