به گزارش ایسنا، دکتر سیدحسن هاشمی در آخرین روز از سفر سه روزه خود به ژنو، اظهار داشت: برای شرکت در هفتادمین همایش کشورهای عضو سازمان جهانی بهداشت که متشکل از 194 کشور است در ژنو حضور پیدا کردیم؛ این گردهمایی همه ساله در همین فصل صورت میگیرد و هر سال هم یک موضوع را مبنای بحث قرار میدهند. البته در حاشیه بحث اصلی، کارشناسان کشورهای مختلف تبادل نظر میکنند که در انتقال تجارب و ارتقای دانش و مهارتشان برای افزایش بهداشت عمومی و مراقبت از سلامت مردم دنیا بسیار موثر است.
وزیر بهداشت افزود: در مجمع امسال در روز اول جلسهای داشتیم که با استقبال زیادی مواجه شد و عمده بحث راجع به توسعه پایدار در حوزه سلامت بود و اینکه چگونه می توان با استفاده از انجمن ها و در عین حال گروه های مختلف اجتماعی اثرگذار در جهت ارتقا دانش مردمی - به فراخور فرهنگ کشورهای مختلف - در حوزه سلامت گام برداشت.
- حضور در اجلاس وزرای بهداشت کشورهای غیر متعهد و جی 5
هاشمی یادآور شد: در این سفر در اجلاس وزرای بهداشت کشورهای غیر متعهد و نیز جی 5 حضور یافتیم و در اجلاس جی 5 علاوه بر سازمان جهانی بهداشت، کشورهایی مانند ایران، افغانستان، پاکستان و عراق به خاطر مشکلات منطقهای حضور دارند. اجلاس دیگری هم مربوط به کارشناسان کشورهای 'امرو' (منطقه شرق مدیترانه) بود که در حدود 22 کشور در آنجا حضور دارند.
وزیر بهداشت با بیان اینکه شرکت در مجمع جهانی بهداشت فرصت مناسبی برای مذاکرات دوجانبه است، افزود: طی چند سالی که برای شرکت در این مجمع به ژنو سفر کردهام ضمن انجام سخنرانی در مجمع عمومی و شرکت در سایر جلسات تخصصی، از ظرفیت این قسمت بهره بردهایم؛ بویژه پس از توافق هستهای، فرصت بسیار زیادی برای برگزاری جلسات دو جانبه فراهم شده است.
- دیدار با کشورها؛ فرصتی برای توسعه صادرات دارو و تجهیزات پزشکی
هاشمی با اشاره به دیدارهای جداگانه هیات ایرانی با چند کشور اروپایی، آسیایی و آفریقایی در حاشیه برگزاری هفتادمین مجمع جهانی بهداشت، گفت: مشکلات کشورها در حوزه سلامت مشترک و دانش و تجربه بشری نامحدود است، اما از چنین فرصتهایی میتوان برای ساماندهی نظام سلامت در کشور و بهرهگیری برای توسعه صادرات بویژه در حوزه دارو و تجهیزات پزشکی استفاده کرد.
وزیر بهداشت تصریح کرد: در ملاقاتهایی که با وزرای بهداشت برخی از کشورها داشتیم، توانستیم زمینه را برای ملاقات شرکتهای ایرانی با بعضی از شرکتهای بینالمللی که علاقهمند هستند در حوزه واکسن، دارو، تجهیزات پزشکی به یک خودکفایی نسبی برسند، فراهم کنیم.
هاشمی مهمترین دستاورد سفر سه روزه خود به ژنو را معرفی دستاوردها و توانمندیهای ایران در حوزه علوم پزشکی، طرح تحول سلامت و موفقیتهایی که جمهوری اسلامی ایران در رشد علمی دنیا و منطقهای داشته، عنوان کرد.
- بهرهگیری از دانش و تجربه کشورهای موفق، دستاوردی دیگر از سفر ژنو
وزیر بهداشت، استفاده و بهرهگیری از دانش و تجربه کشورهای موفق را از دیگر ویژگیهای سفرش برشمرد و افزود: معمولا در این سفر تعدادی از مدیران ارشد حوزه بهداشتی کشور، از استانها و ستاد وزارت بهداشت شرکت میکنند و ضمن معرفی توانمندیهایشان، از تجربیات مفید و موثر دیگر کشورها نیز بهره میبرند که میتواند مقدمهای برای گسترش روابط با کشورهای موفق در حوزه سلامت باشد.
- معرفی موفقیتهای طرح تحول سلامت به دیگر کشورها
هاشمی با اشاره به اذعان خانم مارگارت چان - مدیر کل سابق سازمان جهانی بهداشت به نقش برجسته و مهم ایران در پیشبرد اهداف توسعه پایدار، گفت: خانم مارگارت چان در جریان طراحی و اجرای طرح تحول سلامت بود و ما نیز در شروع و اجرای این طرح در طول سه سال و نیم گذشته، به صورت مداوم با سازمان جهانی بهداشت، ارتباط داشتیم و مدیر کل و نمایندگان این سازمان، به ما کمک کرده و مشکلات اجرای طرح تحول سلامت را به ما و موفقیتهای آن را به کشورهای دیگر دنیا منتقل کردند.
وزیر بهداشت اضافه کرد: مدیر کل سابق سازمان جهانی بهداشت در ایران حضور پیدا کرد و شاهد تغییر جدی در رسیدگی و توجه به مردم به ویژه از نظر گسترش خدمات و حمایت مالی دولت برای کاهش پرداخت مردم در مراجعه به بیمارستانهای دولتی بود.
هاشمی خاطرنشان کرد: خانم مارگارت چان جامعتر از آنچه امروز مردم احساس میکنند، طرح را میبیند چون ما به دلایلی نتوانستیم همه طرح را اجرا کنیم و از این لحاظ در طول زمان سایر حلقههای این زنجیرهای که ما را به داشتن یک نظام سلامت کارآمد هدایت خواهد کرد، باید اجرا شود.
وزیر بهداشت گفت: مدیرکل سابق سازمان جهانی بهداشت تاکنون چندین بار در مجامع مختلف اذعان داشته که الگوی ایران به سایر کشورهای در حال توسعه و حتی در برخی موارد به کشورهای پیشرفته، قابل ارائه است و وی در اجلاس روز توسعه پایدار، ضمن تشکر و قدردانی از تلاشهای دولت جمهوری اسلامی ایران در این زمینه، به سایر کشورها توصیه کرد که از ایران برای اجرای برنامههایی مشابه طرح تحول سلامت، الگوبرداری کنند.
- راهی طولانی در پیش داریم
هاشمی گفت: برای اجرای کامل طرح تحول سلامت راهی طولانی در پیش داریم. مهمترین بخش آن توجه مردم و آموزشهای لازم برای کودکان و نوجوانان ایرانی است؛ به طوری که سبک زندگیشان در آینده به گونهای باشد که از تولید بیماری پیشگیری کند.
- دستگاهها نباید مولد بیماری باشند
وزیر بهداشت تاکید کرد: علاوه بر مردم، دستگاههای حکومتی هم باید به مسائل سلامت توجه داشته و مولد بیماری نباشند؛ لازم است که در مردم و افرادی که کشور را مدیریت میکنند - دستگاههای تقنینی، اجرایی و قضایی - خود مراقبتی ایجاد شود. البته چون خانم چان عملکرد تمام کشورها را میبیند، برداشت وی این گونه است که مدل ایران مدلی است که در دراز مدت موفق خواهد شد تا از بار بیماریها کم کرده و بتواند سطح بهداشت عمومی را به ویژه در منطقه ما که بسیار آلوده و آسیبپذیر است، افزایش دهد.
هاشمی در ادامه درباره اصلیترین هدف دولت دوازدهم در حوزه بهداشت نیز گفت: دولت دوازدهم باید تشکیل شود و در قالب برنامهای که به مجلس شورای اسلامی تقدیم میکند، مشخص کند چه کار خواهد کرد. اما پیشنهاد میکنم که منابع پایدار در حوزه سلامت که جزء اصلیترین مشکلات امروز ما است و مانع تحقق اهداف وزارت بهداشت و دولت در چهار سال گذشته بود، بیشتر مورد توجه قرار گیرد.
- دولت باید در مورد تولیت سلامت در کشور تصمیمگیری کند
وزیر بهداشت با اشاره به اهمیت توجه به تجمیع منابع بیمهها، گفت: مجلس و دولت حوزه سلامت را یکپارچه نمیبینند و همین مشکلات زیادی را در اجرای برنامه های وزارت بهداشت به وجود آورده است، متاسفانه شرکای ما در 4 سال گذشته با وزارت بهداشت هماهنگ نبودند، اما دولت باید در مورد تولیت سلامت در کشور تصمیم گرفته و مدیریت را یکپارچه کند. یعنی ابتدا منابع بیمه ها تجمیع شده و سهم شان از بودجه عمومی افزایش پیدا کند تا هدف دولت مبنی بر رسیدگی بیشتر به محرومین و حاشیه نشینها محقق شود.
هاشمی ضمن تاکید بر اهمیت مدیریت منابع در حوزه سلامت، تصریح کرد: باید هزینههای اضافه را کاهش داد و در عین حال یارانهها را در حوزه سلامت برای افرادی که تحت پوشش بهزیستی و کمیته امداد امام خمینی(ره) هستند، هدفمند کرد. فکر میکنم اگر به تجمیع منابع بیمهها و پایدار شدن منابع در حوزه سلامت در کنار اجرای کامل طرح تحول سلامت که هنوز حلقههایی بویژه در مورد ناباروری، حمایت بیشتر از بیماران صعبالعلاج و بیماران خاص و نیز مراکز توانبخشی، توجه ویژه شود، میتوانیم شاهد موفقیت بیشتر نظام سلامت ایران باشیم.
- پیوست سلامت در اجرای طرحهای ملی؛ برنامه پیشنهادی دولت آینده
هاشمی از گسترش بهداشت عمومی و همکاریهای بین بخشی و پیوست سلامت در اجرای طرحهای بزرگ و ملی به عنوان برنامههای پیشنهادی دولت آینده یاد کرد و گفت که دولت آینده وظائف قانونی زیادی مانند توسعه پزشک خانواده و افزایش دسترسی به خدمات پزشکی نیز دارد که ذاتی هستند و باید با سرعت بیشتری دنبال شوند.
- ضرورت حمایتهای مالی از بیمهها
هاشمی در پاسخ به این سوال که چشم انداز دولت دوازدهم برای چهار سال آینده چیست؟ گفت: به نظر من در پایان چهار سال دولت دوازدهم هم دسترسی باید افزایش پیدا کرده باشد، یعنی در تمام نقاط کشور مردم بتوانند از خدمات بهداشتی درمانی بدون زحمت استفاده کنند. همچنین کاهش پرداخت هزینهها نیز میتواند یکی از چشم اندازهای مهم دولت باشد که با همکاری بیمهها میسر میشود. بنابراین حمایتهای مالی از بیمهها، ضروری به نظر میرسد.
- تشکیل پرونده الکترونیک سلامت برای حدود 83 درصد مردم ایران
وزیر بهداشت افزود: طبیعی است که اگر خرید راهبردی بیمهها انجام شود در زمینه دارو، تجهیزات پزشکی و بخش خدمات شاهد ارتقای کیفیت خواهیم بود، اما تا امروز برای حدود 83 درصد مردم ایران پرونده الکترونیک سلامت تشکیل دادهایم و باید بتوانیم در سراسر کشور بیماریها بویژه بیماریهای غیرواگیر را کنترل کنیم و از بار بیماریهایی که در آینده باعث معلولیت و تحمیل هزینههای سرسامآوری به نظام سلامت میشود، جلوگیری کنیم.
بنابر اعلام وبدا، هاشمی ضمن تاکید بر اهمیت ارتقای شاخصهای بهداشتی و درمانی در پایان دولت دوازدهم، یادآور شد: میزان ابتلا به دیابت، چاقی، مرگ و میر ناشی از بیماریهای قلب و عروقی، سرطان و مرگ مادران باردار، کودکان و نوزادان و کودکان کمتر از پنج سال و فوتیهای حوادث جادهای باید کاهش پیدا کند.
بنا بر این گزارش، وزیر بهداشت در جریان این سفر با شماری از همتایان خارجی خود ملاقات کرد.
مجمع جهانی بهداشت روز دوشنبه گذشته با حضور هیأتهایی از 194 کشور عضو این نهاد گشایش یافت. وظایف اصلی مجمع جهانی بهداشت که نهاد عالی تصمیم گیرنده سازمان جهانی بهداشت محسوب میشود، سیاستگذاری، نظارت بر خط مشی مالی و بررسی و تائید بودجه پیشنهادی این سازمان است.
مجمع جهانی بهداشت (WHA) بالاترین مرجع سیاستگذاری بهداشت در سطح جهانی است که از وزرای بهداشت کشورهای عضو تشکیل شده است.
نظر شما