یکشنبه ۱ اسفند ۱۳۹۵ - ۰۷:۲۶
۰ نفر

ایرانیان روزگاری سرآمد دانش پزشکی در جهان بودند و طب سنتی ایرانی به‌عنوان میراثی بزرگ به‌دست نسل کنونی رسیده است. با این حال وضعیت مطلوبی بر طب سنتی ‌ایرانی حاکم نیست.

طب سنتی

در سال‌هاي گذشته در اسناد بالادستي و قانوني، لزوم توجه به طب سنتي ايراني گنجانده شده است؛ به‌طور مثال تأكيد بر تبيين، ترويج، توسعه و نهادينه كردن طب سنتي‌ايراني يكي از مواردي است كه در سياست‌هاي كلي سلامت بر آن تأكيد شده است. در برنامه ششم توسعه نيز كه اين روزها كار بررسي آن در شوراي نگهبان و مجمع تشخيص به پايان رسيده، وزارت بهداشت موظف شده است كه خدمات طب ايراني- اسلامي را در نظام سلامت ادغام كند.

طب سنتي راه درازي در پيش دارد و با توجه به بي‌مهري‌هايي كه به آن شده، تحقق بند قانوني برنامه ششم توسعه درباره ادغام خدمات طب ايراني- اسلامي‌ در خدمات پزشكي مرسوم نيازمند نگاه ويژه سازمان‌هاي دست‌اندركار ازجمله وزارت بهداشت و سازمان‌هاي بيمه‌اي است.

يكي از مهم‌ترين مشكلات در سرراه طب سنتي، گران‌بودن برخي خدمات و بيمه نبودن آنهاست. محمود خدادوست، مديركل دفتر طب سنتي ايراني- اسلامي وزارت بهداشت مي‌گويد: با وجود برگزاري نشست‌هاي بسيار وزارت بهداشت با شوراي‌عالي بيمه هنوز ويزيت و خدمات طب سنتي بيمه نيست و بايد سازمان‌هاي بيمه‌گر پاي كار بيايند.

  • تقليل جايگاه طب سنتي‌

سيدحسن قاضي‌زاده‌هاشمي از نخستين روزهاي به‌دست گرفتن سكان وزارت بهداشت خود را از حاميان جدي طب سنتي نشان داد. او حكم محمود خدادوست در پست معاونت طب سنتي وزارت بهداشت را در نخستين گام تمديد كرد و بر اجراي طرح سلامتكده‌ها تأكيد داشت. با اين حال پس از 2سال، جايگاه معاونت طب سنتي به اداره كل تقليل يافت تا بسياري از فعالان اين حوزه، اين كار را تقليل جايگاه طب سنتي در برنامه‌هاي طرح تحول سلامت قلمداد كنند.

  • وزارت بهداشت: بي‌توجه نيستيم

مركز روابط عمومي و اطلاع‌رساني وزارت بهداشت در جوابيه‌اي كه براي روزنامه همشهري فرستاده مي‌گويد كه مقامات وزارت بهداشت و دفتر طب سنتي ايراني- اسلامي نظر ديگري دارند. در اين جوابيه آمده است: « تبديل معاونت طب سنتي به دفتر طب سنتي ايراني- اسلامي از نظر وزير بهداشت، به مفهوم بي‌توجهي به طب سنتي نبوده و مجموعه طب‌سنتي پس از اين تغيير، به عنوان يك اداره كل، تحت نظر مستقيم وزير بهداشت فعاليت مي‌كند، شايد اين تنزل در ابتدا نگراني از وقفه در ادامه امور طب سنتي را ايجاد كرد ولي در عمل ثابت شد كه اين تغيير، اختلالي در روند برنامه‌ها ايجاد نكرد و بسياري از اقدامات مهم در حوزه طب سنتي، در همين مدت اندك پس از تغيير اين جايگاه و با حمايت مستقيم حوزه وزارتي، با قوت بيشتري پيش رفت چرا كه شوراي سياستگذاري طب سنتي در وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي با رياست وزير محترم بهداشت ايجاد شد و همچنان به فعاليت خود ادامه مي‌دهد.

همچنين در لايحه مصوب برنامه ششم در حوزه طب سنتي كه اتفاق بسيار مباركي براي طب سنتي است، ادغام خدمات طب سنتي در نظام سلامت در حد شعار باقي نخواهد ماند، چرا كه با اجراي طرح آزمايشي ورود خدمات تأييد‌شده طب سنتي در نظام مراقبت‌هاي بهداشتي اوليه در حوزه تحت نظارت 9 دانشگاه علوم پزشكي در سال جاري، يكي از مهم‌ترين گام‌ها در راستاي اين هدف برداشته شده است.

در خصوص عمل به بند 12 سياست‌هاي كلي سلامت ابلاغي از سوي مقام معظم رهبري، قابل ذكر است كه آموزش دست‌اندركاران نظام سلامت از محيطي‌ترين سطح ارائه‌دهنده خدمات بهداشتي درماني كه بهورزان هستند، تا سطوح بالاتر كه شامل متخصصان و فوق‌تخصصان مي‌شود، با هدف توسعه، ترويج و نهادينه‌كردن طب سنتي، در دستور كار اين دفتر قرار دارد و تأليف و چاپ كتاب‌هاي آموزشي براي بهورزان و تصويب افزودن 2 واحد درس «آشنايي با اصول و مباني طب سنتي در ايران» به عنوان يك درس اختصاصي براي گروه پزشكي از جمله اقدامات اين دفتر در اين راستاست. »

  • تغيير ساختار براي ترويج طب ايراني- اسلامي

يكي از مهم‌ترين مشكلات بر سر راه طب سنتي ايراني، نبود ساختار اجرايي طب سنتي در سطح استان‌ها و در قالب دانشگاه‌هاي علوم پزشكي است. به گفته خدادوست، براي رفع اين مشكل، ايجاد 3ساختار جديد مديريت در اداره طب سنتي و مكمل ذيل معاونت درمان، كارشناس مسئول و كارشناس ذيل معاونت بهداشت و ادارات نظارت و ارزيابي فرآورده‌هاي طبيعي، سنتي و مكمل، ذيل معاونت غذا و دارو، به دانشگاه‌هاي علوم پزشكي ابلاغ شده است.

کد خبر 362494

برچسب‌ها

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha